O Veneri i Kupidu – treći dio

Danas je Venera u Raku, a Mjesec je egzaltiran u Biku. To je povod, iako ne mora biti, ali ja sam odlučio da bude, da nastavim pisanje o Kupidu, ovaj put onom duhovnom Kupidu. Postoji i to, da, duhovni Kupid.
Kažu da je Krišna izvorni Kupid, Kamadeva. On probuđuje želje za duhovnim sjedinjenjem, duhovnim odnosom, čistom duhovnom ljubavlju. On je taj. Također je u Puranama opisano da se Kamadeva rodio kao sin Krišne te da je izgledao poput Krišne. On je taj bog ljubavi kojeg zovemo Kupidom. Opisani su i stadiji kroz koje se prolazi kad te Kamadeva opčini, ima ih deset i oni su sljedeći:
Prvo ide privlačnost koja se budi pogledom, pogled, to je prvi stadij. Nakon toga se pojavljuje vezanost u umu. Zatim je tu odlučnost, gubitak sna (ovdje više ne možeš spavati od ljubavi), bljedilo, nezainteresiranost za vanjske stvari, besramnost (boli me briga za sve), ludilo (poludio od ljubavi), okamenjenost (možda da to nazovemo paraliziranost) i smrt (nisam znao da se kao uzrok smrti može navesti zaljubljenost, ali u teoriji izgleda da se može i umrijeti od ljubavi). No, postoji i nešto jače od Kamadeva, a to je Šri Radha. Ona u svakom dvoboju pobjeđuje Kamadeva, Ona je ta koja opčini Onog koji sve opčinjuje.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt