Naraka Ćaturdaši – povratak svjetla

Današnji dan naziva se “Naraka ćaturdaši”. To je dan koji dolazi ispred Divali, dana mladog Mjeseca u solarno-lunarnom mjesecu Kartik. Divali je poznat kao veliki praznik na koji se pale svjećice kako bi se proslavio povratak Šri Rame u svoje kraljevstvo, nakon što je ubio demona Ravanu. Tog dana Šri Lakšmi posjećuje domove svojih štovatelja te se održavaju ceremonije Lakšmi puđe ili štovanja majke Lakšmi. Također, to je jedini dan kada je Bali Maharađu dopušteno da posjeti planetu Zemlju, nakon što je prognan u niže planetarne sisteme, odnosno paklene svjetove.
Današnji dan, odnosno dan prije svetkovine Divali, poznat je kao dan kada je Šri Krišna ubio demona koji se zvao Narakasura, a poznat je po imenu Bhaumasura.
Bhaumasura je bio sin majke Zemlje (planete Zemlje) i zbog toga nosi to ime. Bhumi je ime Zemlje, a Bhauma je njen sin. No, već se od rođenja dalo primijetiti da je Bauma rođen sa demonskim odlikama i da će postati osoba koja će stvoriti mnogo problema te ugnjetavati mnoge. Tako se i desilo; postao je moćan vladar koji je terorizirao stanovništvo cijele planete, oteo i zatočio mnoge žene, čak se usudio zaratiti sa božanskom vojskom Indre, oteo naušnice njegove majke Aditi.
Indra je stoga molio Šri Krišnu da prekine teror Bhaumasure. Šri Krišna je u bitku poveo svoju ženu Satyabhamu i svojim nosiocem Garudom krenuli su prema palači/tvrđavi u kojoj je živio Narakasura. Pošto je Narakasura zatočio i ponizio 16 000 princeza koje je oteo iz njihovih kraljevstava diljem planete bilo je pravedno da bude ubijen u prisustvu žene. Šri Krišna je svojim Sudaršana diskom odsjekao glavu Baumasure, a na tron njegovog kraljevstva postavio njegovog sina koji je bio pravedan kralj odan dharmi.
Narakasura, iako sin majke Zemlje, bio je veliki teret planeti i njenim stanovnicima. Zbog toga je zaslužio da njegovo djelovanje bude spriječeno. Napravio je nepravdu mnogim ženama i bio ubijen u prisustvu žene. Današnji dan slavi pobjedu nad silama koje su ustvari stvorene od Zemlje ali uništavaju Zemlju. Koliko god zla da čovječanstvo može stvoriti nikad neće biti moćnije od sila prirode koje u trenu mogu vratiti red i ravnotežu u društvu.
Pošto je Bhaumasura cijelu Zemlju zavio u tamu, pogasio sva svjetla i čak ugrozio tron kralja bogova Indre, nakon bitke stanovnici Zemlje počeli su paliti lampice i svijeće kako bi osvijetlili svoje domove. Dan nakon ove bitke Šri Krišna je prihvatio 16 000 princeza, koje su bile zatočene, kao svoje supruge.
Na današnji i sutrašnji dan se zato pale svjećice i lampice u sjećanje na povratak pravednosti među čovječanstvo. Danas je svrgnut Narakasura, a sutrašnji dan označava povratak Šri Rame na njegovo prijestolje.
Zapalite i vi svjećicu u ovoj noći mladog Mjeseca i odagnajte tamu koja može nastati zbog pogrešno usmjerenih želja.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt