2017 – godina Venere u Ribama

Ove godine Venera će se zadržati u sideralnim Ribama od 27.1.2017. do 31.5.2017. Trenutno je period njene retrogradnosti od 4.3.2017. do 15.4.2017. Neobično je dug ovaj period zadržavanja Venere u jednom znaku. Zato ovu godinu nazivam “godinom Venere u Ribama”. Prošla godina je na primjer bila “godina Marsa u Škorpionu” jer se Mars zadržao u Škorpionu od veljače/februara do rujna/septembra.

Ribe su mjesto egzaltacije za Veneru, na ovom se mjestu ona najbolje osjeća. Sa ovim položajem Venere zadovoljstvo se pronalazi u mašti i fantaziji, na svetim mjestima ili mjestima povlačenja, pri duhovnom vodstvu, putovanjima u daleke zemlje i slično. Odnosi koji se tokom ovog perioda stvore biti će potpomognuti maštanjem i fantazijama. Ljubav prema umjetnosti i muzici je također na vrhuncu.

Ironično, ali Venera u Ribama također predstavlja problem u odnosima, pogotovo ako je to prvi odnos (brak). Naime u ovom znaku se Venera nalazi u šestoj kući od svojeg (domaćeg) znaka Vage. Zato se u odnosima, pogotovo u prvom partnerstvu, može očekivati sukob i prepreka.

Partnerstvo je u ovom periodu potpomognuto maštom i dijeljenjem fantazija. Privrženost umjetnosti i muzici je na vrhuncu. Senzualnost i uživanje u privatnosti bračne sobe postaje vrlo važno tokom ovog perioda. Potrudite se da partnerom/icom dijelite privatni svijet u potpunosti, ostvarite mogućnosti da se povučete se u osamu ili otiđete na putovanje.

Pošto Venera predstavlja žene i ženstvenost ovaj tranzit je posebno povezan sa ženama. Danas je također dan žena. Žene u ovom periodu mogu prosperirati, a bez obzira na spol svatko može imati mnogo koristi od žena u svojoj okolini.

Isto tako, bez obzira na spol, ako imate muzu (mušku ili žensku) obožavajte je te će ona uz vašu podršku ostvariti mnoge uspjehe. Ako ste vi muza, računajte na obožavanje obožavatelja te iskoristite tu inspiraciju za uspjeh.

Ovaj položaj Venere također može opisivati i partnerstvo koje nije striktno vezano formalnim ugovorom, odnosno više je „slobodnog“ tipa. Venera u Ribama vjeruje u uzvišenost ljubavi iznad svega te stoga ne smatra potrebnim da se ulazi u službene odnose i slično. Također ovdje postoji snažna privrženost ka uživanjima, senzualnim zadovoljstvima, a manja privrženost ka društvenim dužnostima i obavezama. Izuzetak ste svi vi sa ascendentom u Blizancu; Venera je u vašoj desetoj kući i samim tim društvene obaveze postaju vrlo važne.

Pošto su Ribe znak koji je vrlo imaginativan ovdje postoji potreba da se prevaziđu granice tjelesnosti i da se ljubav bazira na nekim višim, duhovnim vrijednostima. To možemo nazvati romantizmom. No, u romantici se mogu pojaviti problemi i zbunjenost kada se pomiješaju duhovni i tjelesni ideali, odnosno razumijevanje ljubavi koja se temelji na tjelesnom kontaktu i ona koja ima višu vrijednost. Zato se ponekad mogu očekivati i neke nemoguće stvari u smislu ljubavi. U ljubavi, ali i estetici, se traži savršenstvo koje ne postoji u materijalnom svijetu. No, pošto je Venera ovdje egzaltirana (na vrhuncu) ljubav se vidi posvuda i u svima.

Retrogradnost Venere, koja je upravo aktualna, mijenja opisano stanje stvari. Planete koje su egzaltirane i istovremeno retrogradne predstavljaju neispunjena obećanja i očekivanja. Zbog egzaltacije očekuje se mnogo, ali zbog retrogradnosti stvari neće biti onakve kakvima ih na početku vidimo ili doživljavamo. Retrogradnost donosi reakciju sa zakašnjenjem i zbog toga tokom perioda retrogradnosti Venere nećemo dobiti savršenstvo koje očekujemo. Nakon toga slijedi efekt otriježnjenja, kao kada se probudimo nakon burne noći i shvatimo da nismo onaj supermen kojeg smo noć ranije izigravali.

Pošto Venera općenito predstavlja odnose sa dragim ljudima, ali i uživanje, zadovoljstva, materijalnu dobit, bogatstvo, luksuz i komfor i slično, dobro je tokom perioda retrogradnosti biti pažljiviji u odnosima prema dragim ljudima, ali i preispitati odnos prema materijalnim blagoslovima. Ovo je period emocionalnih uspona, ali i padova, privlačnosti, ali i moguće odbojnosti.

Naime, retrogradnost Venere govori o tome da se zadovoljstvo ne pronalazi u onim stvarima u kojima se ono inače pronalazi. Zato se tokom ovog perioda mogu desiti poteškoće u prilagodbi nekim okolnostima. U uvjetima gdje se zahtijeva šarm ili diplomacija možemo postati bolno iskreni i otvoreni. Ponekad se možemo previše zamarati sa stvarima koje drugima nisu važne. Također, naklonjenost nekonvencionalnim načinima pokazivanja ili uživanja u ljubavi može se manifestirati, a ponekad i odricanje ljubavi zbog religije ili nekih drugih ideala ili prihvaćanje pretjerane ceremonijalnosti.

Retrogradnost bilo koje planete (a u ovom slučaju je to Venera) govori da će doći do nekih zakašnjenja u manifestiranju energije te planete tako da treba uložiti dosta truda i rada da bi se došlo do rezultata koje planeta obećava. A ponekad se može desiti da se neka obećanja niti ne ispune. Ovo je period povratka u prošlost i pogleda prema unutra. Povratak u prošlost znači da možemo sresti bivše partnere ili ljubavnike/ice te s njima pokušati obnoviti odnos. Pogled prema unutra znači da možemo provjeriti vrijednosti ljubavi u odnosu prema sebi, što je nama važno i bitno u tom kontekstu.

Period retrogradne Venere traje 40 dana. Isto toliko je trajao boravak Isusa u pustinji gdje je bio iskušavan od Sotone, a isto toliko traje i korizma. Ove godine se period korizme i period retrogradne Venere skoro pa poklapaju. 40 dana je period nakon kojeg mjere koje predpisujemo u đjotišu za uklanjanje ili promjenu nekih karmičkih obrazaca mogu početi donositi plodove. 40 dana je potrebno da bi se promijenila “karma”, banalno i bukvalno rečeno. Zato je zgodno tokom ovog perioda preispitati svoje vrijednosti. Venera je u Ribama naklonjena duhovnosti, filozofiji, religiji i umjetnosti. Zato period retrogradnosti donosi ponovno povećanje privrženosti tim temema i obnavljanje vrijednosti na tim područjima. To se može lijepo povezati sa ovogodišnjom korizmom. Pošto Venera u Ribama nije vezana na službene norme i pravila, period njene retrogradnosti donosi preispitivanje naših vrijednosti, onih zbog kojih slijedimo sva pravila i ustaljene norme kulture i društva u kojem smo rođeni.

Pošto se Venera u ovom kretanju unazad približava Suncu u jednom trenutku će se toliko približiti sjajnim zrakama Sunca da će je sjaj prekriti i neće dolaziti do svog izražaja. Od 21. do 29.3. Venera će biti “spaljena” uslijed blizine Sunca. Tih nekoliko dana od 21.3. pa do konjunkcije Sunca i retrogradne Venere 25.3. očekuje se energija pasivnosti i oslanjanja na tradiciju, ceremonije i pravila. Od 25. do 29.3. dešava se transformacija prema ljubavnom osvajanju i preuzimanju inicijative u partnerstvima.

Retrogradna Venera govori o stidljivosti i povučenosti. Pogotovo sada kada Venera u Ribama predstavlja težnju ka privatnosti u partnerstvima. No, u toj povučenosti se mogu pronaći dublje povezanosti jer kada uklonimo vanjsko ometanje ono sto ostane je sama srž i suština. Ovaj period će na kraju krajeva pokazati pravo stanje stvari u odnosima, onakvo stanje kakvo inače ne vidimo jer smo zaokupljeni mnogim distrakcijama.

Sve se to odnosi i na financije i novčana pitanja. Možda ćemo neke ciljeve trebati re-transformirati ili obnoviti, dodati im neki dublji smisao i razumijevanje.
Oni koji su se već dugo odricali od nekih zadovoljstava ili se suzdržavali u ljubavi možda će napokon napraviti onaj presudni korak prema ostvarenju želja. Jer retrogradna Venera donosi zapravo sve suprotno od uobičajenog.

Uglavnom tokom retrogradne Venere mogli bi prihvatiti neke neuobičajene odnose, čudna partnerstva, možemo imati nekonvencionalan pogled na brak i ljubav ili možda jednostavno ne znamo kako bi izrazili svoju ljubav i želju za zadovoljstvom na pravi način. Venera također predstavlja ženstvenost i sve što je žensko. I taj dio može biti zanemaren tokom ovog perioda. Odnosi u braku mogu poprimiti neki drugačiji tok, a općenito neki od nas će postati nezainteresirani za seks. Neki će obnoviti svoje bračne zavjete te će njima retrogradna Venera donijeti svoju drugu stranu, a to je povećanje privlačnosti. Period retro Venere općenito predstavlja period snažne odbojnosti, ali isto takve privlačnosti.

Suma svega što treba raditi i očekivati u ovom periodu je da slavimo božansku kreativnost i povezanost svih živih bića.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt