Smisao i svrha

Ulaskom planeta u Ribe, jučer Sunce, a danas i Venera, pojavljuju se pitanja o svrsi. Ribe su znak svrhe ili smisla. Pošto su zadnji znak zodijaka simboliziraju kraj. Što se više približavamo kraju pitamo se “ima li sve to smisla”. Bitak, suština, o tome se u Ribi razmišlja. Da li je i koliko sve što smo napravili imalo smisla. Kako se uzdignuti na sljedeći nivo i započeti neki novi život. Da li je kraj stvarno kraj ili je to samo novi početak. Mnoga bi se pitanja, takva ili slična, mogla postavljati u sljedećih mjesec dana.
I? Što je za vas svrha, što ima smisla. Da li svrhu vezujete na neka materijalna dostignuća? Kao na primjer, želim putovati svijetom, učiti strane jezike, hodati kineskim zidom, roniti crvenim morem, probati jambalayu u New Orleansu ili kavu i croassant na vrhu Eiffelovog tornja. Možda želite imati savršenu kuću u prirodi, vrt, automobil, poslati djecu u najbolje škole. Pronaći srodnu dušu, biti najbolji u svom poslu. Da li vrijedi svrhu i smisao života vezati za takva i slična dostignuća? Kad ostvarite sve to što je na listi vaših snova, što onda? Imate li sljedeću listu ili je vaš život došao do kraja jer ste ispunili svrhu. Da li je stvarno smisao nizati želju za željom, poput dolijevanja benzina na vatru i juriti za ostvarenjem. Neki žele samo mir i jednostavan život. Sve te želje su tu u srcu, kao sjemenke koje su bačene na plodnu njivu. Samo kiša je potrebna i želje počinju klijati.
Jeste li probali smisao života povezati s nečim što je veće od samog života. Veće od svijeta, veće od nekoliko generacija koje dolaze nakon nas pa čak i veće od cijelog čovječanstva. Ima li uopće nešto tako? Ako ima, to bi bio SMISAO. Takav smisao se ne bi potrošio tijekom jednog života. Smisao bi trebao biti vječan i neograničen u bilo kojem smislu. Ništa materijalno nije vječno niti neograničeno. Zato takav smisao ne može biti vezan za bilo što materijalno, fino, grubo ili vrlo suptilno. Čak i suptilno, sofisticirano te profinjeno je prolazno. Smisao bi trebao biti duhovne prirode. Duh je iznad, preko i onkraj ovog svijeta. Prevazilazi i nadilazi sve, baš sve. A što je to duh otkriti ćete svatko za sebe, naučiti ćete možda od svog Gurua, svećenika, coacha ili koga već. Imamo planete u Ribama pa ćemo raditi na otkrivanju smisla.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt