Jupiter je u Vodenjaku

5.4. se u sideralnom zodijaku koji se koristi u đjotiš astrologiji dogodila promjena: Jupiter (ili Guru, to je njegovo ime, on je naš nebeski Guru) je ušao u znak Vodenjaka. Dosad je boravio u Jarcu gdje se osjeća debilitirano, a to znači sputano i onemogućeno. To je dobra vijest i razlog da s uzdignutim rukama skačemo u zrak i kličemo hura hura ili još bolje jupi jupi.
Boravak Jupitera u Strijelcu donio je pandemiju, njegovim putovanjem kroz Jarac iskusili smo svjetsko zatvaranje ili lockdown. I nije samo da gibanje tog šarenog gasovitog diva uzrokuje svjetske promjene; događaji uvijek imaju mnoge uzroke, ali i posljedice. Ljudski umovi ne mogu pojmiti složenost mreže uzroka i posljedice. Ljudski život je prekratak, a doseg inteligencije ograničen da bi mogli naučiti sve sadržaje samo iz jednog područja znanja kojem baratamo, na primjer medicine. Kako onda da se nadamo shvatiti što čini i uzrokuje svjetske promjene i kako su svijetle točke na noćnom nebu povezane s tim promjenama? Sve to znači da ovo što pišem predstavlja samo sićušan doprinos u golemom oceanu znanja koje se homo sapiens trudi izučiti.
Kao što je rečeno najveći Guru sunčevog sustava je u Vodenjaku oslobođen okova koji mu ne dopuštaju ekspanziju i ostvarenje. Pa sada kreće kroz ta odškrinuta vrata, juri, bolje rečeno leti u revolucionarne vode jedanaestog znaka koji se u Vedama naziva Kumbha. To je posuda u kojoj se čuva voda, a ona je jedan od pet elemenata, neophodna za život. Kumbha se smatra znakom koji čuva nektar besmrtnosti, onaj koji nas liječi i šalje u nove, duhovne, dimenzije. On spaja Jarac i Ribe, djeluje poput nekog mosta između praktičnog i prizemljenog Jarca te maštovitih i duhovnih Riba. Guru će ekspandirati sva ova značenja u nama i oko nas.
Vodenjak nije vodeni znak već zračni. Pod vladavinom je Saturna (ili Rahua). Jupiter i Saturn nisu prijatelji, a Jupiter i Rahu su zapravo najveći neprijatelji. To pak govori da ovaj znak i nije baš dobrodošlo mjesto za Gurua, ovdje još uvijek postoji utjecaj Šanija, Guruovog neprijatelja. No ipak zračna otvorenost Vodenjaka pruža Jupiteru bolje resurse za obavljanje zadatka ekspanzije idealizma od Jarca koji nalikuje na kamenu tvrđavu izgrađenu na pustom otoku usred olujnog mora. Do sada je Jupiter bio debilitiran, više nije. No, ipak ostaje sputavajući utjecaj Saturna, ali sa novom svjesnošću i dozom potrebe za reorganizacijom, uvođenje inovacija, odmakom od krutih pravila za koja smo spoznali da ne donose rezultate, nekim novim pokretima i pomacima preko zadanih granica i zamišljenih crta. Ovo je tek početak, uz pokliče jupi jupi slijede nastavci feljtona o Guruu u Vodenjaku.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt