Pomrčina Mjeseca u ponedjeljak

Ujutro kad se probudim otvorim prozor. U ove proljetne dane nekoliko impresija uleti u moj pospani um kao prvo iskustvo dana. Dvije lastavice znaju cvrkutati svako jutro sa štrika na kojem se suši rublje na balkonu. Taj štrik rijetko koristimo što ne znači da rublje ne peremo. Lastavice dakle pronađu mjesto za svoju ranojutarnju pjesmu. Kažu da su to male ptice, teške tek 20 grama, no brze, prelete 11 metara u sekundi, a sposobne su preletjeti suhu Saharu i olujno mediteransko more. Osim što bude uhomilnim pjevom, gnoje zemlju u vrtu pod balkonom i hrane se komarcima. A u vrtu limun cvjeta. Otvorivši prozor zaplahne me miris cvjetova limuna, ah, kako to opisati. To je ono nešto što ti uđe u nosnice pa osjetiš kako se otvaraju kanali među očima, kako se tu nešto miče i mijenja, kreće, kao da je ušao pročistač zaprljanih i zapušenih cijevi koje se godinama zanemaruju i ne održavaju. Taj miris širi spoznajno polje i postaješ svjestan ne samo nosa nego i dalje, puno više, čelo kao da postaje bistro, konkretno i jasno definirano, nema nikakve sumnje ni zbunjenosti, samo čuđenje kako je lijep ovaj svijet. I onda čekam, samo čekam i ništa drugo. Zato što je lijepo, što ti više treba nego lijep osjećaj povezanosti sa svime što je živo i već rano ujutro vibrira, pjevuši, miriše i zuji (pčele i kukci dolaze na cvjetove limuna i mandarine jer su puni nektara). Čekam tako, slušam, gledam i osjećam i puštam da se slegne, da sve dođe na svoje mjesto, da se voda razbistri. Kako jedan pogled, pjev i miris utječu na moj svijet i na sve što ću tog dana doživjeti ili što probavljam od prošlih dana. Ne shvaćam tu povezanost, znanje mi je ograničeno pa ne razumijem u potpunosti, ali neki genijalni inžinjer univerzuma je sve to savršeno uredio. No, osjećam da smo povezani i da se sve mijenja u skladu sa mijenama prirode, da tečemo u jednoj rijeci života, ponekad se sudaramo, a drugi put odvajamo i lupamo o obale i tako iznova i iznova.


U ponedjeljak je pomrčina Mjeseca (rano ujutro od 03:32 do 08:50). Pošto smo svi povezani nevidljivim nitima kako taj trenutak utječe na svijet i na živote milijardi pojedinih ljudskih bića na ovoj planeti? Nedostatak svjetlosti punog Mjeseca razotkriva sjene, ono što je skriveno u tami postaje očito. Sjene hodaju svijetom u trenucima pomrčine, sjene vladaju umovima ljudi. One su dio nas i sami smo ih stvorili, svjesno i nesvjesno. Ponekad se uplašimo tog sadržaja, vidjevši rezultate našeg nesvjesnog djelovanja. No, za onoga tko je na putu svjetla i slijedi svjetlo nema straha, brige ni tame.
Pomrčine su rubni trenuci. Vede opisuju kako ih uzrokuju Rahu i Ketu koji žele sakriti utjecaj Sunca i Mjeseca. A oni, Rahu i Ketu, su čvorovi krajnosti, kao sjever i jug na planeti Zemlji. Nitko ne živi na krajnjem jugu niti na točnoj točci sjevernog pola. Previše je surovo tamo, nemoguće za ugodan život. I krajnosti su u životu rijetke, ali se događaju. A u tim trenucima krajnosti nastaju prekretnice, kao da se otvaraju prilike da stvari promijenimo. Kada dođeš do kraja, do one zadnje granice, mora se nešto preokrenuti jer nema drugog izbora. No, delikatno je u trenucima ekstrema, stvari mogu krenuti bilo kojim od ponuđenih puteva, scenarija može biti milion. I opet se vraćamo na ono svjetlo, ako imaš osvijetljen put znaš navigirati u mraku.
Poanta svega je učiniti pravu stvar. A pomrčina je portal koji usmjerava naše želje sa pojačanom amplitudom, frekvencijom i čime god hoćete, uglavnom pojačava kao pojačalo. Pa zato je dobro posvetiti se svjetlu u trenucima sjena i usmjeriti se prema izvoru svjetlosti što god to bilo u vašim životima. Neki od vas meditiraju, neki mole dok drugi plešu i pjevaju. Treći vole strogosti, post zavjete i žrtvu. Neki pozitivno razmišljaju i usmjeravaju svoju namjeru da donese uspjeh i sreću. Što god da prakticirate ili vjerujete fokusirajte se na te procese jer u trenutku pomrčine portal je proširen, a Vedska tradicija tvrdi da svaka duhovna aktivnost učinjena u pomrčini ima višestruke rezultate, puno više nego iste aktivnosti učinjene ostalim danima.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt