Ketu u Vagi

U navali ludog i anti normalnog teško se je snaći. Pogotovo u odnosima, to je vrlo složeno područje ljudskog života. Svatko je za sebe kompliciran, iracionalan i neobjašnjiv, drugim riječima pun nerazumljivih sadržaja koji su pohranjeni u skladištu podsvijesti, a datiraju iz ranog djetinjstva ili tajnovitih prošlih života. Svatko od nas je jedinstvena misterija za sebe. A što tek reći za pokušaj spajanja dvije takve složeno komplicirane osobe, kakva li je to tek zavrzlama. A društvo u cjelini koje je spoj mnogih jedinstveno kompliciranih jedinki, koliko je to na koncu konca zamršeno klupko. I što napraviti kad se nađeš u poplavi neobjašnjivih emocija koje nas vezuju i vuku svaka na svoju stranu?
Evo na primjer, Ketu je u Vagi, godinu i pol dana, od proljeća 2022 do jeseni 2023. Vaga je poznata kao sedmi znak ili znak odnosa. A bezglavi Ketu tu stvara maglu u kojoj se tražimo i gubimo. No, Ketu u duhovnom smislu predstavlja Matsya avatata ili poslanika Višnua u obliku ribe. A što riba čini kada se nađe u strujama koje je bacaju amo-tamo? Prepušta se struji. Drugim riječima “go with the flow”. Kod ribe je važnije imati dobru peraju nego pametnu glavu. Peraja određuje smjer kretanja, glava ne pomaže mnogo. Riba se prepušta strujama i hvata tokove kretanja vode. Lamata perajom u onom smjeru koji joj je ponuđen. Ona dopušta prirodnom toku da uredi sve što treba biti uređeno. Peraja je rep ribe, a Ketu je rep bez glave. Zato je usporedba Ketua s ribom primjerena. Riba koristi rep, a ne glavu, kao što Ketu djeluje iz podsvijesti, a ne promišljajući glavom. “Bezglavost” označava djelovanje po impulsu koji dobivamo iz podsvijesti. Neki to zovu instinkt. Ketu djeluje instinktivno. No, zbog mnogih trauma pohranjenih u podsvijesti često instinkt proizlazi iz straha, ogorčenosti, razočarenja, ljubomore i mnogo drugih emocija. Neki su podsvjesni sadržaji izuzetno jaki, a svima im je zajedničko to da ih nismo svjesni, oni su u pod-svijesti, ispod svjesnog dijela našeg uma. Zato mnogi od nas imaju problem da shvate svoje greške, nismo ih svjesni. Greške činimo, a nismo ih svjesni. I kada nešto ne znaš možeš dignuti ruke u zrak i zavapiti “pojma nemam, Bože pomagaj!”. U nekim slučajevima mozganje ne pomaže, racionalnošću ne možemo objasniti iracionalno kao što slijepcu ne možemo opisati boje. Ponekad je jedini način prepustiti se struji i dopustiti da te voda nosi tamo gdje treba.
Priroda zna najbolje, koje metode ona koristi da odredi važnost i prioritet događaja nama je enigma. Prepustiti se uređenju neke više inteligencije, koja zna što treba znati je za nas zbunjujuća misterija. Povjerenje i prepuštanje redu u koji nemamo ni mrvu sumnje je umjetnost koju možemo naučiti od Ketua. Priroda ima svoje načine i treba joj biti dopušteno da radi svoje. Ne možemo mijenjati redoslijed godišnjih doba ili proces sazrijevanja ploda, rasta drveta ili pretvaranja biološke materije u plodnu zemlju, rahli kompost. Neke stvari jednostavno treba dopustiti, dati im vremena i prostora da se dogode. Ako se miješamo u tokove prirode pokvariti ćemo stvari. Ne možemo prisiliti nekoga da bude ono što nije. Priroda savršeno zna, samo se predajmo i go with the flow. Ponekad nema druge nego dopustiti da priroda sama pokaže koji je poredak stvari i kvaliteta ljudi. To se upravo događa u Vagi koja je balans u zodijaku, ekspert harmonije i sklada, pravde i ljepote.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt