Nenasilje i meditacija

Lijep je nedjeljni dan, približava nam se dan mladog Mjeseca u utorak, a potom rijetki trenuci egzaltacije Sunca i Mjeseca: Akšaja Tritija dan o kojem ćete obavijesti pronaći u prošlim objavama. Sunce se zatim približava Rahuu što znači da nas očekuju pomrčine: 26.5. Mjeseca, a 10.6. Sunca. A do tada, u iščekivanju dobrih vijesti, planiranju zadataka i pothvata možete se odmoriti u danu odmora i raditi što god vam padne na pamet na ovom mjestu uz more. Ja npr razmišljam o kratkim i jasnim definicijama; kako objasniti što znači nenasilje ili ahimsa. Nekome tko ima Mars kao kralja horoskopa ili Atmakaraka planetu je ahimsa vrlo važna lekcija. Mnogi su imali definicije, vjerujem da bi Mahatma Gandhi i Martin Luther King napisali knjige o toj temi. Svaka religija ima svoju definiciju, Isus kaže jedno, Buddha kaže drugo, a Krišna pak nagovara Arđunu da ide u rat jer je to za njega ispravno. Ahimsa možda znači vještina u tome “kako pobijediti, a da nitko ne izgubi”. Ne znam može li se to. Kod Arđune to nije bilo moguće. Možda treba spoznati da je duša vječna i da je nitko ne može ubiti. Da aktivnosti trebaju biti duhovne, odnosno usklađene s vječnom prirodom duše, namijenjene dobrobiti vječne duše. I tako, svatko će imati svoju verziju nenasilja.
A što je meditacija? Kako to opisati ukratko? Kao povlačenje u nutrinu? Prepuštanje trenutku? Spajanje s apsolutom? Sve to ili ništa od toga?
Nenasilje je važan princip koji svi trebamo prakticirati, a meditacija može pomoći svakome, preporučljiva za sve. Zato čovjek ima inteligenciju; da razmišlja o tome, tim važnim stvarima, te da na osnovu zaključaka donosi dobre odluke.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt