Remedijalna mjera za konjunkcija Jupitera i Saturna – priča o oslobođenju Gađendre

Priča o slonu Gađendri opisuje stanje živog bića koje tražeći svoje zadovoljstvo biva uhvaćeno nevoljama života. Ova se alegorijska pripovijest može usporediti sa stanjem Jupitera koji putuje kroz mjesto svoje debilitacije u zodijaku, znak Jarca i napadnut je utjecajem sputavajućeg Saturna te ne može ostvariti svoje želje za užitkom. Jupiter je trenutno u tranzitu kroz znak Jarca i u uskoj je konjunkciji s Saturnom koji je vladar Jarca. Slon je životinja koja simbolizira Jupiter. Najveća je životinja poput Jupitera, najveće planete od svih planeta u solarnom sustavu. Osim slona protagonist ove priče je i krokodil. On je uhvatio slona Gađendru i onemogućio mu kretanje. Krokodil je simbol znaka Jarca; životinja koja je gornjim dijelom jelen (ili antilopa), a donjim dijelom je krokodil ili vodozemac. Vode jezera u kojem se kupao slon su poput znaka njegove debilitacije (Jarac) jer slon nije vodena životinja i u vodi se ne snalazi dobro. Slon je kopnena životinja i prirodno se snalazi na kopnu, dok je njegovo tijelo neprilagođeno za život u vodi. Čitanje ove priče i razmišljanje o porukama koje ona opisuje predstavljaju remedijalnu mjeru za planetarni rat ili konjunkciju Jupitera i Saturna, ali i boravak Jupitera u Jarcu (pod utjecajem Saturna).

Gađendra je bio kralj slonova. Prebivao je na rajskom mjestu, u podnožju planine Trikuta čija su tri vrha sačinjena od zlata, srebra i željeza. Uz podnožje planine postoje mnoge rijeke i jezera, a ocean mlijeka koji dodiruje obale pretvara tlo u smaragde. U te predjele dolaze stanovnici rajskih predjela univerzuma kako bi uživali kao što stanovnici planete Zemlje ljeti odlaze na plaže i traže užitak i zadovoljstvo. Na taj način predjelima u podnožju Trikuta planine odzvanjaju pjesme koje pjevaju stanovnici nebesa, oni plešu, a uokolo prebivaju mnoge divlje životinje, čuje se cvrkut ptica. Voda rijeka i jezera je kristalno čista, a tijela stanovnika raja ispunjavaju zrak neodoljivim mirisom. Vrt koji se nalazi u podnožju planine naziva se Ritumat. On pripada Varuni, bogu svih voda. U tom vrtu u svakom godišnjem dobu cvijeta cvijeće i drveća rađaju voćem i plodovima. Jezero je u tom vrtu ispunjeno sjajnim zlatnim lotosovim cvjetovima i ostalim rajskim cvijećem. Opijeni bumbari zuje uokolo, a jezero je puno labudova. U vodama jezera žive mnoge ribe i vodene kornjače.
Gađendra je bio vođa slonova i jednom je došao na jezero da se okupa. Pritom je zgazio mnoge biljke, žbunje i drveća. Lavovi, tigrovi i ostale zvijeri poput nosoroga bojali su se tog slona i bježali od njega. No, druge životinje poput lisica, vukova, medvjeda, veprova, bizona, majmuna, zečeva i ostalih malih životinja nisu se bojali slona. Kralj slonova je prilazio jezeru, a zemlja je podrhtavala. Iz njegovih usta je curio alkohol, a njegov pogled je bio pomućen zbog opijenosti. Oko njega su zujali bumbari koji su bili privučeni njegovim mirisom koji je podsjećao na med. Gađendra je uz ostale slonove dospio na obalu jezera da se okupa i utaži svoju žeđ.

Ovaj prizor opisuje dušu koja utjelovljena u materijalnom tijelu traži užitak. Slon je opijen i u potrazi za užitkom konzumira povoljne okolnosti koje ga prate. Jupiter je planeta koja govori o količini povoljnih rezultata koje konzumiramo u životu, Jupiter opisuje “dobru karmu”, odnosno posljedice dobrih djela koje uživamo u obliku bogatstva, inteligencije, ljepote, zdravlja, luksuza i ostalih pogodnosti u životu. Jupiter je tako predstavnik naših dobrih blagoslova. No, u okruženju povoljnih okolnosti duša može biti opijena poput slona iz priče. Zbog dobre sreće se opustimo i računamo da ćemo sve što nam treba ostvariti lako, bez truda i napora. Uslijed pretjeranog uživanja osjetila otupe, izgubimo smisao, zaboravimo na prioritete, poistovjetimo se s tjelesnim užicima i uzimamo ih kao sve u svemu. Dobra sreća na taj način postane diskvalifikacija jer u uživanju ne rastemo, ne trudimo se ostvariti potrebne promjene, nema izazova koji bi nas pokrenuo i motivirao na uspjeh i pobjedu. To je nedostatak Jupitera; njegov dobar položaj u natalnoj karti može pokazati osobu koja se oslanja na sreću, iako ima mnoge pogodnosti poput inteligencije i blagostanja ne raste i ne napreduje. “Dobra karma” predstavlja rezultate dobrih djela zbog kojih osoba uživa. No, kako se zalihe dobrih rezultata potroše tako nestane i dobra sreća. Slon Gađendra je prizor utjelovljene duše koja je opijena uživanjima ovog svijeta. Predstavlja Jupitera.

Kako je Gađendra ušao u vode jezera dobro se okupao, oslobodio svega umora i pio vodu do punog zadovoljstva. Tako uživajući u bistrim vodama jezera grabio je surlom vodu i prao svoje žene i djecu. Na isti način duša pokušava uživati u blagoslovima materijalnog svijeta. No, to je uznemirilo vodene životinje među kojima je bio i krokodil. Voda je prirodno stanište krokodila, a slon je u vodi na nepoznatom terenu. Krokodil je čeljustima zgrabio slona i tako je počela njihova borba. Kada su to vidjeli ostali slonovi pokušali su pomoći i vukli su Gađendru. No, to nije bilo dovoljno i svojim snagama ga nisu uspjeli izvući iz vode. Tako su se natezali i njihova je borba trajala tisuću godina. Izdržljivost slona je slabjela, slonovo mjesto nije voda i on tijekom te borbe gubi snagu.
Jupiter je debilitiran u Jarcu. Kao što je slon onemogućen da uživa zbog ugriza snažnog krokodila tako i Jupiter ne može dati rezultate kada se nalazi u Jarcu. Slon se ne snalazi u vodi jer je kopnena životinja. Tako i Jupiter u Jarcu, ne snalazi se ili ne osjeća se dobro. Njegovi resursi su ograničeni i onemogućeni. Za vrijeme tranzita Jupitera u znaku Jarca, do 5.4.2021. (ali i kasnije, od 14.9.2021. do 20.11.2021.), resursi koji su nam potrebni za uživanje i konzumiranje dobre sreće su ograničeni strogim okolnostima koje nameće znak Jarca. Krokodil predstavlja materijalne nevolje koje su dio ovog svijeta. Saturn je vladar Jarca, a on govori o greškama koje smo počinili i reakcijama na naše neuspjehe i grijehe. Jupiter se u druženju sa Saturnom, kao i slon u druženju s krokodilom, nalazi se u raljama nepovoljnih okolnosti. Osim dobre sreće koju uživamo kao rezultat dobrih djela u ovom svijetu postoji i kazna za loša djela. To popularno i skraćeno nazivamo “loša karma”. Jupiter je pokazatelj dobre karme, a Saturn je pokazatelj loše karme. U susretu s krokodilom nepovoljnih okolnosti u materijalnom svijetu duši ne mogu pomoći prijatelji slonovi, žene i djeca, kao što Gađendri nisu mogli pomoći slonovi koji su ga pokušavali izvući iz jezera.

Kada je Gađendra nakon duge borbe bio na izmaku snaga shvatio se da mu ne preostaje ništa drugo nego da se u potpunosti preda Bogu. Kaže se da i najveći nevjernik postane vjernik u trenucima krize ili opasnosti za život. I ateist u avionu koji pada moli Boga za život. No, Gađendra je u prošlom životu bio pobožni kralj Indradyumna. Cijelog je života bio veliki štovatelj (bhakta) Višnua. Pred kraj svog života povukao se u šumu kako bi preostale godine proveo u meditaciji potpuno predan duhovnom cilju. Dok je meditirao u svom šumskom utočištu, ašramu, zanemario je ugostiti mudraca Agastya Rišija koji mu je došao u posjetu. Agastya ga je zbog toga prokleo da će biti tup kao slon i Indradyumna se morao roditi kao slon i proživjeti život na taj način. U presudnom se je trenutku svoje borbe s krokodilom sjetio mantre koju je recitirao u prošlom životu i u svom srcu uputio molitve Višnuu. S druge strane krokodil je u prošlom životu bio kralj stanovnika rajskih predjela (Gandharva) pod imenom Huhu te je svojim nepažljivim djelovanjem uvrijedio mudraca Devala Rišija. Zbog toga je bio proklet da svoj život provede u tijelu krokodila dok ga Višnu ne izbavi iz te vrste egzistencije.
Obje duše su imale zalihe dobrih djela, pobožnih aktivnosti, no zbog svojih grešaka trebale su proživjeti živote u tijelima životinja. Nakon što je Gađendra uputio molitve i predao se Višnuu bio je izbavljen. Višnu se pojavio i ubio krokodila te je tako oslobodio kralja koji se je u svom izvornom obliku mogao vratiti u svoje rajsko kraljevstvo očišćen od nepovoljnih posljedica svojeg djela. Gađendra je tada poželio da bude oslobođen i da se više ne vraća u smrtno tijelo slona. Darovano mu je duhovno tijelo sa četiri ruke te je na taj način vraćen u duhovni svijet.

U okolnostima opasnosti, kad se osjeća bespomoćnom, pobožna duša može donijeti pravilnu odluku. Nakon što shvatimo da u ovom svijetu uživamo u rezultatima dobrih djela, a poslije toga patimo u rezultatima loših djela poželimo se osloboditi ovog kruga samsare, ponavljajućeg ciklusa rođenja i smrti, traženja užitaka, ostvarenja dobrog položaja, statusa, moći i kontrole nad materijalnom energijom. Iskustva kroz koja prolazimo tijekom konjunkcije Saturna i Jupitera te Jupiterovog boravka u Jarcu naučiti će nas da se predamo i tražimo oslobođenje. Jedino onaj koji je izvan ovog svijeta nas može osloboditi. Osloboditelj mora biti oslobođen da bi nas mogao osloboditi. Tko je zaista oslobođen? Vede u ovoj priči opisuju Višnua kao onog koji izbavlja posrnule duše koje mu se predaju. Višnu prebiva u duhovnom svijetu i ekspandira se u ovaj materijalni svijet zbog potrebe održavanja. No, uvijek ostaje nedirnut materijalnom energijom, nije pod utjecajem vezujućih sila materijalne prirode.
Šukadeva Gosvami koji je ispričao ovu priču kralju Parikšitu daje blagoslov da svatko tko priča i sluša ovu priču postaje dostojan da se uzdigne na više planetarne sustave (rajske svjetove), a sam Višnu u razgovoru s Gađendrom daje blagoslov da se slušatelji ove priče oslobađaju svih posljedica grješnih djela.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt