Jupiter je u Jarcu

Jupiter se nalazi u znaku Jarca od 20.11. do 6.4.2021. i onda opet na jesen od 14.9. do 20.11.2021. Ovo je znak njegove debilitacije.
Klasično pitanje se nameće: da li je to dobro ili loše? To je moje omiljeno pitanje. Obožavam ga! Pa ljudi, da se poslužim metodom političara i profesionalnih izbjegavača pitanja pa da odgovorim protupitanjem: da li je mrkva dobra ili loša? Da li je tikva dobra ili loša? Da li je smokva dobra ili loša? Netko voli mrkvu, a netko ne voli mrkvu, sreo sam ljude koji obožavaju smokve, ali i one koji ih ne vole, tvrde da su gnjecave, ljigave, sluzave i bljak. A ja bih se udavio u smokvama, moja omiljena dijeta je “smokva dijeta”, jedem samo smokve. I što čmo sad, jel život dobar ili loš. Zavisi što voliš. Ako voliš Jarca ovo je dobar tranzit, ako ga ne voliš e onda nije, onda patiš.
Kao prvo, položaje planeta ne možemo tumačiti jednostrano. Što je za nekoga dobro, za drugoga je loše. Normalno je da riječ “debilitacija” ili “pad” u nama izaziva neugodne osjećaje, očekivanje prepreka, razočaranje, a kod nekih čak strah ili NDB (ne daj Bože) paniku. Pa onda pomislimo kako je ovo loš period za sve ono što Jupiter predstavlja; znanje i edukaciju, moral i pravednost, duhovnost i oslobođenje itd. Sve te stvari će kao patiti i po cijelom će svijetu vladati bezbožnost i nemoral, a svi će studenti padati na ispitima i nitko neće moći duhovno napredovati. Ma ne, nikako. Poanta je da je Jupiterovo djelovanje u Jarcu ograničeno što znači da mu nedostaje širine i da vizija koju on predstavlja može postati orijentirana isključivo na materijalno ili isključivo na duhovno. Ni jedno ni drugo nije dobro jer je potrebno imati balans dok živimo u materijalnom svijetu. To je kao medalja sa dvije strane. Svaka medalja ima dvije strane, živimo u svijetu dualnosti, ako niste znali. Većina ljudi vidi samo jednu stranu. Vidjeti samo jednu stranu je ograničeno. Fali širine vizije, ne vidi se druga strana medalje. Npr, možeš biti duhovno vrlo razvijen i istovremeno nesposoban (nezainteresiran) za materijalni uspjeh. Gornje čakre otvorene, a donje skroz zatvorene. Sigurno znate nekog takvog, koji pluta u eteričnom ružičastom oblaku iskorijenjen od realnosti ovog svijeta, a vjerujem i mnogo obratnih primjera. No, zašto bi to ograničenje moralo biti loše? Moram vam reći da i Jupiter može biti negativac, da i on ima svoju drugu stranu medalje. Zašto te negativnosti ne bi bilo dobro ograničiti?
Jupiter je planeta koja pokazuje ekspanziju, gdje god da se on nalazi nastaje ekspanzija, stvari se događaju, otvaraju se prilike, postoje mogućnosti, problemi se rješavaju i nema problema. U Jarcu je djelovanje Jupitera drugačije, zovemo ga debilitiranim. Jarac je pod vladavinom Saturna, a on nije prijatelj Jupiterov. Pogledajte samo grčku mitologiju; Jupiter je poput Zeusa, a Saturn Kronosa. Kao prvo Kronos je ubio svog oca, uškopio ga je srpom dok je ovaj vodio ljubav. Po zakonu koji kaže “sve se vraća, sve se plaća” i Kronos je trebao biti ubijen od strane nekog od svojih potomaka. Zato je postavio primjer Herodu i Kamsi te odlučio istrijebiti svoje potomstvo. Kronos ih je naime progutao, svoje sinove i kćeri. Ipak se kaže da je za vrijeme Kronosove vladavine bilo zlatno doba, da ljudima nisu bila potrebna pravila i propisi jer su se svi ponašali ispravno. Zato se ne bojte Saturnove maha daše (perioda), samo se ponašajte ispravno i imati ćete zlatno doba. No, priča ide dalje i dobiva zanimljiv rasplet; Zeus i Posejdon su bili sinovi Kronosovi. Zeus se poslužio lukavstvom i ubio Kronosa jer je ovaj jeo svoju djecu, a Zeus je baš bio sljedeći na redu da bude pojeden. Ovo je još jedna od priča koje ilustriraju odnos Jupitera i Saturna. I tko pobjeđuje u ovoj priči? Jupiter pobjeđuje. Zato što ima inteligenciju. Uglavnom, Jupiter se ne osjeća dobro u Jarcu, a Saturn kao predstavnik restrikcije je potpuno suprotne prirode Jupiterovoj ekspanziji. Ekspanzija i restrikcija su kao plus i minus, potpuno suprotni. Za sve nas koji živimo na zemlji to znači da će se prilike moći ostvariti samo pod određenim uvjetima i pravilima, ekspanzija neće moći biti bezgranična nego isključivo u zadanim okvirima.
Što se tiče negativnosti Jupitera: vidite, ekspanzija ne mora baš uvijek biti dobra i poželjna. Što ako se bolesti ekspandiraju? Ili dugovi npr? Neprijateljstva i sukobi? Nije dobro, jelda? Jupiter kao negativac ekspandira krive stvari, može učiniti da naši problemi ili naši neprijatelji budu pametniji od nas. Također, Jupiter predstavlja naše blagoslove, dobru karmu. A dobra karma može biti i dobra zamka. Ako računamo na sreću, zato što smo na nju navikli, ne razvijamo se i ne učimo. Tada se ulijenimo poput razmaženog derišta koje smatra da njemu pripada cijeli svijet jer za drugo niti ne zna. U nekim slučajevima Jupiter djeluje nepovoljno, pogotovo za Bikove i Vage. Baš zato i u takvim situacijama ograničenja imaju smisla. Zar ne bi bilo dobro ograničiti lijenost? Zamislite kako bi bilo dobro ograničiti kilograme koji se lijepe za struk. Ono što je teško i mukotrpno je da se na svako ograničenje, disciplinu, igranje po pravilima igre i slično moramo prisiliti. Sami sebe ili nas nešto / netko izvana prisili, kako god, uglavnom prisiljeni smo. Zato je ovo dobar tranzit za disciplinirano slijeđenje pravila. To nam pomaže da budemo uspješni. Nema više lagodnog uživanja u zasluženim blagoslovima, ovo je period kada se odričemo nepotrebnog i ponizno radimo sada, tako da bi sutra mogli uživati u stečenim rezultatima dobre karme.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Mars je direktan ponovo

Završena je retrogradnost Marsa. Trajala je od 10.9. do 14.11.
Mars je treći po redu. General, odmah iza kralja i kraljice. Njegovo oružje su hrabrost i odlučnost, a način djelovanja juriš. Često koristi ljutnju kao pomoć pri ostvarenju uspjeha. Ljutnja ili bijes, po sanskritu krodha, je jedna od 6 neprijatelja uma. Slabosti nas degradiraju. Mars pogotovo pobuđuje ljutnju u trenutku kada završi retrogradno kretanje, a to je upravo sada, ovih dana. Na primjer; to je onaj osjećaj kao kad se vratiš kući i očekuješ da je stan ili kuća čista i sređena, a ono, kao da je pala bomba. I što slijedi? Vjerojatno ljutnja. Kao da je neka neodgovorna ekipa imala raskalašeni party u stanu koji je trebao ostati čist i uredan.
Čuvajte se ljutog generala. Kad on izvuče mač iz korica mora ga upotrijebiti, to je njegov zavjet i od toga ovisi njegova čast. Njegov je zadatak da ljutnja bude konstruktivno korištena. Zato ima zavjete i drži se discipline. I to mu pomaže, usmjerava emociju ljutnje tamo gdje će biti konstruktivna. Opet na primjer; nalaziš se u sred bojnog polja, okružen neprijateljskom vojskom. I što ćeš napraviti? Naljutiti se na one krvavih očiju koji te vrijeđaju i izazivaju te skinuti nekoliko tisuća glava? Ili ćeš zbrisati i sakriti se u šumu? I cviliti tamo k’o neko ranjeno pseto bez gospodara? Ako si junak onda se boriš. Nije svatko od nas heroj koji se bori mačem i siječe vratne žile neprijatelja na bojnom polju, ta vremena su odavno prošla. Netko drugi se bori argumentima, pobjeđuje inteligencijom i moralom, čistim uvjerenjem kojem ne pronalaziš nedostatak. Netko pobjeđuje skromnošću i poniznošću. Netko je najbolji bubnjar na svijetu i sve pobjeđuje bjesomučnim lupanjem po kantama. A ima i onih koji pobjeđuju lažima i manipulacijama.
Ali ako se već ljutnja pojavljuje u bilo kojem obliku i na bilo kojem bojnom polju, neka bude konstruktivna, neka pomogne u ostvarenju pobjede. Inače zbog ljutnje gubimo inteligenciju i upadamo u vrtlog koji nas proždire i povlači prema dole, u dubine. Ako ljutnja postane naša jedina motivacija i inspiracija, gotovi smo, prije ili kasnije, gotovi.
General koristi disciplinu. To znači da ima principe. Dok se drži principa neće zastraniti, njegova energija je kanalizirana prema cilju i ostvaruje pobjedu. Principi su ono što nas usmjerava. Pa čak i kad imamo slabosti, kao spomenutu krodhu ili ljutnju, ako se držimo ispravnih principa pravde i morala biti ćemo pobjedonosni.
Mars je sada u zvijezdama znaka Riba. To je duhovno područje zodijaka, usmjereno prema spajanju materijalnog s duhovnim svijetom. Ribe su kao most koji spaja dva svijeta. Ne možemo preći preko tog mosta ako smo nekvalificirani. Da bi se prešlo preko neke granice treba imati vizu, putovnicu, pasoš, potni list, pašaporto, štogod. Ne puštaju te unutra bez nekog dokumenta, potvrde tvoje ispravnosti. Treba se kvalificirati. Ne možeš doći na ispit ako nisi učio. Profesor iz Riba će ti reći: ajde se ti lijepo vrati kući pa uči i uči. Treniraj, vježbaj, marljivo radi. Pa kad se kvalificiraš dođi opet na ovaj most, možda te pustim preko.
Zato, kad je Mars u Ribama, njegove nagle i eksplozivne impulse treba transcendirati. Transcendirati znači izaći iz sebe, shvatiti nešto što nije dio mene, dio mog iskustva. Nešto što je jako visoko ili možda vrlo duboko. Instinktima ratnika treba dati viši smisao. Ribe su znak dubine, vole roniti i otkrivati misterije oceana. General u Ribama treba meditirati što je neobično za ratnika. Treba stvarno zaroniti u svoje dubine i spoznati kako koristiti svoju snagu usklađeno s univerzalnom pravdom. Da li postoji univerzalna religija, neki Bog koji nema odabran narod i koji sa svog uzvišenog prijestolja na nebesima svoje protivnike za kaznu ne šalje u pakao? Koji je uključiv, a ne isključiv? O tome general razmišlja kad je u kući Gurua Jupitera. Traži savršene principe kojima se može zavjetovali tako da njegova borba bude pravedna i konstruktivna.
Vojnici žive od konflikta, bez sukoba nema svrhe da vojnik, ratnik i general postoje. Nema im nikakvog smisla. Kada bi svi mi bili ispravni i pravedni posao vojnika ili policajca ne bi bio potreban. Zamislite da ne morate zaključavati automobile, svoje kuće i stanove. Da smo svi OK i da nema potrebe za zakonima koji će nam odrediti što smijemo, a što ne smijemo. Ali nismo, a zašto je to tako, to je priča za neki drugi put. Ono što je trenutno važno, tijekom tranzita Marsa kroz Ribe, je da se obavi transformacije niže energije Marsa u višu energiju Marsa. Da sami sebi odgovorimo na pitanje što je to univerzalni zakon, onaj koji vrijedi za sve, koji uključuje sve, koji uzima sve kao da smo svi OK, odnosno da svi dijelimo istu zajedničku iskru života. To je onaj svijet u kojem sam ja osoba i ti si osoba; bez tebe nisam osoba jer jedino je u odnosu moguća osobnost, jezik, misao i humanost. Važni postajemo u odnosu jedni s drugima, jedan bez drugih smo nebitni, zapravo kao da ne postojimo. Povrijedim li tebe, povređujem sebe. Jedino smo tako ljudi, a ne stvari koje koriste ili koje koristimo.
Mars tako postaje izvorni kreativac, inovator, pun energije za stvaranje i otkrivanje, pokretač promjena, onaj koji svjetlom obasjava put, daje jasnoću vizije, ali i onaj koji obnavlja i regenerira tjelesnu energiju i snagu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Konjunkcija Jupitera i Saturna

Opet razmišljam o konjunkciji Jupitera i Saturna. To je ono što imamo i imati ćemo još neko vrijeme, nekoliko mjeseci u budućnosti. Neki kažu da je to Brahma yoga ili kombinacija koja donosi duhovno znanje, znanje o “brahmanu” ili sveprožimajućem duhu. To je ono što nam treba, svakako. Po tome bi se trebali veseliti ovoj konjunkciji jer će nivo duhovne spoznaje općenito diljem svijeta porasti ili se proširiti. Saturn i Jupiter daju duhovno znanje koje se konkretno može primijeniti u praksi, koje je dostupno svima. Daju disciplinu u učenju, sposobnost planiranja i realistično postavljene ciljeve. Iz te perspektive Brahma yoga je odlična.
Drugi kažu da su tri kralja slijedili “zvijezdu”. Vidjeli su zvijezdu koja im je namignula i poručila kako se tamo negdje na zapadu rađa kralj koji će promijeniti povijest svijeta. Postoji teorija, neki astrolozi to kažu, da je ta zvijezda namiguša zapravo konjunkcija Jupitera i Saturna. Kažu da je Isus rođen u trenutku konjunkcije Jupitera i Saturna. Iako točno vrijeme rođenja objektivno ne znamo, ali imamo mišljenja. Rečeno je da se je u trenutku njegovog razapinjanja na križu odvijala pomrčina Sunca. To možemo znati, točan datum pomrčine se može lako odrediti. Ako se od tog trenutka pomrčine vratimo onoliko godina unazad koliko je rečeno da je Isus bio star u trenu razapinjanja dolazimo do konjunkcije Jupitera i Saturna. Po tome ova konjunkcija opisuje život Isusa Krista.
Oboje, i Jupiter i Saturn su učitelji svog tipa. Jupiter je Guru i povezujemo ga s religijom i moralom, a Saturn je odmetnik koji propituje vrijednosti tradicije i morala. Saturn je pravednik koji se osjeća odgovornim za nepravdu cijelog svijeta, spreman je prihvatiti žrtvu za sve one koji pate. Tako je barem kod ljudi koji imaju važnu ulogu Saturna u svom horoskopu. A osim toga Saturn nas suočava sa svim negativnostima kako bi ih bili svjesni i mogli ukloniti. Što se Brahma yoge tiče to je baš to, ne možeš se duhovno osloboditi ako se ne riješiš vezanosti, odnosno negativnosti. Da bi razvili duhovno shvaćanje trebamo biti spremni odbaciti iluziju za koju smo vezani, zamisli vezani smo za laž koja nam stvara prividnu ugodu i takozvano zadovoljstvo. Treba se suočiti i prepoznati kao takve sve loše navike i negativnosti koje nas opterećuju i uništavaju nam život. Jedna od mojih najranijih spoznaja u duhovnom životu je kako je neophodno biti iskren prema sebi, vidjeti sebe u pravom svjetlu, priznati sebi istinu kakva god ona bila. Drugim riječima; priznati sebi kako sam u banani. Tako se ostvaruje iskrena poniznost što je uvjet za duhovni rast. Uloga Saturna je to: pokazati nedostatke, greške, neuspjeh, izazvati strah, grižnju savjest, razočaranje i frustraciju.
I sad kad se ta i takva hladna prstenovana kugla susreće s balonom šarenih gasova vidjeti ćemo (i vidimo) svu frustraciju lažne religije ili svakakvih vjerovanja i uvjerenja, praznih priča koje ne drže vodu ni mjesec dana te takozvanog morala. Ne znam kako vi, ali evo ja već neko vrijeme primjećujem kako se svakakvi elementi množe ili možda tek sada ohrabreni izlaze iz svojih rupa i ljuštura i skidaju svoje maske. Većina su samo zavedeni sljedbenici koji nisu smislili ništa novo, ali vjeruju u svaku budalaštinu koja im se servira. Vjeruje se u sve i svašta, baš sve i svašta. U tom kontekstu smatram negativnosti koje Saturn donosi blagoslovom, neka nam pokaže sve što ne valja i neka padnu sve maske. Tada neće preostati drugo nego da se predamo onom što nam jedino i uvijek ostaje, a to je istina i samo istina.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Želje i osjećaji – Sunce i Mjesec

Kakva je razlika između osjećaja i želja? Možda ista kao i između Mjeseca i Sunca.
Da li znate što je simptom duše, odnosno života? Svjesnost, to je simptom duše. To što smo svjesni znači da smo živi, da smo duša, duhovna čestica koja jeste život. Ta duhovna čestica ima želje, ona pulsira životom i rađa se u ovom svijetu jer ima želje. Predstavnik želja je Sunce. Ono govori o izvornoj duši, atmi. Zatim želje prolaze kroz filtere. Prvi filter je ego ili ahamkar. Sunce u negativnom smislu (to je ona druga strana medalje koja uvijek postoji) predstavlja želje izopačene filterom lažnog ega. Takve želje dolaze do inteligencije (buddhi) i tu još imamo šanse prepoznati što je pravo, a što krivo. Ako je inteligencija čista onda nam je jasno da u nečemu / nekome postoji nešto izopačeno. Takva inteligencija, u skladu s svojom čistoćom ili nečistoćom, dalje šalje impuls umu (manas) da uposli osjetila (indriye) i ostvari želje duše koristeći tijelo kao vozilo ili sredstvo. Tu smo došli do Mjeseca. On vlada umom; Sunce je duša natalne karte, a Mjesec je um. Duša je izvor svjesnosti, identiteta i samim time želja, a Mjesec opisuje gdje nam je um, misli, osjećaji, kojim putem će nas odvesti kočija (tijelo) koju vuku 5 konja (5 osjetila), a oni su kontrolirani uzdama (umom) koje vuče vozač kočije (inteligencija). Um je sjedište osjetila, on kontrolira što vidimo, čujemo, osjetimo tijelom. Zbog toga um ili Mjesec određuje našu percepciju ili subjektivni doživljaj koji je često različit od objektivne realnosti. To su osjećaji. Tu dolazimo do početka priče i razlike između želja i osjećaja, odnosno Sunca i Mjeseca. Duša sjedi na toj kočiji kao putnik, uživa u putovanju ili možda zaprepašteno gleda kamo je vuku poludjeli konji koji su izvan kontrole vozača kočije.
Verica Prekic, hvala za art.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Situacija se zaoštrava – konjunkcija Jupitera i Saturna

Jupiter je trenutno 5 stupnjeva udaljen od Saturna i približava mu se, približava, sve bliže i bliže. Da li osjećate napetost i stres zbog frustracije jer ne možete što bi željeli i htjeli, što smatrate da možete i zaslužujete? Tako će biti još neko vrijeme, do početka nove godine i još malo dalje.
Odavno sam naučio sve u životu promatrati kao milost Boga. Kao mlad i lud govorio sam za najveće nevolje kako su to manifestacije milosti i blagoslova te se osjećao zaštićen i spokojan. Sve je lako kad si mlad. Bio sam sretan u nekoj donekle poniznosti primiti milost i naivno išćekivao kresanje ega. Iako, priznajem, u nekim situacijama mi je bilo jako teško prihvatiti kako je moguće da je to što se događa božanska milost, kako, o kako i zašto, tražio sam odgovor i nikako ga nisam mogao pronaći. To su trenuci u kojima se pojavi sumnja i gubi vjera, tada se počneš pitati da li milost ima smisla ili je to samo greška, nešto slučajno, neka nepravda zločestog života.
Zatim sam učio kako riječ disciplina dolazi od latinskog discipulos što zapravo znači učenik, onaj koji slijedi. Disciplina može zvučati kao nešto strogo, zahtjevno, nametnuto i teško. Nemoj ti meni disciplinu, dosta mi je discipline, ja bih laganini. Tako mi kažu neki. Ali bez discipline nema uspjeha. To znate svi vi koji ste išli na fakultet, koji svakodnevno idete na posao, koji se bavite sportom, umjetnošću ili bilo kojom vještinom.
Sve ovo što pišem me asocira na konjunkciju Jupitera i Saturna. Disciplina koju treba prihvatiti kao milost i blagoslov. To nas čeka, već je ovdje, a biti će sve očitije.
I još nešto; ovo čišćenje kroz koje prolazimo može biti namijenjeno tome da se vratimo na default postavke, originalne vrijednosti. Možda je ovo prilika da restartamo svijet. Ako ne svijet onda barem same sebe. Svijet se sastoji od svih nas, pojedinaca. Ako se mi restartamo svijet će slijediti. Jupiter je predstavnik vrijednosti svijeta i u dodiru sa Saturnom ogoljen je do srži. Što je svrha i suština svih izvanjskih rituala i ceremonija? Ako nam je svrha samo neki privremeni egoistični užitak, e onda trebamo restart na default postavke. Zato osim svega što već vidimo i čujemo očekujem vraćanje suštini, da više razumijemo što je stvarno bitno, kakvo to srce kuca ispod krute ljušture. Ako nema kontakta sa srcem samo smo slijepi sljedbenici pogrešivih generala, fanatici koji srljaju u ponor zaklinjući se na vjernost svom lažnom proroku, bezobrazno lukavom i podlom manipulatoru, egocentričnom narcisu ili zabludjelom luđaku i psihopati.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
  • Kontakt