Dnevni osvrt za 20.3.

Dan je prije mladog Mjeseca, Šatabiša je nakšatra, Venera u konjunkciji s Rahuom, Merkur sa Suncem, a Sunce s Jupiterom. Mnogo je toga, jelda? A moglo bi se pronaći i još detalja. I sad, kako pisati o tome što zvijezde kažu, što je trenutno na nebu aktualno? Mogli bi pričati stalno, non stop, bez prestanka, ne bi išli spavati nego samo pričali što zvijezde kažu i što znači ovo, a što znači ono. I kako se te brojne komponente trenutka mijenjaju tako je mijenja i kvaliteta dana. Na primjer, nakšatra ili sazviježđe u kojem se nalazi Mjesec mijenja se svaki dan. Nakšatre imaju svoja općenita značenja i simboliku koja nam je poznata. No za svakoga od nas ista nakšatra može imati različitu kvalitetu. Nakšatre su podijeljene u 3 grupe po devet različitih kategorija. Neke su povoljne, a druge nepovoljne. Za mene današnja Šatabiša može predstavljati potencijal dobrobiti i blagostanja, a za nekog od vas ta ista Šatabiša donosi opasnost ili možda prepreke. Ako provjerite u kojoj je kategoriji nakšatra u kojoj se trenutno nalazi Mjesec možete znati kakav će vam biti dan. To je strogo individualno pa o tome ne mogu pisati ovim putem. Mogu samo reći da je Šatabiša meditativna nakšatra, predstavlja fokus prema unutra i suočavanje sa vlastitim demonima koji se trebaju transformirati (izliječiti) kako bi postali čisti.
Zatim konjunkcija Venere i Rahua se u svakom osobnom horoskopu događa u drugom dijelu natalne karte. Kod nekoga u području partnerstva, a kod drugoga u području karijere. Općenito ova konjunkcija govori o intenzitetu u području ljubavi, uživanja, partnerstva, estetike i slično. Rahu predstavlja opsesiju i sve čega se dotakne postane predmet opsesije. U doticaju s Venerom predstavlja snažnu želju za uživanjem u luksuzu, bogatstvu, estetici, ljubavi, senzualnosti, partnerstvu, zabavi, umjetnosti i slično. To je ono što nas prati danas, ali i u sljedećim danima.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dnevni osvrt za 19.3.

Danas ćemo provesti dan uz konjunkciju Mjeseca i Saturna. Ovakvi dani, kada se Saturn i Mjesec druže kroz konjunkciju, opoziciju ili druge kombinacije, predstavljaju emotivne testove, trenutke kada se suočavamo sa realnošću u nama i oko nas, našim emotivnim muhama, ali i okruženjem koje nas prihvaća ili ne prihvaća. Uslijed svih turbulencija može postati teško te uslijede frustracija i razočarenja kao uobičajen asortiman Saturnovih oruđa.
Neke stvari su određene sudbinom dok druge možemo mijenjati jer imamo slobodu izbora. I jedno i drugo je istovremeno prisutno i nitko ne zna gdje je točna granica između onoga što se mora dogoditi i onoga što mi biramo. No đjotiš ima dobre alate kojima možemo vidjeti nepromjenjivu i promjenjivu karmu i baciti svjetlo na karmu koja nas prati. Pretjerano razbijati glavu s time hoće li se što dogoditi ili neće nije produktivno, nije potrebno da znamo svaki detalj, a to je pogotovo važno i bitno ako uključuje druge osobe. Što će netko drugi odlučiti ili napraviti stvarno nije briga ikoga osim tu osobu i u to se nikada i nikako ne bi trebali miješati.
Stav bi trebao biti poput onoga u sportaša koji se marljivo priprema za svoje uspjehe. Uporno trenira satima, danima i mjesecima. Odriče se onih stvari koje ga smetaju i odvlače sa puta njegovog uspjeha. Neki mu kažu da je lud zato što toliko trenira i odriče se zadovoljstava života, da mu je sve to uzalud i da nikad neće uspjeti, da uspijeva samo njih nekolicina, onih posebno sretnih koji su se rodili pod nekom specijalnom zvijezdom. Tako je i inače u životu, radiš ono što voliš jer imaš vjeru da će sve ispasti super, daješ sve od sebe, nemaš rezerve, kad ti drugi kažu da si lud ti ipak vjeruješ i ideš dalje. I ono što je najvažnije: NEMA GARANCIJE. Nitko sportašu ne garantira da će u onoj presudnoj sekundi kada mu se ponudi prilika zaista zabiti taj pobjednički gol ili ostvariti milisekundu prednosti. Ali on se priprema sa potpunim uvjerenjem da će se to desiti i ako se ne pripremi sigurno neće zabiti taj gol i ostvariti pobjedu. Ako je dobro pripremljen ima dobre šanse da iskoristi prilike koje mu se nude. Tako i nama ne preostaje ništa drugo nego da se s punom vjerom pripremamo za pobjedničku utakmicu života.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dnevni osvrt za 18.3.

Proljeće se već osjeća u zraku. Uskoro će i službeno prvi dan proljeća, dan kada dan i noć jednako traju. U tropikalnom zodijaku se mjesto gdje se Sunce tada nalazi naziva početak Ovna, to je taj nulti stupanj i početak cijelog zodijaka. Ako taj početak zodijaka mjerimo u odnosu na pozadinu zvijezda, ako promatramo nepokretne zvijezde koje su iza tog mjesta na kojem je Sunce u točnom trenutka početka proljeća, primijetiti ćemo da je ta točka svake godine pomaknuta za 50 sekundi luka kružnice ekliptike. Tropikalni (ili tropski) je zodijak pomični ili pokretni zodijak i on se kreće unazad za 50 minuta svake godine. To je 0,83 minuta ili 0,0139 stupnja. Tim tempom je potrebno 72 godine da se tropikalni zodijak pomakne za jedan stupanj u odnosu na zvijezde. I to je gibanje konstantno, tropikalni zodijak se ne poklapa sa zvijezdama, odnosno znakovima kako ih zvijezde opisuju. Tako imamo srce Škorpiona, zvijezdu koju zovemo Antares koja nije unutar znaka Škorpionu nego negdje u Strijelcu. Srce Lava (Regulus) nije u sredini Lava kako bi se očekivalo nego je tik pred ulaskom u Djevicu, a za nekoliko će godina preseliti u prve minute Djevice. Aldebaran ili oko Bika se nalazi u zviježđu Blizanaca. I tako, očite su razlike med zodijakom kojeg opisuje gibanje Sunca i onim zodijakom kojeg opisuju zvijezde kojima su dana imena znakova i po njima iscrtani dijagrami, linije koje spajaju zvijezde i opisuju simbole i nazive znakova. Jedan se zodijak bazira na promjenama godišnjih doba, određen je položajem Sunca u trenucima ravnodnevnica i suncostaja (solsticija). Drugi se zodijak oslanja na fiksne i nepokretne zvijezde. Na primjer; na početku Vage nalazi se zvijezda Spica i po njoj možemo odrediti gdje su počeci i završeci znakova, tijekom ljetnih večeri jasno možemo na lijevoj strani od Spice vidjeti srce, kliješta i rep Škorpiona, a kako noć odmiče nad zapadnim horizontom pojaviti će se i luk Strijelca i ostale zvijezde koje slijede. Opisujem razliku između tropikalnog i sideralnog zodijaka. Jedan opisuje utjecaje promjena godišnjih doba (i svega ostaloga što dolazi uz te promjene) na život ljudskih bića na ovoj kugli dok drugi, po Višnu Purani, opisuje karmu koju ljudska bića konzumiraju u životima koje uzimaju na našoj lijepoj Zemlji. I jedan i drugi zodijak imaju smisla ako se koriste za pravu svrhu. Na primjer; za određivanje kalendara moramo koristiti tropikalni zodijak koji u obzir uzima pomak koji čini zemljina os, a zbog kojeg se događa gore spomenuto kašnjenje u odnosu na zvjezdanu pozadinu. Za godišnje progresije također ima smisla koristiti tropikalni zodijak, za određivanje duljine godine koja se koristi u vremenskim periodima i tako dalje. Sve ima svoju svrhu kad se stvari postave na svoje mjesto. Nastavak u nekom od sljedećih pisanja.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dnevni osvrt za 17.3.

Nakšatra u kojoj se danas nalazi Mjesec je vrlo interesantna. Zove se Uttara Ašada, a područje ove nakšatre je od 26 stupnja Strijelca do 10 stupnja Jarca. U cijelom krugu zodijaka postoji 27 nakšatri i svaka od njih ima 13 stupnjeva i 20 minuta luka zodijačke kružnice. Sve su one raspoređene jedna za drugom kao biseri nanizani na perli. No, jedna skrovita i nevidljiva nakšatra izdvaja se od svih njih. Ona se zove Abiđit dvadeset i osma je nakšatra. Abiđit nema svoje stupnjeve u zodijaku nego svoje mjesto dijeli sa današnjom Uttara Ašadom. Abiđit se proteže od 6 stupnja Jarca do 10 stupnja Jarca. Uttara Ašada simbolizira pobjedu, a Abiđit znači “nepobjediv”. Mjesec danas juri kroz ovaj nepobjedivi dio zodijaka pa se možemo osjećati pobjedonosno. Merkur žuri da prestigne Sunce pa danas imamo njihovu usku konjunkciju. Sunce sije i uklanja tamu, a Merkur je intelekt i komunikacija. Ništa neće ostati skriveno u našim riječima, a ako nešto pokušamo skriti biti će razotkriveno i obasjano svjetlošću Sunca kojem se ništa ne može sakriti.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Dnevni osvrt za 16.3.

Merkur danas ulazi u Ribe i ostaje ovdje do kraja ovog mjeseca. Merkur u Ribama je zbunjena pričalica koja ne može prestati blebetati dok se nalazi na mjestu molitve ili meditacije.
Jupiter u konjunkciji s Merkurom u ovom tranzitu djeluje povoljno i umanjuje rezultate ove debilitacije što znači da bi se mjesec mogao završiti uspješno i više nego što bi to mogli očekivati.
No, Ribe su već dva mjeseca (a tako će ostati do jeseni) okružene sa zloćudnim Saturnom s jedne i Rahuom s druge strane. Ovo je okruženje koje nije ugodno, koje onemogućava, sputava i opterećuje. Pošto Ribe predstavljaju naše duhovne težnje i želju da se uzdignemo na nivo više kvalitete života možemo reći da do jeseni imamo sputanosti tog područja naših života. Pogotovo sada možemo očekivati takve okolnosti jer su ovdje Jupiter i Sunce, a od danas i Merkur. Svi su oni u opakom okruženju Saturna i Rahua. Krajem travnja situacija se može malo olakšati jer Jupiter prelazi u Ovna u direktan susret sa Rahuom.
Kako god bilo, mi moramo živjeti. I ne samo živjeti nego moramo donositi odluke u koordinaciji sa srcem i mozgom, svojom inteligencijom i zdravim razumom. Čovjek nije robot pa da djeluje po programu koji je instaliran. Donosimo odluke kojima mijenjamo algoritme i obrasce utisnute u podsvijest. Život bi bio dosadan kada bi znali svoju sudbinu, kada bi se sve moglo iščitati kao predodređeno. Život bi tada izgubio draž, zamislite da znate baš točne reakcije na svoja djela, da znate sve što će vam se dogoditi. Da li bi vrijedilo truditi se, rasti, učiti i razvijati se, biti dobar prema drugima, obogatiti život svojih voljenih ili bi jednostavno bilo dovoljno da legnemo pod jabuku, krušku, maslinu ili trešnju, dignemo noge u zrak i kažemo “sudbino dogodi se, ionako je sve predodređeno”. I na taj način riješimo sve životne probleme. Da bi vam bilo lakše? Ljepše, uzbudljivije, bogatije? Vjerujem da ne.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
  • Kontakt