Nenasilje i meditacija

Lijep je nedjeljni dan, približava nam se dan mladog Mjeseca u utorak, a potom rijetki trenuci egzaltacije Sunca i Mjeseca: Akšaja Tritija dan o kojem ćete obavijesti pronaći u prošlim objavama. Sunce se zatim približava Rahuu što znači da nas očekuju pomrčine: 26.5. Mjeseca, a 10.6. Sunca. A do tada, u iščekivanju dobrih vijesti, planiranju zadataka i pothvata možete se odmoriti u danu odmora i raditi što god vam padne na pamet na ovom mjestu uz more. Ja npr razmišljam o kratkim i jasnim definicijama; kako objasniti što znači nenasilje ili ahimsa. Nekome tko ima Mars kao kralja horoskopa ili Atmakaraka planetu je ahimsa vrlo važna lekcija. Mnogi su imali definicije, vjerujem da bi Mahatma Gandhi i Martin Luther King napisali knjige o toj temi. Svaka religija ima svoju definiciju, Isus kaže jedno, Buddha kaže drugo, a Krišna pak nagovara Arđunu da ide u rat jer je to za njega ispravno. Ahimsa možda znači vještina u tome “kako pobijediti, a da nitko ne izgubi”. Ne znam može li se to. Kod Arđune to nije bilo moguće. Možda treba spoznati da je duša vječna i da je nitko ne može ubiti. Da aktivnosti trebaju biti duhovne, odnosno usklađene s vječnom prirodom duše, namijenjene dobrobiti vječne duše. I tako, svatko će imati svoju verziju nenasilja.
A što je meditacija? Kako to opisati ukratko? Kao povlačenje u nutrinu? Prepuštanje trenutku? Spajanje s apsolutom? Sve to ili ništa od toga?
Nenasilje je važan princip koji svi trebamo prakticirati, a meditacija može pomoći svakome, preporučljiva za sve. Zato čovjek ima inteligenciju; da razmišlja o tome, tim važnim stvarima, te da na osnovu zaključaka donosi dobre odluke.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ketu

Ketu u natalnoj karti pokazuje područje kojeg ćemo se odreći, od kojeg ćemo se odvezati ili odvojiti. Ta tvrdnja odmah plaši i mnogi se hvataju za glavu, upadaju u paniku, jao jao, zar se nečega moram odreći? E da, postoji nešto nesvjesno, nešto iracionalno, neka stvar izvan naše kontrole. Kao neka elementarna nepogoda, dogodi se i ne možeš to promijeniti, a ni izbjeći. Ketu pokazuje podsvjesne žudnje, nešto što nosimo iz iskustava prijašnjih života. Toga se svjesno ne sjećamo, a žudnja može biti kontraproduktivna jer nešto ili nekog želimo kontrolirati, posjedovati i upravljati. Takav stav ne rezultira dobrim ishodom. Svi mi smo u konačnici vrlo ograničeni kontrolori. Pod kontrolom nemamo funkcije našeg tijela, one se odvijaju automatski. A pogotovo kontrola druge osobe, to nikako ne ide, ne može se i ne smije se. Često ni kućnog ljubimca ne možeš kontrolirati. Dakle, kolika je naša moć kontrole i upravljanja? Poprilično ograničena. I zato se mogućnosti kontrole i upravljanja (u onom dijelu koji je izvan naše moći utjecaja) treba odreći, a pogotovo u područjima u kojima se nalazi Ketu u natalnoj karti. To pokazuje Ketu, a natalna karta je dijagnostički alat. Rješenje je da se prepustimo. Prepuštanje toku života. Kao riba u vodi, prepuštena je strujama vode. Ide tamo kamo je voda odnese, ne buni se, ne hvata je panika, ne organizira prosvjede i proteste. Riba je predana vodi kao što je bhakta predan Bogu, diže ruke u zrak i izjavljuje: Bože, nemoćan sam, nemam kontrolu, te se predajem Tvojoj volji i odluci. Možemo Boga zvati univerzum, priroda, energija, ono nešto tamo gore, sveukup ili cjelina, suštastvo, duh, brahman, praznina ili ništavilo itd. Poanta je u prepuštanju, a ne u tome kako bilo tko od nas doživljava ili ne doživljava Boga, taj doživljaj je stvar osobne i privatne percepcije. Ketu posreduje utjecaj Matsye, Višnuovog avatara. Matsya je riba koja spašava čovječanstvo u trenutku potopa. To je univerzalna priča o potopu koju sada neću pričati. No, najvažniji dio tijela ribe je rep ili peraja. Ta peraja određuje kamo će riba otići. Rep, a ne glava. Ketu pokazuje podsvjesno djelovanje, ne one odluke koje donosimo glavom nego one koje donosimo repom, po nekom automatizmu djelovanja podsvijesti. Vratimo se na odricanje sa početka priče: što to znači, kako da se odričemo? Krajnost bi bila odmah se odreći onog okruženja u kojem se nalazi Ketu. To ne može tek tako, živo biće nije stroj da ga samo isključiš ili staviš na off. Odvezanost ili odricanje znači npr da daš sve od sebe, trudiš se po svojim najboljim moćima, uložiš sve što znaš i možeš, a rezultate prepustiš. Pošto na neke stvari ne možemo utjecati rezultate je potrebno prepustiti. Daš sve od sebe, ali rezultati ne ovise od tebe. To je jedna od definicija odvojenosti. A sad pogledajte gdje je Ketu u vašoj natalnoj karti i razmišljate što i kako, učimo od života.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Tendencije maja / svibnja mjeseca

Pisao sam o Merkuru i Veneri koji su pušteni s lanca (izmakli kontroli svjetla i sattva-gune Surye) i koriste sve čari Bika, jure nesputano u zadovoljstva, a još k tome se približavaju Rahuu koji je pojačivač svih želja na kvadrat. Kao da smo se probudili iz zimskog pandemijskog sna pa poput zalutale Crvenkapice beremo cvijeće na livadi gdje vreba zli vuk, umjesto da odnesemo kolače potrebitoj baki. Osim toga Merkur i Venera su “asura grahe” ili planete koje predstavljaju asura tendencije, želju za iskorištavanjem svijeta u svrhe sebičnih zadovoljstava, pohlepne i destruktivne namjere. Ne dajmo se zavarati; Merkur i Venera predstavljaju vrlo učene i rječite tipove ljudi, inteligentne i načitane. No, u pozadini svega je raja-guna ili odlika strasti koja uvjetuje živa bića da djeluju pohlepno i sebično. Tako i sam vrag, glavom i bradom, zna svete spise, naučio ih je sve i citira navode kako bi nas uvjerio u svoje plemenite namjere. Kao onaj vuk koji riječima uvjerava Crvenkapu. Tu smo sada, skoro do kraja maja, mjeseca koji je dobio ime po Maji, najstarijoj od svih sestara Plejada. Negdje na ovom kauču, u kompoziciji koju možemo nazvati “Kali yuga” ili možda “industrijsko-sirotinjska yoga” razmišljam o jednostavnosti života. Kako da nas pohlepa ne dovede do krajnosti progresa i iscrpljenosti, kako da ne stvorimo previše smeća, u toj gomili smeća koju stvaramo neki jedva preživljavaju. Je li to njihova karma, nisu se možda dovoljno potrudili i iskoristili prilike, možda su jednostavno nesretni. Jednakost ispada samo parola bez pokrića. Kako to? Na ovoj slici sattva-guna, vrlina egzaltacije Sunca i Mjeseca proviruje samo u obliku zelene trave, svježine borovih iglica i fluidnosti prilagodljivog mora. Na kraju će priroda sve prekriti, sve u ovom gradu što su Rimljani stvarali i gradili, Mlečani zanemarivali i razmontirali, Austro-ugari dali prednost ovom zaljevu naspram same Venecije i pretvorili ga u mega ratnu luku, Talijani bili zaluđeni fašizmom, a Jugoslaveni imali neki svoj film. Sve luđi od luđeg, a borovi rastu i isto more je još uvijek tu. Tako će i ostati, ovi sa svojim filmovima će se smjenjivati, a mi učimo od povijesti, Merkura i Venere i pazimo na pohlepu i vraga koji nas uvjerava u svoje naume.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Percepcija i stvarnost

Percepcija i stvarnost ne moraju biti isti, to znamo. Mi smo ovakvi ili onakvi, ali se možda doživljavamo drugačije. Đjotiš astrologija ima alate koji dijele i razlikuju stvarnu prirodu osobe od načina kako se ona doživljava. Jedan alat su tzv Arudhe ili odrazi stanja, bhava ili kuća. Tako određujemo istinsko stanje i nasuprot tome refleksiju koja kao da se odražava u ogledalu. Odraz nije stvarnost, on samo nalikuje stvarnosti. Drugi alat je mjerenje kuća, bhava ili stanja različitih područja života, u odnosu na sam stupanj ascendenta. Da ne kompliciram suhoparnim tehnikalijama: neke planete su ponekad drugačijim kućama i to pokazuje drugačiji doživljaj, percepciju tog dijela života koja je različita od stvarnosti. Zato se ponekad dogodi da ne prepoznajemo sebe. Ne doživljavamo se baš onakvima kakvi jesmo. Začudimo se i pitamo “odakle ovo”. Dobro je preispitati činjenice i percepciju. Status i ugled uglavnom gradimo na percepciji ili na odrazu. Zato takav status i ne pokazuje stvarnu osobu, srce i dušu. Pokazuje izvanjsku reputaciju.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Svibanj / maj ukratko

Prvog maja Merkur je ušao u Bik te istovremeno izašao iz orbite svoje spaljenosti. Govorimo o đjotišu i zodijaku koji se naziva sideralni i vezan je za zvijezde. Uskoro će i Venera u Bik pa ćemo imati “sezonu Bika”. Merkur i Venera su se odmaknuli od Sunca, pobjegli, oteli se s lanca od Surye koji ih drži pod kontrolom. Surya (Sunce) je sattva-guna graha, “planeta” koja daje svjetlost, uklanja tamu, obznanjuje istinu, objašnjava što je dharma, moral, pravedno, prvo ili ispravno. Merkur i Venera su raja-guna grahe, oni pokazuju strast, želju za stvaranjem, uspjehom, konzumacijom svih mogućih zadovoljstava ovog svijeta. Kada su Merkur u Venera blizu Sunca (u orbiti spaljenosti) neobuzdane želje mogu biti kontrolirane jer Sunce nameće istinu i moral, no, ako zbrišu od Sunca i udalje se, onda je malo teže kontrolirati strasti. A Bik je plodno tlo za hedonizam, pasivan i ne voli promjene, uživa u dobroj karmi.
U maju nas očekuje i pomrčina Mjeseca, 26.5. Prije toga imati ćemo i Akshaya Trittiya dan koji je najpovoljniji u godini (14.5.); zbog istovremene egzaltacije Sunca i Mjeseca na trittiyu (lunarni dan) koji je pod vladavinom Marsa. Ovo je dan odličan za početke raznih projekata. Prvu polovicu maja / svibnja preporuča iskoristiti za kreativnost, stvaranja i pokretanje. Kasnije se približavaju pomrčine pa preporučam više meditacije i svega što nam pomaže da se emotivno i mentalno smirimo i stabiliziramo.

Art: Fernanda Suarez

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
  • Kontakt