Nastavak feljtona o Kupidu povodom tranzita Venere kroz Blizance

Nastavak feljtona o Kupidu povodom tranzita Venere kroz Blizance
Na istoku, u vedskim spisima, postoji opis “boga ljubavi” kao Kamadeve. On bi mogao biti pandan Kupidu iz grčke mitologije. Kamadeva je opisan kao božansko biće čiji je luk napravljen od šećerne trske, a strelice su ukrašene s pet cvjetova. Kaže se da tih pet cvjetova simboliziraju pet osjetila (vid, okus, sluh, njuh i dodir). Kada te pogodi ova strelica sva osjetila postaju obuzeta željom ili kamom (kama je želja ili požuda). Ta opijenost je nešto poput kušanja slatkog soka šećerne trske. Vi koji ste probali svježe iscijeđeni sok šećerne trske znate kakav je okus. Bez obzira probali ili ne možete znati da je trska poput žvakaće gume; žvačete je onoliko dugo koliko ima soka. Što se događa kad nestane soka? Ispljunemo je. I onda tražimo još. I još, i još, nikad kraja željama.
U pratnji Kamadeva su ptice papiga i kukavica, pčele koje zuje, nježni povjetarac i proljeće. Gdje god se Kamadeva pojavi nastane proljeće. Zaljubljenima je uvijek proljeće.
Najpoznatija zgoda s Kamadevom u glavnoj ulozi je ona o buđenju Šive iz meditacije. Pošto je univerzum patio od terora velikog demona Indra, kralj svih bogova, dao je zadatak Kamadevu da probudi Šivu iz meditacije. Kamadeva je trebao u Šivi probuditi želju da se sjedini s Parvati kako bi začeli moćnog ratnika koji bi bio sposoban pobijediti strašnog demona i donijeti olakšanje napaćenom univerzumu. I tako je Kamadeva krenuo u misiju. Prošao je pored Nandija, čuvara koji je pazio na mjesto gdje Šiva meditira, u obliku povjetarca. Nandi ga nije ni opazio. Zatim je iskoristio svoju moć da stvori proljeće. Oko Šive je počelo cvjetati cvijeće, zujati pčele u potrazi za slatkim nektarom cvijeća, cvrkutati ptice. Kamadeva je odapeo svoju strelicu i Šiva se probudio. Pošto je Šiva bio neugodno iznenađen prekinutom meditacijom naljutio se. Od nagomilanog bijesa iz njegovog je trećeg oka počela sukljati vatra koja je u trenu spalila Kamadeva. Od boga ljubavi osta samo hrpica pepela. Tako je to kad se zezaš sa Šivom. Na taj način Kamadeva od tada živi bez tijela, zovu ga Ananga ili Atanu, što znači doslovno to: bez tijela. Kamadeva živi u svom suptilnom obliku, njegovo se tijelo sastoji od viših elemenata i on utječe na umove i emocije svih bića. Ne možemo ga vidjeti niti shvatiti kako on djeluje, kako se pojavljuje ta želja, zašto se zaljubljujemo i volimo, zašto? Ima li neko racionalno objašnjenje? Nema.
Nastavak u sljedećem broju, čitamo se, a do tada uživajte u zrelom ljetu.
Art by Eugnel

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt