Šiva Ratri

Približava se noć mraka, odnosno noć mladog Mjeseca. Nemojte se uplašiti, svakog mjeseca jednom imamo „noć mraka“, odnosno noć kada je svjetlost Mjeseca potpuno odsutna (kada je Mjesec mlad), dakle, ništa posebno i mega značajno. No, ovaj dan/noć mladog Mjeseca je ipak poseban jer se dan/noć prije odvija svečanost koja se naziva Šiva Ratri (ili Maha Šiva Ratri). U nedjelju se Mjesec približava Suncu i oni će se negdje tokom nedjelje spojiti. Dan prije se zove čaturdaši ili „četrnaesti dan“. Tijekom petka i subotu ujutro vlada čaturdaši u kojem se slavi Šiva.
Zašto je ovaj dan poseban, odnosno drugačiji od drugih?
Mahabharata je ogroman ep pun priča koje objašnjavaju brojne detalje pa tako i važnost ovog dana. Veliki ratnik Bhishma je ležao na bojnom polju tijela probodenog bezbrojnim Arjuninim strelicama. On je odlučio ispustiti svoju dušu u točno određenom trenutku i dok je čekao taj povoljni trenutak oko njega su se okupili poglavari pobjedničke vojske. Djed Bhishma je bio poštovani predak i zaštitnik kraljevskog trona, iskoristio je priliku i pričao o mnogim temama, od politike, socioligije, prava i morala, religije pa i društvenih funkcija i svečanosti u koje spada i dan Šiva Ratri. Bhishma je tako ispričao priču o lovcu koji je živio na taj način da je lovio životinje i prodavao njihovo meso. Svoju je obitelj uzdržavao ubijajući ptice i ostale divlje životinje u šumi. Jednog je dana lutao šumom i shvatio da se neće stići vratiti kući na vrijeme. Popeo se na stablo i odlučio prenoćiti na stablu. Tog je dana uhvatio jelena pa ga je vezao za granu i tako ostavio. Dok je ležao na grani tog bilva drveta bilo mu je dosadno pa je čupkao lišće bilva drveta i bacao ih na pod. Obuzela ga je tuga misleći na svoju obitelj i gladnu djecu. Tako je plakao sjećajući se djece koja kod kuće zabrinuto i gladno čekaju svog oca. Na taj način je plačući i čupkajući lišće proveo cijelu noć. Ujutro je sišao s drveta i prodao jelena te se namjeravao vratiti kući. U trenutku kada je odlučio prekinuti svoj post kojem se je neželjeno morao podvrgnuti cijelog prethodnog dana i noći sreo je prosjaka koji ga je zamolio za malo hrane. Podijelio je svoj obrok s prosjakom i vratio se kući svojoj obitelji.
I tako su prolazili dani do trenutka smrti našeg lovca. U trenutku smrti po njegovu dušu su došla dva glasnika Šive i odveli ga u Šivino prebivalište. Objasnili su mu da je tu privilegiju zaslužio tako što je ne znajući za to, postio upravo na dan Šiva Ratri. Ispod drveta na kojem je proveo noć bio je Šiva Lingam, a lišće bilva drveta je Šivina omiljena ponuda. Dok je bacao lišće na Šiva Lingam njegove suze su padale na Lingam i okupale ga. Na taj je način lovac nesvjesno štovao Šivu i zaslužio provesti mnoge rajske godine u Šivinom prebivalištu. Nakon mnogih godina uživanja rodio se ponovo kao imućni pobožni kralj Ćitrabanu.
Skanda Purana navodi sljedeće: onaj tko izvrši štovanje Šive na dan čaturdašija neće se više nikada roditi u ovom smrtnom svijetu. Čak i onaj tko ne posti, ali bdije cijelu noć u sjećanju na Šivu nakon smrti odlazi u Njegovo prebivalište.
Gospodin Šiva se zove Ašutoša što znači „onaj kojeg je lako zadovoljiti“. Omiljena ponuda kojom je Šiva zadovoljan je lišće drveta bilva. Post i recitiranje mantre „om namah šivaja“ se preporučuje tokom ovog dana kako bi svjesnost usmjerili u razumijevanje Šive i privukli Njegove blagoslove. Šiva je tog dana prisutan u Lingamu. Post tijekom tog dana namijenjen je kontroli raja-gune ili odlike strasti, a post tokom noći namijenjen je kontroli tama-gune ili odlike neznanja. Na taj način, posteći tijekom dana i noći stječemo kontrolu nad ove dvije odlike materijalne prirode i oslobađamo se njihovih utjecaja.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt