Parama ekadaši

11. 8. 2023. je ekadaši, dan namijenjen postu. Ovdje je opis tog dana iz Skanda Purane:

Yudhišthira Maharađa reče: „O Svevišnji Gospodine, kako se zove ekadaši koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice (krišna pakša) dodatnog mjeseca prijestupne godine? Također, o Gospodaru univerzuma, kako se pravilno svetkuje? Molim Te sve mi ispričaj.“

Svevišnja Božanska Osoba, Gospodin Krišna, odgovori: „O Yudhišthira, taj svepovoljni dan se zove Parama ekadaši. On podaruje velike dobrobiti za ugodan život i konačno oslobođenje od rađanja i umiranja. Proces svetkovanja ovog ekadašija jednak je svetkovanju ekadašija koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Kartike. Zato kažem, na ovaj ekadaši, s puno ljubavi i predanosti, treba obožavati Mene, najboljeg od svih bića.
Da bi u potpunosti shvatio, ispričat ću ti predivnu pripovijest, onako kako sam je Ja čuo od velikog mudraca u gradu Kampilyi.

Jednom je vrlo pobožni brahmana Sumedha živio u Kampilyi zajedno sa svojom ženom Pavitrom, koja je bila vrlo čestita i odana svome mužu. Zbog nekog grijeha počinjenog u prošlom životu, Sumedha je bio siromašan, bez novca i prehrambenih žitarica, i iako je od mnogo ljudi prosio hranu, nikako nije mogao stvoriti zalihe. Jedva je imao dovoljno hrane, odjeće ili nekakvo sklonište za sebe i svoju lijepu ženu, čiji je karakter bio toliko savršen da je nastavila služiti Sumedhu usprkos njegovom siromaštvu. Kada bi im netko došao u goste, Pavitra bi mu dala svoj dio hrane i iako je često ostala gladna, njezino prelijepo lotosoliko lice i dalje je bilo sjajno. Zbog gladovanja postala je slaba, ali njezina privrženost Sumedhi bila je postojana.

Sagledavši sve, jadikujući o svojoj lošoj sreći, Sumedha jednog dana reče Pavitri: „Draga moja ženo, o predivna, od bogatih prosim milostinju, ali primam samo nedostatne mrvice. Što mi je činiti? Kako da se oslobodimo nevolja? Gdje da potražim pomoć? O najodanija i voljena ženo, bez dovoljno bogatstva kućanski poslovi nikada nisu uspješni. Zato te molim dozvoli mi da odem i steknem nešto bogatstva. Ako učinim takav napor, sigurno ću uživati u svemu što mi je sudbina namijenila. Bez takvih napora osoba ne može zadovoljiti svoje želje i spoznati svoje potrebe. Zato je mudar čovjek rekao da je entuzijastična potraga uvijek povoljna.“

Čuvši muža kako govori ove riječi, Pavitra mu se sklopljenih ruku i očiju punih suza, s velikim poštovanjem i privrženošću obrati: „O dragi, mislim da ne postoji nitko veći ni učeniji od tebe. Onaj tko usprkos nevoljama misli na dobrobit drugih, govori kao ti sada. Međutim, spisi govore da nečije bogatstvo u sadašnjem životu ovisi o tome kakvu je milostinju davao u prošlim životima, a ako u prošlim životima nije davao milostinju, čak i ako sjedi na hrpi zlata velikoj kao planina Sumeru, ipak ostaje siromašan. Kakvu god milostinju da osoba da u obliku znanja, novca, plodne zemlje, to će mu se vratiti u budućim životima. Dobijemo ono što smo dali. Ustvari, ono što je Gospodar sudbine, tvorac, zapisao u nečiju sudbinu sigurno će ga dostići. Nitko ne stječe bogatstvo ako nije davao milostinju u prošlom životu. O najbolji brahmano, budući da smo sada siromašni, u prošlim životima ni jedno od nas nije davalo milostinju dostojnim osobama. Zato, o dobronamjerni mužu, trebaš ostati ovdje sa mnom. Bez tebe ne bih mogla ni trena živjeti.

Žena koju muž napusti, nije dobrodošla ni kod roditelja, braće, svekra ili bilo kojeg člana rodbine. Svi će govoriti: ‘Izgubila si muža, donosiš nesreću.’ Tako će me neprestano svi kritizirati! Zato te molim, ostani ovdje sa mnom i budi zadovoljan s ovim što imamo. S vremenom ćemo steći ono što nam je suđeno i u tome potpuno uživati.“
Čuvši ove tužne riječi svoje žene, Sumedha je odlučio ostati u njihovom rodnom selu. Jednog je dana veliki mudrac Kaundinya stigao u njihovo selo i čim su ga vidjeli, brahmana Sumedha i njegova žena došli su pred njega i odali mu ponizno poštovanje. Pognute glave, Sumedha ga je pozdravio: „Veoma smo sretni što te danas vidimo, o najmudriji, život mi je postao uspješan, i to mogu zahvaliti tebi.“

Sumedha je ponudio Kaundinya Muniju udobno mjesto i uzvišeno slavio njegovu jednostavnost i učenost. „Imajući danas daršan s tobom,“ Sumedha reče, „postao sam veoma sretan.“ Siromašni brahmanski par prikupio je ono malo dragocjene hrane i nahranio mudraca. Tada ga Pavitra ponizno upita: „O najučeniji, što nam je činiti da se oslobodimo ovog siromaštva? Kako osoba koja u prošlom životu nije davala milostinju može steći dobru obitelj, veliko bogatstvo i dobro obrazovanje u ovom životu. Muž me želi ostaviti ovdje i otići daleko prositi milostinju, ali sam ga ponizno molila da ostane ovdje sa mnom. Rekla sam mu ako netko nema bogatstvo u sadašnjem životu, to je zato jer nije davao dovoljno milostinje u prošlim životima. I na kraju je odlučio ostati ovdje. Mogu samo zahvaliti svojoj velikoj sreći, da si danas milostivo došao ovdje. Sada smo sigurni da će našem siromaštvu uskoro doći kraj.
O najbolji brahmano, molim te reci nam kako da se oslobodimo ove neprekidne bijede uzrokovane siromaštvom. O milostivi, ljubazno nam objasni značajna mjesta hodočašća na koja možemo ići, dane posta koji možemo svetkovati ili strogosti koje trebamo izvršiti zbog kojih bi naša nesreća zauvijek nestala.“

Čuvši ovu iskrenu molbu nesretne gospe, veliki mudrac Kaundinya zamisli se na tren i odgovori: „Postoji dan posta koji je veoma drag Svevišnjoj Božanskoj Osobi, Gospodinu Hariju. Post na taj dan poništava sve vrste grijeha i uklanja sve nevolje uzrokovane siromaštvom. Taj dan posta, koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice dodatnog mjeseca prijestupne godine, zove se Parama ekadaši. To je najdraži dan Gospodina Višnua. Ovog dodatnog mjeseca (Purusottama Masa) ekadaši tamne četrnaestodnevnice daruje najpotrebnije stvari za život, kao što su novac i prehrambene žitarice i na kraju donosi oslobođenje. U predvečerje tog dana osoba treba početi pjevati o Gospodinovim slavama i plesati u zanosu i tako nastaviti cijelu noć.

Ovog povoljnog posta jednom se s vjerom pridržavao Gospodin Kuvera. Kada je Gospodin Šiva vidio koliko se strogo pridržava posta, postao je vrlo zadovoljan njime i postavio ga za rajskog rizničara. Isto je tako kralj Hariscandra postio na ovaj ekadaši nakon što su njegova voljena žena i sin bili prodani, a kralj ih nikako nije mogao vratiti. Od tada je vladao bez prepreka. Zato, o krupnooka gospo, i ti bi trebala svetkovati ovaj sveti post Parama ekadašija, slijedeći sva pravila i propise ostajući budna cijelu noć.“

Gospodin Krišna nastavi: „O Yudhišthira, Panduov sine, ovako je Kaundinya Muni milostivo i odano uputio Pavitru u slave posta na Parama ekadaši.

Zatim se obrati Sumedhi: „Na dvadaši, dan nakon ekadašija, trebaš se zavjetovati da ćeš svetkovati Pancaratrika post u skladu s pravilima i propisima. Nakon što se rano ujutro okupaš, ti i tvoja dobra žena, zajedno s vašim roditeljima, trebate postiti pet dana u skladu s vašim mogućnostima. Tada ćete svi postati kvalificirani za povratak kući, u prebivalište Gospodina Višnua.

Ako osoba jednostavno radi nešto korisno ili samo sjedi tijekom tih pet dana, odlazi na rajske planete. Onaj tko u tih pet dana nahrani kvalificirane brahmane, stječe dobrobiti kao da je nahranio sve polubogove, sva ljudska bića, pa čak i sve demone. Onaj tko u ovih pet dana posta dva puta rođenim brahmanama pokloni vrč pitke vode, stječe milosti jednake kao da je cijeli planet Zemlju dao u milostinju. Onaj tko učenoj osobi daruje vrč pun sezamovog zrna, prebivat će u raju onoliko godina koliko je zrna u vrču. Onaj tko pokloni vrč pun zlatnog ghee-a, zasigurno odlazi u prebivalište poluboga Sunca nakon što u potpunosti uživa na ovom planetu Zemlji. Tko god se pridržava celibata u tih pet dana, dostići će rajsku sreću i uživati s djevicama na Indraloki.

Zato vas obadvoje, Sumedha i Pavitra, trebate prema uputama postiti za vrijeme ovih pet dana Pancaratrika, i bit ćete nagrađeni obilnim žitaricama i bogatstvom za sve svoje živote na ovom planetu. A nakon toga vaše će prebivalište biti duhovni svijet.“

Čuvši ove uzvišene savjete, brahmanski par, Sumedha i Pavitra, u potpunosti je svetkovao Parama ekadaši i post za Pancaratrika, i ubrzo nakon toga opazili su prekrasnog princa iz kraljevske palače kako ide prema njima. Prema naredbi Gospodina Brahme, princ im je darovao predivnu, sjajno uređenu kuću i pozvao ih da u njoj žive. Hvaleći njihove strogosti i strpljenje, također im je darovao cijelo selo za njihovo uzdržavanje. Zatim se vratio u palaču. Tako su Sumedha i njegova žena uživali u svim pogodnostima na ovom svijetu i na kraju su dostigli prebivalište Gospodina Višnua.

Tko god se pridržava posta na Parama ekadaši, a također posti na Pancaratrika oslobađa se svih grijeha, i nakon što ovdje uživa u životu, vraća se na Višnuloku, kao što su brahmana Sumedha i njegova vjerna žena Pavitra. Nemoguće je, o Yudhišthira, izračunati veličinu dobrobiti koju netko stječe posteći na Parama ekadaši, takvo je svetkovanje jednako kupanju na mjestima hodočašća kao što su jezero Puškar i rijeka Ganga, davanju krava u milostinju i vršenju svih drugih različitih religioznih djelatnosti. Onaj tko na taj dan posti također završava prinošenje žrtvovanja svojim precima u Gayi. On je izvršio postove za sve ostale povoljne dane.

Kao što se u društvenom poretku brahmana smatra najboljim, kao što se među bićima na četiri noge krava smatra najboljom, a među polubogovima najbolji je Gospodin Indra, tako je među svim mjesecima dodatni mjesec prijestupne godine najbolji.

Za Pancaratrika post – post od pet dana u dodatnom mjesecu prijestupne godine, rečeno je da uklanja sve odvratne grijehe. Ali Pancaratrika post, zajedno s postovima za Padmini i Parama ekadašije uništava sve nečije grijehe. Ako osoba ne može postiti sve ove dane, za vrijeme ovog dodatnog mjeseca treba postiti u skladu sa svojim mogućnostima. Onaj tko se rodi u ljudskom obliku, a ne pridržava propisanog kupanja za ovaj mjesec, a zatim svetkuje ove ekadašije, koji su jako dragi Gospodinu Hariju, čini samoubojstvo i vraća se u krug od 8 400 000 vrsta života. Rijetko rođenje u ljudskom obliku namijenjeno je stjecanju milosti i na kraju dostizanju oslobođenja. Zato osoba treba svim sredstvima svetkovati post na ovaj povoljni Parama ekadaši.“

Gospodin Krišna zaključi: „O bezgrešni Yudhišthira, kao što si tražio, opisao sam ti predivnu milost koju možeš steći posteći na ekadaši koji se zove Parama, koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice dodatnog mjeseca prijestupne godine. Ako je ikako moguće, trebao bi svetkovati ovaj post.“

Kralj Yudhišthira učinio je točno onako kako mu je Gospodin Krišna rekao, kao i sva njegova braća i njihova žena Draupadi. Nakon uživanja u rijetkim pogodnostima u materijalnom svijetu, vratili su se kući Bogu.

Tko god se okupa u skladu s propisima i posti na ova dva ekadašija dodatnog mjeseca odlazi u raj i na kraju dostiže prebivalište Gospodina Višnua, a dok putuje tamo, slavit će ga svi polubogovi.

Ovim završava pripovijedanje o slavama Parama ekadašija, koji nastupa tijekom tamne četrnaestodnevnice dodatnog mjeseca prijestupne godine, iz Skanda Purane.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt