Jupiter je u Jarcu

Jupiter se nalazi u znaku Jarca od 20.11. do 6.4.2021. i onda opet na jesen od 14.9. do 20.11.2021. Ovo je znak njegove debilitacije.
Klasično pitanje se nameće: da li je to dobro ili loše? To je moje omiljeno pitanje. Obožavam ga! Pa ljudi, da se poslužim metodom političara i profesionalnih izbjegavača pitanja pa da odgovorim protupitanjem: da li je mrkva dobra ili loša? Da li je tikva dobra ili loša? Da li je smokva dobra ili loša? Netko voli mrkvu, a netko ne voli mrkvu, sreo sam ljude koji obožavaju smokve, ali i one koji ih ne vole, tvrde da su gnjecave, ljigave, sluzave i bljak. A ja bih se udavio u smokvama, moja omiljena dijeta je “smokva dijeta”, jedem samo smokve. I što čmo sad, jel život dobar ili loš. Zavisi što voliš. Ako voliš Jarca ovo je dobar tranzit, ako ga ne voliš e onda nije, onda patiš.
Kao prvo, položaje planeta ne možemo tumačiti jednostrano. Što je za nekoga dobro, za drugoga je loše. Normalno je da riječ “debilitacija” ili “pad” u nama izaziva neugodne osjećaje, očekivanje prepreka, razočaranje, a kod nekih čak strah ili NDB (ne daj Bože) paniku. Pa onda pomislimo kako je ovo loš period za sve ono što Jupiter predstavlja; znanje i edukaciju, moral i pravednost, duhovnost i oslobođenje itd. Sve te stvari će kao patiti i po cijelom će svijetu vladati bezbožnost i nemoral, a svi će studenti padati na ispitima i nitko neće moći duhovno napredovati. Ma ne, nikako. Poanta je da je Jupiterovo djelovanje u Jarcu ograničeno što znači da mu nedostaje širine i da vizija koju on predstavlja može postati orijentirana isključivo na materijalno ili isključivo na duhovno. Ni jedno ni drugo nije dobro jer je potrebno imati balans dok živimo u materijalnom svijetu. To je kao medalja sa dvije strane. Svaka medalja ima dvije strane, živimo u svijetu dualnosti, ako niste znali. Većina ljudi vidi samo jednu stranu. Vidjeti samo jednu stranu je ograničeno. Fali širine vizije, ne vidi se druga strana medalje. Npr, možeš biti duhovno vrlo razvijen i istovremeno nesposoban (nezainteresiran) za materijalni uspjeh. Gornje čakre otvorene, a donje skroz zatvorene. Sigurno znate nekog takvog, koji pluta u eteričnom ružičastom oblaku iskorijenjen od realnosti ovog svijeta, a vjerujem i mnogo obratnih primjera. No, zašto bi to ograničenje moralo biti loše? Moram vam reći da i Jupiter može biti negativac, da i on ima svoju drugu stranu medalje. Zašto te negativnosti ne bi bilo dobro ograničiti?
Jupiter je planeta koja pokazuje ekspanziju, gdje god da se on nalazi nastaje ekspanzija, stvari se događaju, otvaraju se prilike, postoje mogućnosti, problemi se rješavaju i nema problema. U Jarcu je djelovanje Jupitera drugačije, zovemo ga debilitiranim. Jarac je pod vladavinom Saturna, a on nije prijatelj Jupiterov. Pogledajte samo grčku mitologiju; Jupiter je poput Zeusa, a Saturn Kronosa. Kao prvo Kronos je ubio svog oca, uškopio ga je srpom dok je ovaj vodio ljubav. Po zakonu koji kaže “sve se vraća, sve se plaća” i Kronos je trebao biti ubijen od strane nekog od svojih potomaka. Zato je postavio primjer Herodu i Kamsi te odlučio istrijebiti svoje potomstvo. Kronos ih je naime progutao, svoje sinove i kćeri. Ipak se kaže da je za vrijeme Kronosove vladavine bilo zlatno doba, da ljudima nisu bila potrebna pravila i propisi jer su se svi ponašali ispravno. Zato se ne bojte Saturnove maha daše (perioda), samo se ponašajte ispravno i imati ćete zlatno doba. No, priča ide dalje i dobiva zanimljiv rasplet; Zeus i Posejdon su bili sinovi Kronosovi. Zeus se poslužio lukavstvom i ubio Kronosa jer je ovaj jeo svoju djecu, a Zeus je baš bio sljedeći na redu da bude pojeden. Ovo je još jedna od priča koje ilustriraju odnos Jupitera i Saturna. I tko pobjeđuje u ovoj priči? Jupiter pobjeđuje. Zato što ima inteligenciju. Uglavnom, Jupiter se ne osjeća dobro u Jarcu, a Saturn kao predstavnik restrikcije je potpuno suprotne prirode Jupiterovoj ekspanziji. Ekspanzija i restrikcija su kao plus i minus, potpuno suprotni. Za sve nas koji živimo na zemlji to znači da će se prilike moći ostvariti samo pod određenim uvjetima i pravilima, ekspanzija neće moći biti bezgranična nego isključivo u zadanim okvirima.
Što se tiče negativnosti Jupitera: vidite, ekspanzija ne mora baš uvijek biti dobra i poželjna. Što ako se bolesti ekspandiraju? Ili dugovi npr? Neprijateljstva i sukobi? Nije dobro, jelda? Jupiter kao negativac ekspandira krive stvari, može učiniti da naši problemi ili naši neprijatelji budu pametniji od nas. Također, Jupiter predstavlja naše blagoslove, dobru karmu. A dobra karma može biti i dobra zamka. Ako računamo na sreću, zato što smo na nju navikli, ne razvijamo se i ne učimo. Tada se ulijenimo poput razmaženog derišta koje smatra da njemu pripada cijeli svijet jer za drugo niti ne zna. U nekim slučajevima Jupiter djeluje nepovoljno, pogotovo za Bikove i Vage. Baš zato i u takvim situacijama ograničenja imaju smisla. Zar ne bi bilo dobro ograničiti lijenost? Zamislite kako bi bilo dobro ograničiti kilograme koji se lijepe za struk. Ono što je teško i mukotrpno je da se na svako ograničenje, disciplinu, igranje po pravilima igre i slično moramo prisiliti. Sami sebe ili nas nešto / netko izvana prisili, kako god, uglavnom prisiljeni smo. Zato je ovo dobar tranzit za disciplinirano slijeđenje pravila. To nam pomaže da budemo uspješni. Nema više lagodnog uživanja u zasluženim blagoslovima, ovo je period kada se odričemo nepotrebnog i ponizno radimo sada, tako da bi sutra mogli uživati u stečenim rezultatima dobre karme.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt