Tranzit Rahu u Biku, Ketu u Škorpionu (od 23.9.2020. do 12.4.2022.)

Baš u danu jesenske ravnodnevnice Rahu i Ketu su promijenili znakove: Rahu je ušao u znak Bika, a Ketu u Škorpiona. Ovi predstavnici dviju suprotnih krajnosti i disbalansa na dan harmonije dana i noći mijenjaju svoje prebivalište i kao da nam žele poručiti da se ne bi trebali uljuljkati u jesenskom drijemežu i očekivanju sklada mirne ravnoteže.
Promjene tranzita Rahua i Ketua događaju se svakih godinu i pol dana. Ova promjena označava nove trendove globalno, za sve nas, cijelu svjetsku zajednicu. Ti trendovi govore o prirodnom toku interesa društva, odnosno cijele planete. Prvo pokušajmo razumjeti tko su i što Rahu i Ketu. Možemo ih zvati “karmičkim čvorovima” gdje Ketu predstavlja prošlost, a Rahu budućnost. Prošlost nas sputava i opterećuje pa se nekih ostataka želimo odreći. Rahu govori o neispunjenim željama, on je taj koji gleda u budućnost i pokazuje kamo idemo, u kojem smjeru ili na koji način želimo ostvariti svoje želje. Tako Rahu i Ketu predstavljaju želju i ne-želju. Govore o opsesiji, ali i o odricanju. Zato su oni elementi krajnosti; s jedne je strane neobuzdana želja koju želimo ostvariti pošto-poto, ne birajući sredstva. A s druge strane je odricanje od viškova koji nas sputavaju, odbacivanje ili gubitak svega što je suvišno.
I sada se ti radikali nalaze u Biku i Škorpionu. Sljedeći korak u našem razumijevanju je da već rečeno spojimo sa simbolima Bika i Škorpiona. U shemi Kala Puruše, vječnog kruga vremena ili otjelovljenju univerzuma, glavu predstavlja Ovan. To je prvi znak i govori o početku, o rađanju nečeg novog. On je glava utjelovljenog univerzuma. Bik je drugi znak, sljedeći nakon Ovna. Kao drugi znak bavi se održavanjem onoga što je stvoreno ili započeto. Interes Bika je stabilnost i održavanje. Što nam je potrebno da bi opstali i održali se. Bik predstavlja hranu koju jedemo, novac kojim se koristimo, riječi koje izgovaramo, obitelji koje nas pomažu i kojima mi pomažemo, korijene tradicije i običaja. Predstavlja zemlju jer je stabilna, sigurna i nepokretna. Predstavlja i vodu jer je ona potrebna za plodnost zemlje, dobre odnose u obitelji te zdravlje koje dolazi kroz hranu. Govori o užitku, luksuzu i komforu, ali i umjetnosti i ljepoti. To su osobine Venere koja je vladarica Bika.
U sljedećih 18 mjeseci imati ćemo fokus na ove teme. Rahu je predstavnik naše jake, ponekad nekontrolirane želje. Zato su mogući odlasci u krajnosti hedonizma, užitka samo zbog užitka ili ljepote samo zbog ljepote. Zato nam je potreban Ketu koji će užitku i ljepoti dati svrhu i smisao, sadržaj i dubinu. Ta karmička vaga trenutno odmjerava ravnotežu između Škorpiona i Bika.
No, Rahu u Biku nam daje signale kako bi bilo dobro da se usmjerimo prema očuvanju prirode i svega što nam je potrebno za opstanak. Zato ćemo imati prilike balansirati između manipulativnog trošenja prirodnih resursa i očuvanja tih resursa, ekoloških rješenja za napredak ljudske civilizacije. Ekologija treba postati važna tema kao i zdravlje i proizvodnja hrane koja podržava zdravlje. Klimatske promjene su već aktualne, a postati će još važnije, odnosno činjenice će postajati sve očitije. Umjesto da tražimo uživanje i novac pod svaku cijenu, bez obzira na posljedice, čovječanstvo se treba usmjeriti na održive načine korištenja resursa našeg planeta.

Tijekom ovog tranzita otkrivati ćemo nove gurmanske užitke. Ako ne znate kuhati evo izvrsnog trenutka da krenete s razvijanjem te vještine. Ako još niste probali kako je to biti vegetarijanac, vegan ili možda usvojiti neki drugi tip prehrane probajte sada. Ovo će biti odlični trenuci za otkrivanje novih okusa, ali i novih vizija u području onog što je osnovno, a to je, naravno, hrana. Rahu je proždrljiv pa bi istraživanje hrane moglo završiti nezgodno. Sjetite se da jedemo da bi živjeli, a ne živimo da bi jeli. Kada je Rahu poželio ukrasti i popiti nektar besmrtnosti bio je spriječen. Rahu je majstor u prerušavanju, on zna nositi masku i predstaviti se za ono što nije. Tako se jednom prilikom prerušio u poluboga i sjeo između Surye (Sunca) i Ćandre (Mjeseca). Čekao je u redu na nektar besmrtnosti, no bio je prepoznat, a Višnu mu je odsjekao glavu. Pošto je okusio nektar i postao “besmrtan” njegova je odsječena glava ostala lebdjeti među Suncem i Mjesecom. Tako Rahu ima glavu bez tijela, usta bez želuca. On proždire i ne može se zasititi. Nema želudac koji može napuniti. Zašto je ova priča interesantna za Rahu u Biku. Usta su u tijelu Kala Puruše predio Bika. Zato Bik opisuje potencijalnu proždrljivost. Ipak, dodir Višnua je u svakom slučaju blagoslov. Rahuu je glava odsječena od strane Višnua koji je uzeo oblik prelijepe žene Mohini Murti. Mohini znači ona koja svakog obmane ili prekrije iluzijom. Bik je pod vladavinom Venere koja predstavlja sve žensko. Čak je i Šiva, najveći od svih yogija, bio zaluđen kad je ugledao Mohini Murti. Bik zato nosi potencijal iluzije koji se razvija kao rezultat neobuzdane želje. Venera u svom najvišem obliku opisuje čistu ljubav i želje koje su u potpunosti posvećene ili usmjerene prema duhovnoj svrsi. Sve izvire iz više energije, kao što električnu energiju transformiramo u toplinu, hladnoću, svjetlo, pokret, zvuk i sliku tako je i materija transformirana duhovna energija koja potiče iz izvora, iz utičnice ili elektrane. Zloupotrijebiti materijalnu energiju za svoje uživanje (ili proždrljivost, pohlepu ili požudu) odvaja nas i udaljuje od izvora. To su također teme ovog tranzita koje će se pokazati kao bitne.

Što je sa Škorpionom i Ketuom? Škorpion je područje zodijaka potpuno suprotno od Bika. Bik je orijentiran na sigurnost, a Škorpion na promjenu. Ketu u Škorpionu donosi znanje o preobrazbi naših života, prilagodbi na novonastale okolnosti. Sljedećih mjeseci se dakle prilagođavamo na novo normalno, već smo ponešto iskusni u tome. No, Škorpion je dubok i tajanstven. Prava se promjena događa duboko unutra, ne samo u izvanjskim prilagodbama na novo normalno. Prava promjena je skrivena i njeni korijeni se trebaju duboko ukorijeniti da bi mogli manifestirati stvarne plodove. Škorpion govori o znanju o lijekovima i načinima kako obnoviti i regenerirati svoju vitalnost i energiju. U sljedećim se mjesecima može očekivati pojava sve više i više lijekova, pomagala ili cjepiva za covid pandemiju. Više od svega Ketu u Škorpionu pokazuje unutarnju promjenu. Ono što se u Škorpionu događa ostaje skriveno. Baš zato će se važne promjene odvijati skriveno. Ovo su odlični potencijali za rad na sebi na bilo koji način, za poniranje u dubine podsvijesti, psihološka istraživanja i otkrivanja, stjecanje znanja i vještine o okultnom ili ezoteričnom ili bilo kojoj metodi samo-pomoći ili unutarnje preobrazbe općenito. Ketu u Škorpionu daje odlične potencijale da “vidimo” i “čujemo” ili drugim riječima da spoznamo i razumijemo. Mnogo toga što je inače tajno biti će dostupno našim unutarnjim (ali i vanjskim) osjetilima. Ovaj položaj je poput zmije koja se uzdiže iz svog gnijezda nakon dugog sna. To podsjeća na Kundalini zmiju koja se uzdiže uz kralježnicu do tisuću latica Sahasrara čakre. No, Ketu je tijelo bez glave (a Rahu je glava bez tijela) i zato mu treba usmjerenje i vodstvo. Pa se ponovo vraćamo na to da naše probuđene spoznaje trebaju imati usmjerenje u višoj energiji, duhu, vrlini, dharmi ili Bogu, kakogod hoćete. Inače možemo završiti u iluziji odsječene glave, simbolički rečeno.


Ono što je zajedničko Biku i Škorpionu je što su to fiksni znakovi, nepokretni. Kao takvi govore o događajima koji će imati dugoročne posljedice. Manifestirati će se okolnosti na koje ne možemo utjecati, kao da se neke stvari moraju dogoditi i da tu nemamo utjecaja. U nekim se okolnostima možemo osjećati kao gledaoci, kao da gledamo film koji ne možemo promijeniti, taj film je već unaprijed snimljen. Fiksni znakovi opisuju ustrajnost i lojalnost. Bik i Škorpion mogli bi biti najlojalniji znakovi zodijaka, ako se mene pita ja glasam za njih kao prvake lojalnosti. Rahu u Biku govori o upornosti u odnosima, želju da se odnosi učine i održe stabilnima. I tu će nam trebati protuteža Ketua koji nameće promjene. No, promjene možemo iskoristiti da još više stabiliziramo svoje odnose. Na taj način odnosi neće biti fanatično odani održavanju status quo situacije kakva god ona bila nego fleksibilni i uravnoteženi. Također, baviti ćemo se osnovnim stvarima: opstankom i svime što je povezano s time te osobnom pa zatim i kolektivnom korjenitom promjenom kako bi zapravo bili sposobni i spremni održati se i prosperirati na pravi način.
Najvažnija tema ovog tranzita je zapravo kako naše promjene i spoznaje, otkrivene tajne i pomirbe s kompromisima pretočiti u nešto stvarno korisno, praktično, što nam daje sigurnost i stabilnost te omogućava sljedeće korake prema prosperitetu. I tako u krug: prvo promjena pa tek onda rezultat toga u obliku novog normalnog ili održivog opstanka i prosperiteta. Pa ako malo fulamo vratimo se opet na promjenu, zalijmo korijene pa će i plodovi biti ukusniji.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt