Rahu u Ribama i Ketu u Djevici

Krajem prošlog mjeseca, točnije 30. 10. 2023., Rahu je prešao granicu Ovna i ušao u znak Riba, a Ketu u znak Djevice. U ovim znakovima će se zadržati do 18. 5. 2025. Napominjem da koristim sideralni zodijak koji se upotrebljava u đjotišu ili vedskoj astrologiji i takozvane „mean nodes“ kalkulacije gibanja čvorova (provjerite u postavkama vašeg astro programa). Ovo nije čest tranzit, ponavlja se svakih osamnaest godina, a Rahu i Ketu se u jednom znaku zadrže godinu i pol dana.

Rahu pokazuje u kojem smjeru jurimo poput strijele odapete iz luka. Strijela je odaslana silinom napetog luka i zviždeći siječe zrak u želji da se zarije u predmet svoje opsesije. Da ga osvoji i pridobije, da se njime hvali, a ako ne može viteški pobijediti, onda će na silu ukrasti, slagati ili prisiliti manipulacijom i ucjenom. Rahu ne bira sredstva da ostvari svoje ciljeve i pokazuje područja opsesije. To su ona područja u kojima gubimo ravnotežu i odlazimo u krajnosti. Oni trenuci u kojima ne možemo kontrolirati porive, a niti slabosti, onaj časak kad znamo da smo slabi, da će odluka biti loša pa svejedno odlučimo svjesno čineći grešku.

Takav element se sada nalazi u Ribama, od 30. 10. pa osamnaest mjeseci unaprijed. Rahu sada više nije nalik strijeli, nego gliseru koji dere valove oceana i uznemiruje stanovnike mora. Rahu sada pokazuje opsjednutost svime što Ribe jesu. A Ribe jesu mašta, intuicija, duhovnost, filozofija, umjetnost, putovanja, zasluženi odmor, meditacija, povlačenje u samoću, oporavak i priprema za sljedeći korak. Ribe su most koji spaja materijalni i duhovni svijet. Na tom se mostu sada nalazi Rahu, a taj prikaz kazuje kako manipulativni elementi žele prisvojiti oba svijeta, vladati onim što je dolje i onim što je gore. No tu su i promućurni intelektualci ili svi oni koji razmišljaju izvan okvira, oni koji su požrtvovno usmjereni na dobrobit zajednice. Oni stvaraju ravnotežu i ne dopuštaju manipulacije. Ribe su pod vladavinom Jupitera, a on je najveći dobroćudnik. Rahu je pak najveći zloćudnik. Znači taj najgori od svih, najlošiji od svih loših, nalazi se u domu najplemenitijeg od svih plemenitih. Razumljivo je stoga da će loši biti zaslijepljeni vrlinom plemenitosti i željeti je prisvojiti za sebe. No loš ne može biti dobar, ali ono što može je navući masku i pretvarati se da je dobar. Takvih ćemo se nagledati u sljedećih osamnaest mjeseci, a pogotovo u duhovnosti, filozofijama, religijama, školama, bolnicama, u znanosti i umjetnosti, ali i pravosuđu. Manipulacije su tek počele i maske su spremne, glumci su naučili uloge, a scenografija je postavljena. Mnogi će svojatati znanje i hvaliti se pameću koju nemaju (ali to se ne vidi jer maska skriva pravo lice).

Ribe su eterične i vodene, a Rahu je vladar zračnog elementa. Voda i zrak još nekako, ali eter i zrak su potpuno drugačiji, na drugim stranama, kao pozicija i opozicija. Svaki element ima svoje mjesto i nešto u čemu je najbolji. Nije stvar u tome da je netko/nešto loš, a ovaj drugi dobar. Stvar je u slaganju i suradnji. Zrak i eter se ne slažu, međusobno se ruše i jedan drugom oduzimaju moć da budu najbolji u onom što jesu. Kao da sve to nije dosta, vladar Riba Jupiter je i najveći neprijatelj s Rahuom. Najveća uživancija za Rahua je da provocira Jupiter, uz naravno Sunce i Mjesec kojima redovno, nekoliko puta godišnje, pravi spačke (pomrčine). Sve to znači da u sljedećim mjesecima treba biti svjestan nemira koji se događa u nama i oko nas, prepoznati manipulativne namjere i obmane. Mnogi će događaji biti samo nastavak ili sljedeća karika u lancu onoga što se pokrenulo kroz proljeće, ljeto i ranu jesen ove godine, u vrijeme konjunkcije Jupitera i Rahua. Lančana reakcija znači da jedan mali, naizgled nebitan događaj pokrene drugi događaj koji uzrokuje treći i na kraju završimo tamo gdje nismo očekivali. Procesi su već pokrenuti i odvijat će se svojim tokom.
No možda je sve to dobro, barem za nešto bi moglo biti dobro. Možda je dobro razotkriti lažne duhovnjake, one koji na primjer propovijedaju vrline celibata, a skrivećki imaju dečke za one stvari. Bolne su to teme, ali eto, zato se Rahu bavi takvima, on može ono što mi ne možemo. Možda je Rahu u Ribama dobar da prijeđemo preko granica ustaljenih normi, nametnutog morala i pravila pa da vidimo i onu drugu stranu, da dođemo do kraja Zemljine ploče pa konačno shvatimo jel stvarno ploča il’ možda kugla. Jer što je zapravo moral? Za nas jedno, a za nekog nešto sasvim drugo. Jedni su tamanili domoroce u ime Boga i izbavljanja njihovih duša iz poganskih paklova, ali su bili vrlo vješti u mučenju i spaljivanju nevinih kako bi održali sebe na vlasti. I što je sada tu moral? Za jednog ovo, a za drugog ono. I moral je relativan pojam pa će nam Rahu postavljati sva ta teška pitanja, a mi ćemo odgovarati kao papige koje su napamet naučile dogme kojima smo nahranjeni oduvijek. Zapitajmo se malo u što vjerujemo i zašto! Pa potreban nam je taj Rahu da nam pokaže i nauči nas pameti. Da pokaže da nije sve baš onako sjajno i bajno kako se čini. Da kriminalac nije samo kriminalac nego produkt okolnosti obitelji, društva i zajednice koje su ga stvorile. Da svetac nije samo rezultat mnogo života strogosti i posvećenosti nego i blagoslova duhovnog učitelja. I da na kraju svih krajeva, i jedan i drugi, i onaj zločinac i ovaj dobrotvor; da je to samo karma koju u ovom životu pate ili uživaju, a čista duhovna duša je negdje daleko izvan i iznad sveg tog oceana u kojem neki plivaju, a drugi se utapaju.

Daklen, podsjetimo se da su Rahu i Ketu nastali u procesu mućkanja oceana mlijeka, procesu poput onog u kojem pokušavamo iz mlijeka izvući vrhnje i maslac, samu esenciju mlijeka. I tako sastali se glavni igrači svemira i odlučili jednom, i to samo jednom, udružiti ruke i zajedno promućkati taj ocean kako bi stvorili supstancu koja će svima dati nešto nalik besmrtnosti, jer naravno besmrtnost u smrtnom svijetu ipak ne postoji. Ali barem nešto što ti daje osjećaj kao da si besmrtan recimo. Tu je ta igra iluzije u kojoj bića u ovom svijetu teže dostizanju savršenstva koje u okvirima i po pravilima ovog svijeta ne mogu dostići, ali ipak se igramo Boga pa pokušavamo i vjerujemo kako to nešto, taj osjećaj besmrtnosti, nama pripada, kako je to nešto što zaslužujemo i moramo imati. Proces bućkanja oceana mlijeka je nalik procesu kreacije koji nas vezuje za kreaciju i uvjetuje stalne pokušaje iznova i iznova pa nas tako i vraća u nova rođenja u krugu bez kraja i konca. Rahu i Ketu su nastali u želji da se domognu nektara koji im ne pripada, prerušili su se i pod krinkom uvukli u redove dostojnih. Prepoznali su ih Sunce i Mjesec (Surya i Ćandra) tako da ta prijevara nije uspjela. Odmah nakon razotkrivanja ove manipulacije Višnu je požurio i svojim je oružjem, čakrom, odrezao glavu koja je postala Rahu, a tijelo bez glave je Ketu. I tako Rahu i Ketu odvojeni, ali zapravo jedno, vječito lutaju svemirom i pokušavaju jedan drugog uhvatiti te se spojiti u cjelinu kako bi ostvarili svrhu svog postojanja. Kao duša koja traži sebi srodnu da se spoji u osjećaju potpune ispunjenosti i konačnog zadovoljstva. Rahu je onaj koji vuče prema ostvarenju i uzrokuje nova rođenja; rađamo se zbog želja i vezanosti. Ketu je ona druga krajnost – pokazuje želju za oslobođenjem i napuštanjem svega što nas sputava i opterećuje.
Taj Ketu će godinu i pol dana biti u Djevici i pokazivati viškove, terete koje kao repove prošlosti vučemo za sobom, čime smo zasićeni, doduše eksperti i doktori znanosti, ali nezadovoljni zbog nedostatka smisla i ispunjenosti.

U okruženju u kojem Ketu prebiva tražimo smisao, išćemo dubinu, značenje, svrhu i ne možemo se zadovoljiti površnim pa žudimo za savršenstvom. U Ketuovom znaku i kući tražimo oslobođenje, idemo do te mjere da smo spremni napustiti sve što nas sputava kako bismo se uzdignuli i postigli savršenstvo. Znači Ketu istovremeno pokazuje težnju savršenstvu, ali i želju za odricanjem. Ketu je sada u Djevici pa su resursi savršenstva prisutni u svemu što Djevica predstavlja. To neko suptilno i nemjerljivo polje energije prožima podsvijest svakoga od nas pa postajemo opsjednuti savršenstvom u detaljima i sitnicama, praktičnosti i racionalnosti, čistoći i uslužnosti i tako dalje i dalje. Ketu je inače u dobrom stanju u Ribama, tamo su njegove težnje podržane, tamo se posvećuje meditaciji pa tako uzdiže svoju svjesnost. A u Djevici mu svaka sitnica smeta. To je dobro za inženjere koji ne smiju pogriješiti, dobro je za kirurge koji preciznošću robota seciraju tkivo, dobro je za psihoanalitičara koji će proniknuti u svaki detalj traume koji opterećuje. Ovaj tranzit je za te i slične aktivnosti odličan. A inače može opteretiti život pretjerivanjem u analiziranju ili paralizi analize. Ako ne volite detalje (čitaj: Djevica nije istaknuta u vašem horoskopu), period do sredine 2025. bit će vam zbunjujuć. Odjednom imamo gomilu pažnje na sitnice i fokus na detalje. I onda, uslijed zasićenja svim tim i takvim sadržajem, u nekom trenu možemo puknuti, dignuti ruke, predati se i pobjeći. Jer Ketu se dobro osjeća u Ribama, a Djevica je opozicija, nešto potpuno suprotno Ribama. Kao da Ketu želi pobjeći u Ribe i meditirati, daleko od logike i racionalnosti.
Kao i uvijek rješenje je negdje u sredini, na pola puta između jedne i druge krajnosti. Rahu i Ketu provode u Ribama i Djevici približno osamnaest mjeseci pa ćemo imati vremena razmišljati o balansiranju između dviju krajnosti.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt