Tranziti planeta kroz znak Jarca drugi dio

Povodom tranzita planeta kroz znak Jarca pitate me što to znači i kako ćemo se osjećati. Evo jedne priče koja može opisati dio osjećaja nekih od nas koji imaju važne planete ili ascendent u Jarcu. Taj znak je poznat kao zemljani znak, čvrst i praktičan, siguran i stabilan. Ponekad krut.
I tako, jednom davno se Buda trudio dostići savršenstvo (oslobođenje ili mokšu) strogom meditacijom. Postom se trudio odvojiti od svih potreba svog tijela. Gladovao je danima i tjednima. Želje je smatrao materijalnim, niskim i prljavim. I tako je mučio tijelo strogostima smatrajući da će se na taj način odvojiti od sveg materijalnog i izdići do duhovnog. To je bio put kojim je krenuo: stroga askeza i odbacivanje svega materijalnog uključujući osnovne potrebe tijela. Jednom je meditirao uz rijeku. Tijekom njegove meditacije čamac je prolazio rijekom. A na čamcu učitelj i učenik, odvijala se lekcija glazbe. Učitelj je objašnjavao učeniku: “ako iz ovog žičanog instrumenta želiš izvući pravi zvuk žicu treba zategnuti ni previše ni premalo. Tek tada kada pravom mjerom zategneš žicu možeš iz nje izvući dobar zvuk.”
To je bio trenutak buđenja za Budu. Onaj trenutak “piiiiiiing” ili što se već događa i kako zvuči kad ti se upali lampica u glavi. Buda je shvatio da je pravi put srednji put. Napustio je strogo odricanje od sveg materijalnog, odricanje koje učini srce tvrdim i bezosjećajnim. Srednji put je put srca. Duhovna duša je u materijalnom tijelu i svijetu. Treba pronaći neki balans između duha i materije, taj pravi zvuk, ugođen s gibanjem prirode.
Vožnja po rubu ili u krajnostima samo donosi disbalans. Na rubu se ne raste, na rubu se preživljava.
Ponekad je dobro biti fanatik. To pokazuje uvjerenje i čvrsti stav, nepokolebljivost i ustrajnost te još mnoge druge osobine uspjeha. Ali ponekad treba znati i popustiti, omekšati, tek toliko da se pronađe onaj pravi ton koji vibrira u skladu s zakonom koji prožima sve nas.
To je samo jedan od doživljaja koji nas mogu pratiti tijekom sljedećih mjesec dana ili nešto više.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt