Ketu je u Vagi

Ketu je u znaku Vage do 30.10.2023.

Ketu nas odvaja od svih viškova, on je točka u kojoj se sve razdvaja, pokazuje ono što ćemo napustiti kako bi krenuli potpuno novim putem. Sada je u Vagi pa ćemo se odvajati od pokušaja stvaranja savršene ravnoteže na svim nivoima i područjima. I inače nemamo savršenu ravnotežu jer je to nemoguće u ovom svijetu i u ovom dobu. Nedostatak postoji u svemu i svima, zato smo ovdje da ispravljamo nedostatke. Vedska literatura opisuje ovaj svijet kao zatvor, došli smo ovdje da odradimo svoju kaznu. Okovi ili rešetke na kavezu u kojem smo zarobljeni su naše slabosti. One nas zarobljavaju. Svatko tko je rođen, zbog prirode tijela i uma, posjeduje slabosti. A onaj koji kontrolira svoje nedostatke ili uzdiže se iznad svojih slabosti, postaje oslobođen. To je svrha znanja; ono bi nam trebalo odgovoriti na pitanje kako postati slobodan od svojih slabosti i izaći iz tog kaveza u kojem smo se tako udobno smjestili.

Ketu se naziva “mokšakaraka” ili onaj koji pokazuje mokšu ili put oslobođenja. No, oslobođenje je bolan put ukoliko smo vezani, oslobađanje spona koje nas vezuju je put kojim ne želimo poći. Mnogi će radije ostati u svom zlatnom kavezu i tražiti što bolju ćeliju u zatvoru nego krenuti putem slobode od slabosti i vezanosti. No, ne može to tek tako, odvezati se možemo samo ako imamo vrlo jak razlog, ako smo razvili viši ukus i ako nas sloboda privlači više od zatvora sa zlatnim rešetkama. Mokša je svrha ili četvrti od četiri cilja ljudskog života. Oslobođenje je konačni cilj kojem trebamo težiti, tome je ljudski život namijenjen. Nakon dharme, arthe i kame dolazi mokša kao zadnja od svih. Zato je mokša svrha i cilj.
I tako nas Ketu podsjeća na sve čega se trebamo riješiti, od čega odustati i što otpustiti, što nije cilj i što nije svrha u našem životu. Pošto je Ketu u Vagi suočavamo se pitanjima odnosa i partnerstva, ravnoteže i sklada, estetike i harmonije. Pokazati će se koji odnosi mogu imati istinsku svrhu i osjećaj povezanosti uz duboki smisao. Sve što je suvišno biti će odbačeno ili će prirodno otpasti i odvojiti se. Neke želje ne mogu donijeti ispunjenje kao što ptica uhvaćena u mrežu ne može poletjeti. Trudiš se ostvariti ispunjenje, ali ne možeš. U trenutku kada shvatimo naša ograničenja počinje raspitivanje o smislu.


U znaku Vage Ketu pokazuje odbacivanje sljedećeg;
suvišnih odnosa koji ne donose ispunjenje;
užitaka koji su isprazni;
izvanjskog prividnog sklada kojim kompenziramo tjeskobu i strah od gubitka smisla, a vjerojatno i osjećaj nevažnosti;
dogovora, ugovora i pregovora koji su se pokazali lažnim i prevarnim;
diplomacije koja nije odigrala svoju ulogu;
mira koji zapravo to nije, možda je samo privremeni sporazum stvoren zbog tolerancije različitosti ili manjeg zla;
estetike koja svrhu pronalazi u isticanju privremenog i nevažnog;
gubitka samopouzdanja zbog toga što na svoju štetu želimo zadovoljiti druge;
loših poslova i pogrešnih odnosa međ onima koji daju i onima koji primaju, odnosno prodaju i kupuju,
i tako dalje i tako dalje.

Ako se svemu navedenom i slično navedenom ne pronađe svrha i smisao, sve te teme će biti na ispitu održivosti. Ili ćemo sve to uzdignuti do nivoa ispunjenja i istinskog, dugoročnog i trajnog zadovoljstva ili ćemo se trebati odvojiti viška koji nas poput nekog karmičkog repa vuče unazad.

Odvajanje može biti bolno, ali u konačnici s osjećajem zadovoljnog pravednika. Bolno je zbog vezanosti; kao što dušu koja je vječna i puna blaženstva bolest ne boli, duša pati zbog poistovjećivanja sa smrtnim tijelom i svim što je povezuje s smrtnim svijetom. Ketu je kao Mars, a Rahu je kao Saturn. Ako je Mars vatra onda je Ketu unutarnja vatra, nevidljivi plamen, infracrvena svjetlost koja iznutra izgara i spaljuje sve suptilne nakupine i u tom procesu nas pročišćuje i oslobađa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt