Divali

“DIVALI” (također poznat kao “Dipavali”) je ove godine 4.11. četvrtak.

Ovaj dan mladog Mjeseca u mjesecu pod imenom Kartik govori o novim počecima. Kada smo na kraju nekih ciklusa i u trenutku početka novog ciklusa onda donosimo nove odluke, određujemo pravac i usmjerenje za budući period, definiramo svoje želje, ciljeve, prioritete i slično. Na taj način želimo da nam sljedeći ciklus bude bolji i da nešto naučimo iz svega što nam se do sada desilo.

Ovog dana se slavi povratak Gospodina Ramaćandre iz izgnanstva. Nakon 14 godina prisilnog boravka u šumi Ramaćandra se vraća u kraljevstvo koje Njemu pripada. Period spletki, zavisti, prevare, otmice i borbe protiv demonskih sila je završen i počinje period vladavine dharme ili moralnih i religioznih vrijednosti. Stanovnici prijestolnice kraljevstva Ajodhje su povratak Ramaćandre proslavili tako da su posvuda zapalili lampice i tako osvijetlili cijeli grad.

Na ovaj dan su se također petorica braće Pandava vratili svom domu nakon (opet) izgnanstva iz svog kraljevstva. Slično kao i u priči o Ramaćandri i Pandave su na nepravedan način, prevarom i spletkom, bili prognani iz doma koji im pripada.

Na taj način ovaj dan predstavlja povratak na ono što treba biti, na izvorište ili povratak izvornim vrijednostima. Ovaj dan je početak novog ciklusa.

Ovom danu prethode avanture koje su uvod u povratak svjetla i pobjedu dobrog nad zlim. Na trajodaši, trinaesti dan nakon punog Mjeseca ili dva dana prije Divalija pojavila se boginja obilja i sreće Lakšmi. Ona se pojavila iz oceana mlijeka u trenutku kada su božanske i demonske sile u univerzumu zajedničkim snagama pokušavale stvoriti nektar besmrtnosti. Iz njihovog truda stvorena je Boginja blagostanja i prosperiteta. Odmah nakon toga Lakšmi se spojila u božanskom partnerstvu sa Višnuom i na taj način predstavlja Njegovu (Višnuovu) energiju. Zato je izuzetno povoljno tijekom dana Divali zatražiti blagoslove Boginje Lakšmi. Tada se vrši Lakšmi Puđa ili štovanje boginje Lakšmi.

Kao i u slučaju povratka Rame i povratka Pandava i kod vjenčanja Lakšmi i Višnua zapaljene su svjetiljke koje su osvjetljavale put. Mlad Mjesec tokom ove noći ne daje svjetlost, a lampice simbolički predstavljaju svjetlost koja na taj dan ulazi u naše živote, vraća ravnotežu, znanje i pravednost.

Na ovaj dan je avatar Višnua pod imenom Vamana pobijedio demonskog kralja Bali Maharađa koji je pokorio cijeli univerzum i bio okrutan prema stanovništvu univerzuma. Vamana je tako ponovo uspostavio vladavinu dharme i pobjedu dobra nad zlim.

Još jedan je predstavnik Božanske Osobe (avatar Višnua) na ovaj dan vratio ravnotežu univerzumu; kralj Prithu je na ovaj dan na Zemlji obnovio plodnost, hranu i obilje i na taj način simbolički vratio ravnotežu eko-sistemu Zemlje.

Na isti dan kada se je pojavila Lakšmi iz oceana mlijeka izašao je sam Višnu u obliku Dhanvantarija i postavio temelje Ayur Vedi ili znanosti o medicini. Zato je taj dan (dva dana prije Divalija) proglašen danom Ayur Vede.

Krišna je tokom svoje pojave na Zemlji dan prije Divalija pobijedio demonskog vladara Narakasuru koji je zatočio 16 000 princeza i na taj način uzrokovao veliko uznemirenje u svijetu. Sve ove aktivnosti, od stvaranja nektara besmrtnosti i pojave Lakšmi i Dhanvantarija, do uništenja Narakasure prethode povratku svjetla na dan Divali.

Nakon svega ovoga vidimo da je ovaj dan vrlo povoljan za uspostavljanje izvornih vrijednosti i za ponovno vraćanje na pravedne početke.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt