Kratak pregled marta 2018 godine

Krajem februara i početkom marta očekujemo pun Mjesec u Purva Phalguni nakšatri. Sam trenutak punog Mjeseca dešava se u noći drugog marta u 1:52.
Sama riječ „phal“ znači plod, a „guna“ predstavlja dobru odliku ili kvalitetu. Ovo sazviježđe u kojem se odigrava pun Mjesec predstavlja dar ili plod naših dobrih odlika ili kvaliteta. Rezultati naravno ovise od naših djela, ako su djela dobra rezultati mogu biti dobri, a za loša djela slijede loši rezultati. Plodovi naših aktivnosti nam omogućavaju da uživamo u komforu, zadovoljavajućim odnosima, djeci i sreći općenito. Ovo je sazviježđe u kojem se duša zaustavlja i odmara na svom putu duhovne spoznaje kako bi iskoristila rezultate dobrih djela i uživala u materijalnom svijetu.
Punina Mjeseca u ovom dijelu neba naglašava plodnost i ostvarenje naših želja te svega što zaslužujemo.

Osim toga u roku od nekoliko dana očekuju nas i promjene položaja u sideralnom zodijaku koji se koristi u đjotiš astrologiji: Venera, Merkur i Mars mijenjaju položaje u početku marta.
Drugog dana marta Venera ulazi u znak svoje egzaltacije Ribe, a trećeg dana Merkur slijedi za njom u znak u kojem je debilitiran, Ribe. Ovim prolaskom kroz Ribe i kasnijim pridruživanjem Sunca u Ribama mart možemo nazvati mjesecom Riba.
Venera tokom marta predstavlja traženje savršenstva u ljubavi, odnosima, umjetnosti i ostalim aktivnostima povezanim s estetikom, uživanje, ljepotom i zadovoljstvom.
Merkur je u ovom znaku zbunjen što znači da je teško iskomunicirati sve što se dešava. No, blizina Venere će ukloniti nedostatke zbunjenosti pa barem možemo biti zadovoljni bez obzira što smo zbunjeni.
Sedmog dana marta Mars ulazi u Strijelca. Saturn je tu već neko vrijeme, a sada mu se pridružuje Mars i dodaje svoju aktivnost, dinamizam i visoku energiju. Kao da je došlo vrijeme za konačno ostvarenja naših ideala i ciljeva. Mars daje poticaj, a ako je kod vas prisutna ozbiljnost, zrelost, iskustvo i stabilnost (što predstavlja Saturn) onda možete krenuti u ostvarenje snova, ciljeva, vizija i ideala. Dan prije ulaska Marsa u Strijelac Saturn mijenja svoj položaj u nakšatrama (sazviježđima), iz Mula nakšatre ulazi u Purva Ašada nakšatru koja je pod Vladavinom Venere i predstavlja pobjedu. Ovo će olakšati aktivnost i pokretanje kreativne nergije koju predstavljaju Mars i Venera tokom ovog mjeseca.
Devetog dana Jupiter postaje retrogradan. Već neko vrijeme je Jupiter na zadnjem stupnju Vage, kao da je završio neke određene cikluse koji se odvijaju od kraja ljeta prošle godine, kao da je sve gotovo. Ali nije, Jupiter se vraća u rikverc jer stvari nisu dovršene. Odnose koje nismo dovršili dovršavati ćemo sve do jeseni, nije još kraj.
Četrnaestog dana marta Sunce ulazi u Ribe, a dvadeset i trećeg Merkur ulazi u retrogradnost u svojoj debilitaciji. Tako se Merkur od dvadeset i petog nadalje počinje opasno približavati Suncu, a sve to znači da ćemo krajem marta imati tri posebna stanja Merkura: debilitacija (zbunjenost) retrogradnost (introspekcija), spaljenost (ograničenje). No, većina tih stanja završava već u prvoj polovini travnja. Sve to znači da krajem marta treba malo pripaziti na naše dogovore, odluke, riječi koje dajemo i primamo, logiku i racionalnost. Intelekt je jednostavno namješten na neku drugu frekvenciju i oni koji je uhvate moći će iz svega izvući duboke uvide i vrhunce maštovite kreativnosti.
Venera napušta to društvo i dvadeset i šestog odlazi u Ovna. To je već malo direktnija energija u ljubavi i partnerstvu, zadovoljstvu i uživanju…

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt