Nova svjetovna godina

Jedan od načina kojim možemo napraviti horoskop godine ili godišnju kartu je da uzmemo trenutak mladog Mjeseca dok je Sunce u Ribama. To je upravo 1.4. pa taj dan predstavlja Novu Godinu u svjetovnom smislu. Po kvaliteti ovog trenutka možemo suditi o cijelog godini. Opisati ću detalje, no prvo da objasnim zašto baš današnji dan?


Jupiter je Guru koji nam daje znanje. Njegovi znakovi pokazuju usmjerenje kojim kročimo, smjer u kojem idemo. To su Strijelac i Ribe. U trenutku punog Mjeseca dok je Sunce u Strijelcu određujemo „duhovnu“ novu godinu i po tom trenutku možemo vidjeti kakva će biti sljedeća godina u duhovnom smislu. To se odnosi na pitanja religije i događanja u duhovnom smislu. O toj karti sam pisao početkom ove 2022 godine. Pun Mjesec predstavlja dušu koja upija znanje iz izvora te je usklađena sa tokovima prirode. Pun Mjesec reflektira svjetlost Sunca koje predstavlja dušu. No, mlad Mjesec pokazuje efekte svjetovnih događanja, svega onoga što nije povezano ili motivirano duhovnom svrhom. Kada je Sunce u Ribama, trenutak mladog Mjeseca pokazuje početak svjetovne (ili materijalističke) nove godine. Pošto svi živimo u ovom materijalnom svijetu izvanjska događanja itekako utječu na naše živote. Odluke vlada utječu, a ova karta pokazuje upravo to: kakva će biti sljedeća godina ako je gledamo kroz prizmu svjetovnih događanja.


Daklem, prvi pogled na kartu i eto ti Kala Sarpa Yoge, kombinacije sputanosti i ograničenja, odnosno odlaska iz jedne krajnosti u drugu. Sljedećih godinu dana naši svjetovni vladari donositi će odluke koje graniče sa krajnostima, iz jedne u drugu. Natjecati ćemo se u krajnostima, tko će bolje i tko će jače. Festival ekstrema, to je sljedeća godina. Probaš jednu krajnost pa shvatiš da tako ne ide pa onda probaš onu drugu (suprotnu) krajnost te vidiš da ni tako ne može. I onda iz krajnosti u krajnost tražimo neki balans koji se zapravo nikada ne nalazi u krajnostima nego u sredini. U sredini je mir i stabilnost, toga u krajnostima nema. Ali eto, trpimo još jednu godinu krajnosti onih koji upravljaju svijetom. Iako je to upravljanje prividno, samo naizgled upravljanje. Menadžer univerzuma je negdje drugdje, tamo gore, dole, uokolo ili čak unutra, sve odjednom. Ali tim pričama izlazimo izvan svjetovne sfere ovog horoskopa. Pa ajmo nazad u grubu materiju da vidimo što nas još čeka. On je inače rekao da „ono što veliki čovjek napravi to će mali ljudi slijediti“. To znači da ono što moćni i utjecajni naprave, kažu ili samo namignu itekako utječe na masu naroda koji jednostavno slijedi i ne pita. Zato je položaj lidera izuzetno odgovoran jer formira mišljenje, stav i raspoloženje naroda.


Idemo dalje; ako centar karte postavimo u Zagreb koji je glavni grad Hrvatske (što znači da ova karta vrijedi za Republiku Hrvatsku, sve što je navedeno se odnosi na događaje i okolnosti u Hrvatskoj) dobijemo ascendent na početku Bika, stupanj nula. Tu je inače i Rahu; ascendent i Rahu su se usko spojili u jednu baš prekrasnu konjunkciju. To opet znači da je ovo godina ekstrema, ne samo njihanja između krajnosti, nego i ekstrema narcisizma i egocentrizma. Imati ćemo prilike vidjeti svakakve likove koji se njišu poput kao akrobata na trapezu, čas na jednoj, čas na drugoj strani. Ili možda klaunovi koji vješto mijenjaju maske, onako kako je to izvana potrebno. Rahu je jednostavno manipulator, a na samom početku Bika je tik prije nego što promijeni svoj položaj u Ovna. Da, trebamo se pobrinuti za sebe, svatko od nas posebno i individualno. Tko će ti drugi pomoći ako nećeš sam sebi. Već dugo vrijeme postoji priča o samodostatnosti, o tome kako je to sve više i više potrebno. I ove godine će samodostatnost biti istaknuta do krajnjih granica, u tolikoj mjeri da će se pojaviti manipulatori koji će je koristiti u svoju sebičnu korist te klaunovi koji će igrati uloge onako kako je to njima najviše korisno.


Vladar ascendenta je Venera koja je u desetoj kući, zajedno sa Jupiterom. Ovo daje nadu. Iako su Venera i Jupiter suprotstavljeni Gurui; jedan je Guru materijalizma, a drugi je Guru duhovnosti, no ipak mogu zajedno sudjelovati jer im je cilj isti; da svi slijede svoju dharmu i ostvare svrhu svojih života. Metode se razlikuju, ali je cilj isti. I zato ova godina daje dobar potencijal da svoje aktivnosti, kakve god one bile, usmjerimo u ostvarenje konačne svrhe čovječanstva kao mjesta gdje svatko može i treba svojim djelovanjem postići svrhu, slijediti svoj put ili dharmu. Na tome se trebamo truditi i tu je moć kreacije ove godine; zajedništvo u raznolikosti. Ne možemo svi biti isti i ne možeš svakom pristupiti i svakog razumjeti na isti način. Svatko od nas ima drugačije potrebe i nalazi se u nekom drugačijem trenutku i mjesta karmičke i duhovne evolucije. Ono što djeluje za jednog ne mora djelovati za drugog. I baš zato je inače, a posebno tijekom ove godine, važno da pronađemo zajedničke interese. Ovaj spoj Venere i Jupitera može nalikovati na vrlo neobične i nespojive kombinacije gdje se krajnosti miješaju; lijevi se spajaju s desnima i koaliraju u čudne mutacije, liberali s konzervativcima, vjernici s komunistima, a granice se polako gube i postaju nejasne, više ti nije jasno tko je i što duhovno, a tko je u ovoj igri materijalista. Onaj tko ima znanje možda nema karakter pa znanje koristi na nepošten način, a onaj tko naizgled djeluje iz strasti možda je vođen duhovnom svjetlošću istine. Sve će se to i još više izmiješati tijekom sljedeće godine.


Saturn i Mars u devetoj kući je „bum“ kombinacija na području moralnog autoriteta. Znanost i etika će ove godine djelovati kao spoj mladića i starca; jedan korak naprijed pa dva unazad. Ili vožnja automobila sa istovremenim pritiskanjem gasa i kočnice. Jedan hoće brzo, drugi bi polako; jedan je hladan drugi je topao, i tako. Napred-nazad kombinacija koja može završiti u popriličnoj zbrci, neodlučnosti i tjeskobi na području morala, etike, pravde (pravosuđa) i autoriteta u bilo kojem smislu. Izgleda kao da se autoriteti ne znaju odlučiti žele li bezglavo jurnuti u novi svijet ili se ipak grčevito drže onog starog, u strahu i tjeskobi od promjene bilo kakvog tipa.


Mjesec, Sunce i Merkur su u jedanaestoj kući ove karte. Ovo objedinjuje sljedeće faktore; dom i obitelj kao primarna čestica društva, pitanje nekretnina i gospodarenja imovinom, financijske moći i utjecaja, ali i kreativnog naboja mladih, inicijative i inovativnosti u području kooperacije, mreženja i pravilne raspodjele stečene imovine i obilja. Ponovljena simbolika je opet o suradnji svih navedenih područja naših života kako bi svi imali ono što nam je potrebno. Svijet je u neravnoteži, a kako vrijeme ide sve smo više svjesni toga. Samom svjesnošću se svijet uravnotežuje. Činilo nam se da smo došli do određenog civilizacijskog stupnja gdje imamo relativni mir u većini svijeta, barem onog koji je nama blizak. No, neravnoteža je prevagnula i fokus ove godine je opet kako se ujediniti u dijeljenju resursa koje nam Zemlja pruža. Hrana je obilje, jer ako imaš hranu sit si i zdrav. To je osnovno i ono oko čega se treba najviše pobrinuti. Obitelj unutar koje stasaju nove generacije koje će promijeniti svijet na bolje, to je temelj zajednice. Nove ideje, kreativnost i inovacije mladih su nam potrebne kako bi osvježili naša udruženja koja bi trebala donijeti blagostanje svima. Sve znamo, samo treba raditi na tome. Nisam rekao ništa što vam je nepoznato i nisam vam razotkrio tajnu života. Nedostaje akcija, prakticiranje svega onoga što znamo i u srcu osjećamo kao ispravno. Najlakše je čekati da netko drugi nešto promijeni, kad te nešto boli najlakše je šćućuriti se u krevet i uzeti tabletu da bol prođe. Malo je teže poraditi na uzroku i tako u korijenu i zauvijek riješiti problem. To zahtijeva vremena i hrabrosti u suočavanju sa realnošću. No, vrijeme je pred nama, imamo ga cijelu vječnost, a vječnost počinje sada i ovdje.

Napominjem da se sve što je spomenuto odnosi na Hrvatsku. Ako se mjesto ove karte promijeni može se promijeniti i ascendent karte što će dati različitu sliku od ove koja je predstavljena ovdje.

Sretna nam nova svjetovna godina.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt