Jupiter je retrogradan

Danas počinje retrogradnost Jupitera. Trajati će do 10.7.2018. Retrogradnost uvijek predstavlja pogled u prošlost i pogled prema unutra. Daje nam priliku da napravimo inventuru i reviziju prošlosti, ali i da zavirimo u unutrašnjost naših motiva i vrijednosti. Retrogradnost Jupitera konkretno predstavlja filozofsku i duhovnu introspekciju te odgovornost prema moralu i znanju koje imamo i koristimo. Jupiter u stanju retrogradnosti meditira, odnosno usmjerava svoju pažnju prema unutra i prema prošlim iskustvima. To znači da je period retrogradnosti Jupitera povoljan za prebacivanje žarišta spoznaje, znanja i mudrosti prema unutra.
Opteretiti se i vezati za prošlost nije produktivno. Zato meditacija koju Jupiter donosi daje šansu da se upoznamo sa ostacima prošlosti, prihvatimo ih, poželimo im dobrodošlicu i nakon toga lagano otpustimo. Suočavanje s prošlošću zapravo ima samo dvije svrhe; učenje iz iskustava i otpuštanje. Otpuštajući kao da se resetiramo i obnavljamo. Kao da praznimo naš „hard disk“ koji se tokom godina puni bespotrebnim sadržajima. 23.3. počinje i period retrogradnog Merkura, a 18.4. i period retrogradnog Saturna. Slijede nam odlični trenuci za otpuštanje i pražnjenje balasta prošlosti.
Jupiter je došao do zadnjeg stupnja sideralnog znaka Vage i prije nego što će zakoračiti u Škorpiona vratiti će se unazad u Vagu. Znak Vage, znamo, predstavlja ravnotežu, sklad i harmoniju te Jupiter svojim povratkom u Vagu otvara priliku da provjerimo harmoniju u našim odnosima, ali i naše odluke, ideale i vrijednosti u odnosima i stvaranju balansa u životu. Ovaj dio neba se bavi pravdom i jednakošću, ravnotežom i suradnjom, estetikom te zadovoljstvima. Jupiter ta područja ekspandira već neko vrijeme. No, Vaga je neprijateljski teren za Jupiter jer predstavlja zadovoljstva koja želimo ostvariti u spajanju naših želja sa mogućnostima realnog ostvarenja istih. Vaga je pod vladavinom Venere koja predstavlja materijalna zadovoljstva dok Jupiter predstavlja duhovno ostvarenje. Tu postoji sukob i potreba da se naprave kompromisi.
Do 10.7. imati ćemo priliku da kontempliramo o tim temama i provjeravamo sebe i svoje motive u tim područjima.
Retrogradne planete se smatraju jakim planetima jer predstavljaju našu snažnu želju i tendenciju da potvrdimo teme koje su povezane sa određenim tranzitom i da duboko uđemo u samu srž problema, da radimo dok ne dobijemo rezultat i ne odustanemo dok konačno ne riješimo sva otvorena pitanja.
U periodu do početka srpnja/jula dobro je da razmislimo o svojim unutarnjim razlozima za djelovanje i svrsi naših zadataka, projekata i konačno postojanja. Ekspanzija je sada usmjerena prema unutra. Rastimo iznutra u ovom periodu. Učimo, prihvatimo pomoć učitelja, mentora, trenera, savjetnika… posudimo viziju od onoga koji je ima. Jer sami je možda nećemo baš uvijek imati… ili barem ne u dovoljnoj ili potrebnoj mjeri. Period retrogradnog Jupitera je posebno bitan za obnovu našeg znanja i instrukcija koje dobivamo od učitelja te za obnovu odnosa sa učiteljima od kojih učimo.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt