Mjesec

Mjesec u natalnoj karti predstavlja um te govori o vezanostima. To je percepcija ili filter kroz koji doživljavamo stvarnost. Um može biti najveći neprijatelj ili može biti najveći prijatelj. Mjesec pokazuje okruženje naših vezanosti, ljude, mjesta, događaje za koje se vezujemo, prema kojima smo posebno emotivni, gdje tražimo mentalnu sigurnost i stabilnost, odnosno privrženost. To možemo ostvariti samo ako smo svjesni istine te ako pročistimo filtere koji nam oboje istinu tako da ona izgleda neprepoznatljivo ili izopačeno.

Konjunkcija Marsa i Saturna

Trenutno se Mars približava položaju Saturna. To je događaj koji se dešava približno jednom u dvije godine. Ispreplitanje energije Saturna i Marsa zahtijeva ravnotežu između hrabrosti i ozbiljnosti, želje i suzdržavanja, mladalačke inicijative i zrelog iskustva i slično. Prigodom ove konjunkcije dijelim zgode koje su zapisane u starom epu „Ramajani“ i koje opisuju odnos energija Marsa i Saturna.

Jupiter je retrogradan

Retrogradnost Jupitera trajati će do 10.7.2018. Retrogradnost uvijek predstavlja pogled u prošlost i pogled prema unutra. Retrogradnost Jupitera predstavlja filozofsku i duhovnu introspekciju te odgovornost prema moralu i znanju koje imamo i koristimo. Jupiter u stanju retrogradnosti meditira, odnosno usmjerava svoju pažnju prema unutra i prema prošlim iskustvima. To znači da je period retrogradnosti Jupitera povoljan za prebacivanje žarišta spoznaje, znanja i mudrosti prema unutra.

Kratak pregled marta 2018 godine

Krajem februara i početkom marta očekujemo pun Mjesec u Purva Phalguni nakšatri. Osim toga u roku od nekoliko dana očekuju nas i promjene položaja u sideralnom zodijaku koji se koristi u đjotiš astrologiji: Venera, Merkur i Mars mijenjaju položaje u početku marta. Mars ulazi u Strijelac, a Jupiter i Merkur postaju retrogradni.

  • Kontakt