Sutra je suncostaj

Sutra je solsticij ili suncostaj. Najkraći dan u godini i prekretnica u kretanju Sunca. Ono je došlo do najjužnije točke na svojoj putanji i sutra se okreće i putuje prema sjeveru što znači da se dani počinju produžavati jer se Sunce približava sjevernoj polutci Zemlje.

Lacuna an acrylic painting by @hyphaea

Istovremeno sutra je “velika konjunkcija”, odnosno konjunkcija Jupitera i Saturna. Iako se takve konjunkcije događaju svakih 20-tak godina ova se naziva “velika” zato što će Jupiter i Saturn biti vrlo blizu, skoro da će se poklopiti i vizualno izgledati kao jedna zvijezda. Kao i Sunce tako se i ostale planete gibaju između najjužnije i najsjevernije točke zodijaka. Ako su u konjunkciji, odnosno na istom stupnju zodijaka ne znači da se poklapaju, mogu biti udaljene. No, sutra se Jupiter i Saturn neobično približavaju, a takva konjunkcija je zadnji put bila 1623 god. Također kažu da su tri mudraca slijedili zvijezdu koja je zapravo bila konjunkcija Jupitera i Saturna. Mudraci s istoka su smatrali da ovaj spoj predskazuje rođenje Božjeg poslanika pa su zato putovali u traženju tog djeteta.
Sljedeće što povezujemo s velikom konjunkcijom je to što se ona događa na rubu između tropikalnih znakova Jarca i Vodenjaka. To znači da Saturn i Jupiter sutra zajedno i istovremeno ulaze u znak Vodenjaka. Neki kažu da tako počinje doba Vodenjaka. Da bi znali da li i kada počinje doba Vodenjaka trebamo prvo definirati što je to doba Vodenjaka. Kada počinje, kada završava, da li ono počinje kada Jupiter i Saturn zajedno uđu u znak Vodenjaka (kao što je to sutra) ili možda kada točka početka sideralnog zodijaka (početak Ovna) koja se trenutno nalazi negdje na 6-tom stupnju Riba u tropikalnom zodijaku i giba se unazad uđe u znak Vodenjaka? U svakom slučaju Saturn i Jupiter koji zajedno ulaze u tropikalnog Vodenjaka otvaraju teme Vodenjaka u sljedećem periodu.

Daughter of Saturn by David Seidman

U sideralnom zodijaku koji se koristi u đjotišu oni su u znaku Jarca. Pisao sam o ovoj konjunkciji i još ću pisati jer je ona prisutna još neko vrijeme. Do kraja godine su Jupiter i Saturn u konjunkciji u kojoj nisu udaljeni više od jednog stupnja. Nakon toga se počinju udaljavati. Ovakva bliska konjunkcija se zove planetarni rat, a kad govorimo o ratu preporučuje se proučavanje (čitanje) Bhagavad Gite. Ta pjesma (Gita) izgovorena je uoči rata i govori o djelovanju u pravoj svjesnosti. Uskoro se bliži dan na koji je izgovorena Bhagavad Gita, a po lunarnom kalendaru to ove godine pada baš na Božić, 25.12. Dakle, Božić provedimo čitajući Bhagavad Gitu kako bi spoznali kako djelovati u pravoj svjesnosti, odnosno kako i zašto bi se mi uopće trebali “boriti” u našim svakodnevnim ratovima. Osim toga priča o slonu Gađendri iz Bhagavata Purane opisuje konjunkciju Saturna i Jupitera, a o tme ćemo u sljedećim nastavcima feljtona o konjunkciji Jupitera i Saturna.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt