Corona virus

Najveći trend trenutno je Corona virus. Samo o tome pričamo, nema druge teme, sve drugo je nevažno. Osim toaletnog papira. To je isto jedna vrlo važna tema trenutno. Proizvođači toaletnog papira su u ekstatičnom zanosu.

Pogledao sam u godišnji horoskop koji sam pisao pred kraj 2019. godine. Zanimalo me jesam li predvidio Corona virus. Pa ne baš. Taj virus nam je došao tako neočekivano i nepredvidivo. Ono što jesmo očekivali i “predvidjeli” je zapravo neki oblik “gospodarske krize” ili zastoja u gospodarstvu. Jupiter je trenutno u Strijelcu (sideralno, molim), a prošli je put bio na istom mjestu 2008. godine i svi (oni od nas koji imaju dovoljno godina) se sjećamo tadašnje gospodarske krize, odnosno recesije. Po toj logici bi svakih 12 godina, kada Jupiter dođe do zvijezda znaka Strijelca, trebali imati recesiju ili nešto slično. Naravno da nije tako. No, iz povijesti nešto učimo. I inače su eksperti najavljivali recesiju koja je pred nama. No, u ovom je slučaju problem, barem trenutno, došao u obliku Corona virusa. Sve je stalo i mnogi imaju probleme. Godišnji odmor već nekako možemo uzeti i ostati doma, ali ako ova stvar potraje malo duže… To će biti recesija ili gospodarski problem malo širih razmjera, kako god to nazvali.

Jupiter je u Strijelcu od studenog/novembra prošle godine. To je sve super i lijepo, Jupiter je u visokom dostojanstvu, vrlo pozitivan i daje puno mogućnosti, otvara vrata mnogim prilikama. No, donedavno je ovdje bio Saturn koji je otvorene prilike prisilio da budu u strogo zadanim okvirima. To je prva blokada ekspanzionističkoj prirodi Jupitera. Nakon siječnja/januara je Saturn napravio korak dalje, a njegov odnos s Jupiterom je odnos podrške (Argala). Saturn je trenutno jak u Jarcu. I kakvu podršku taj jak Saturn može pružiti ekspanziji koji svi tako željno očekujemo? Saturn i Jupiter su prirodni neprijatelji pa je ta podrška zapravo više blokada ili bolje rečeno represija. Virus nas je stavio u karantenu, kao što Saturn blokira ekspanziju Jupitera i kaže “moraš poštovati ova pravila inače ne dam ekspanziji da djeluje, ne dopuštam da se stvari dešavaju ako nisu u skladu s pravilima i normama, zakonima i okvirima”. Zato poštujmo zahtjeve Saturna; karantena, izolacija i slične metode su ono što sada daje podršku i donosi rezultate.
Jupiter trenutno govori o ekspanziji, a u konjunkciji je s Ketuom i pod aspektom Rahua. Upravo Rahu, koji je na vrhuncu, egzaltiran, na najboljem položaju gdje ima sve resurse da ostvari svoju agendu (u Blizancu), predstavlja neočekivane okolnosti i događaje koje ne možemo predvidjeti. Rahu predstavlja viruse koji su nevidljivi i mutiraju, prilagođavaju se i udaraju nas s leđa kad najmanje očekujemo i nadamo se najboljem. Ta kombinacija ekspanzije koju donosi Jupiter i nepredvidivosti Rahua predstavlja širenje virusa. Zato je „blokada“ Saturna kroz izolaciju i karantenu zapravo dobro i možda jedino rješenje da se zaustavi ili obuzda ova nepredvidiva ekspanzija neželjenog virusa.

Druga je stvar tranzit Jupitera u druženju (konjunkciji) s Ketuom. Ketu oduzima mogućnost ekspanzije. Znači; imamo represiju od strane Saturna i gubitak od strane Ketua. Ovaj gubitak govori o tome kako ne uspijevamo realnim mogućnostima obuzdati širenje virusa. To je gubitak inteligencije, gubitak svrhe i razloga, gubitak vizije i naravno gubitak sposobnosti da se zaštitimo od neželjenog. Ne pridržavamo se potreba trenutka, možda mislimo da to nas neće strefiti, to je tamo negdje u Kini ili u Italiji, daleko je to, neće to doći do nas… Glavno je napuniti kućno skladište s brašnom, uljem i spomenutim toaletnim papirom. Kao da smo izgubili inteligenciju ili je ona prekrivena dimnom zavjesom koju stvara majstor iluzije Ketu.

Budući sam ja pozitivan tip i na sve gledam s pozitivne strane razmišljam ovako:
dobro je da se stavimo u stanje “represije” koju nameće Saturn. To je jedini način (trenutno) da ostvarimo ono što želimo i trebamo. Možda je na trenutak teško jer smo navikli na ugodnosti koje nam pruža civilizacija, možda smo se malo razmazili, barem neki od nas. Možda imamo neki strah koji nas tjera u paniku, možda grabimo stvari koje nam znače neku sigurnost u ovom svijetu. Mnoge okolnosti na koje smo prisiljeni pročistit će naše želje i potrebe, shvatiti ćemo što je zaista važno i bitno. Naučiti ćemo prati ruke i poštivati privatni prostor. Cijeniti ćemo pravo druženje i prijateljstvo. Biti ćemo zahvalni za prilike koje se pojave i koje nam se pruže, biti ćemo zahvalni za ono što imamo i jesmo. Imati ćemo više vremena za čitanje i meditaciju. Uživati ćemo u sunčanom danu i biti zahvalnu na vjetru i kiši. Sljedeći sunčani dani i boravak na svježem zraku će pomoći da nam poboljša raspoloženje i digne imunitet. Postati ćemo više solidarni… Ako tako gledamo Saturn je stvarno dobar, jako milostiv zapravo.

S druge strane Ketu i Jupiter govore o tome kako počinjemo shvaćati da prave vrijednosti nisu izvanjske, da je glamur koji nam ova civilizacija servira kao prvoklasnu senzaciju zapravo samo prolazna maska koja brzo nestaje i iza nje ostaje suha realnost. Ako u toj realnosti nemamo kvalitetnog sadržaja i osjećaj za svrhu ćutimo se isprazno, šuplje i jalovo. Zato hvala Ketuu na ovoj lekciji.

I sad, sve nas zanima do kad, do kad će ovo trajati???
Ima tu nekoliko trenutaka i sve će se odvijati u nekoliko koraka:
Prvi korak: očekuje nas bliska konjunkcija Jupitera i Marsa u danima oko 20-tog ovog mjeseca. To bi mogao biti vrhunac napetosti u kojem ćemo shvatiti kako se stvarno treba organizirati drugačije, naše živote podrediti borbi protiv ovog virusa. Ovaj trenutak također može biti moment odlične organizacije svih sektora društva, odlične sposobnosti da se u djelo sprovede svo znanje koje znanost posjeduje. Odlučnost, inicijativa i znanje mogu pokrenuti projekte koji će pozitivne ideje pretvoriti u realnost.
Drugi korak: već 22.3. Mars ulazi u Jarca i ovaj vrhunac kao da popušta, odnosno na osnovu već određenih principa ostaje nam potreba da budemo vrlo disciplinirani na rješavanju svega onoga što se je zakuhalo. Tu će nam trebati vojnička disciplina ako želimo pobijediti ovaj virus sve do kraja ovog mjeseca.
Treći korak: Jupiter ulazi u Jarac zadnjeg dana ovog mjeseca i približava se Saturnu (to je onaj koji stvara dobru represiju), a Mars putuje dalje i dalje kroz Jarca. Ovo govori o potrebi da budemo stvarno disciplinirani i držimo se okvira u koje smo stavljeni. Nastavlja se kako je i počelo sredinom ožujka/marta. No, razlika u ovom tranzitu Jupitera kroz Jarca je što se treba držati postavljenog u ožujku/martu. Strijelac postavlja pravila, a Jarac je onaj koji odlično slijedi i pridržava se zakona. To je razlika. Druga razlika je što se gubi utjecaj Rahua i Ketua na Jupiter što miče iluziju s naših očiju, ali i nepredvidivost virusa, naša disciplina tada može kontrolirati širenje virusa. Ništa se dobro neće desiti ako poželimo izaći izvan okvira koji će biti zadani i određeni. Rješenja ne postoje izvan strogih okvira. Jupiter predstavlja znanje koje donosi rješenje. A u Jarcu rješenja trebaju biti u skladu sa zadanim. Znači: samo unutar zadanih okvira možemo pobijediti. Na prelasku između ovog i sljedećeg mjeseca i u prvom tjednu travnja/aprila možemo očekivati intenzivan rad na rješavanju nastalih problema. Tek nakon toga slijedi zaokret u smjeru ove pandemije. Tada je zapravo vrh, sredina ili druga polovica travnja/ aprila, a kad stvari dođu do vrha onda nema drugog puta nego da krenu prema dole, odnosno da promjene smjer. Toj promjeni smjera trebati će neko vrijeme, ona se neće desiti baš brzo no ima nekoliko dobrih faktora koji će pomoći.
Prvi dobar faktor je Venera u Biku koja će tu boraviti od kraja ožujka/marta do kraja srpnja/jula. To je ljekoviti tranzit, on će nas okrijepiti, osnažiti, pomladiti i regenerirati. Preporučam recitiranje Maha Mrityunjaya mantre tokom tog tranzita, ali i inače, naravno. Što nas više recitira to će kolektivni imunitet više rasti i jačati.
Nakon toga u drugoj polovici travnja/aprila Sunce ulazi u Ovna što je još jedan pozitivan faktor koji nam daje jasnoću vizije i odlučnost da riješimo sve probleme.

Nakon svega toga, u razmaku od nekoliko dana, a to je 11.5. i 14.5. Saturn i Jupiter postaju retrogradni, a Mars nastavlja svoj put preko Vodenjaka i dalje. U ovim trenucima počinje “vraćanje u normalu”, odnosno čišćenje sveg onog nereda kojeg je ovaj virus napravio, odnosno tek će napraviti. Retrogradnost je vraćanje u prošlost i rješavanje nereda iz prošlosti.
Za očekivati je da će priča s virusom završiti u tom roku. A to znači da će do kraja lipnja/juna širenje virusa biti pod potpunom kontrolom i da će broj oboljelih padati ili nestajati. No, mnogo toga ovisi od odgovornosti svakoga od nas. Kao što je i opisano u tekstu, potrebno je mnogo discipline i samokontrole (samoizolacije) da vrijeme koje je pred nama donese dobre rezultate. Uzmite sve to u obzir i ponašajmo se odgovorno, molim. Sretno svima 🙂

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt