Mars je direktan ponovo

Završena je retrogradnost Marsa. Trajala je od 10.9. do 14.11.
Mars je treći po redu. General, odmah iza kralja i kraljice. Njegovo oružje su hrabrost i odlučnost, a način djelovanja juriš. Često koristi ljutnju kao pomoć pri ostvarenju uspjeha. Ljutnja ili bijes, po sanskritu krodha, je jedna od 6 neprijatelja uma. Slabosti nas degradiraju. Mars pogotovo pobuđuje ljutnju u trenutku kada završi retrogradno kretanje, a to je upravo sada, ovih dana. Na primjer; to je onaj osjećaj kao kad se vratiš kući i očekuješ da je stan ili kuća čista i sređena, a ono, kao da je pala bomba. I što slijedi? Vjerojatno ljutnja. Kao da je neka neodgovorna ekipa imala raskalašeni party u stanu koji je trebao ostati čist i uredan.
Čuvajte se ljutog generala. Kad on izvuče mač iz korica mora ga upotrijebiti, to je njegov zavjet i od toga ovisi njegova čast. Njegov je zadatak da ljutnja bude konstruktivno korištena. Zato ima zavjete i drži se discipline. I to mu pomaže, usmjerava emociju ljutnje tamo gdje će biti konstruktivna. Opet na primjer; nalaziš se u sred bojnog polja, okružen neprijateljskom vojskom. I što ćeš napraviti? Naljutiti se na one krvavih očiju koji te vrijeđaju i izazivaju te skinuti nekoliko tisuća glava? Ili ćeš zbrisati i sakriti se u šumu? I cviliti tamo k’o neko ranjeno pseto bez gospodara? Ako si junak onda se boriš. Nije svatko od nas heroj koji se bori mačem i siječe vratne žile neprijatelja na bojnom polju, ta vremena su odavno prošla. Netko drugi se bori argumentima, pobjeđuje inteligencijom i moralom, čistim uvjerenjem kojem ne pronalaziš nedostatak. Netko pobjeđuje skromnošću i poniznošću. Netko je najbolji bubnjar na svijetu i sve pobjeđuje bjesomučnim lupanjem po kantama. A ima i onih koji pobjeđuju lažima i manipulacijama.
Ali ako se već ljutnja pojavljuje u bilo kojem obliku i na bilo kojem bojnom polju, neka bude konstruktivna, neka pomogne u ostvarenju pobjede. Inače zbog ljutnje gubimo inteligenciju i upadamo u vrtlog koji nas proždire i povlači prema dole, u dubine. Ako ljutnja postane naša jedina motivacija i inspiracija, gotovi smo, prije ili kasnije, gotovi.
General koristi disciplinu. To znači da ima principe. Dok se drži principa neće zastraniti, njegova energija je kanalizirana prema cilju i ostvaruje pobjedu. Principi su ono što nas usmjerava. Pa čak i kad imamo slabosti, kao spomenutu krodhu ili ljutnju, ako se držimo ispravnih principa pravde i morala biti ćemo pobjedonosni.
Mars je sada u zvijezdama znaka Riba. To je duhovno područje zodijaka, usmjereno prema spajanju materijalnog s duhovnim svijetom. Ribe su kao most koji spaja dva svijeta. Ne možemo preći preko tog mosta ako smo nekvalificirani. Da bi se prešlo preko neke granice treba imati vizu, putovnicu, pasoš, potni list, pašaporto, štogod. Ne puštaju te unutra bez nekog dokumenta, potvrde tvoje ispravnosti. Treba se kvalificirati. Ne možeš doći na ispit ako nisi učio. Profesor iz Riba će ti reći: ajde se ti lijepo vrati kući pa uči i uči. Treniraj, vježbaj, marljivo radi. Pa kad se kvalificiraš dođi opet na ovaj most, možda te pustim preko.
Zato, kad je Mars u Ribama, njegove nagle i eksplozivne impulse treba transcendirati. Transcendirati znači izaći iz sebe, shvatiti nešto što nije dio mene, dio mog iskustva. Nešto što je jako visoko ili možda vrlo duboko. Instinktima ratnika treba dati viši smisao. Ribe su znak dubine, vole roniti i otkrivati misterije oceana. General u Ribama treba meditirati što je neobično za ratnika. Treba stvarno zaroniti u svoje dubine i spoznati kako koristiti svoju snagu usklađeno s univerzalnom pravdom. Da li postoji univerzalna religija, neki Bog koji nema odabran narod i koji sa svog uzvišenog prijestolja na nebesima svoje protivnike za kaznu ne šalje u pakao? Koji je uključiv, a ne isključiv? O tome general razmišlja kad je u kući Gurua Jupitera. Traži savršene principe kojima se može zavjetovali tako da njegova borba bude pravedna i konstruktivna.
Vojnici žive od konflikta, bez sukoba nema svrhe da vojnik, ratnik i general postoje. Nema im nikakvog smisla. Kada bi svi mi bili ispravni i pravedni posao vojnika ili policajca ne bi bio potreban. Zamislite da ne morate zaključavati automobile, svoje kuće i stanove. Da smo svi OK i da nema potrebe za zakonima koji će nam odrediti što smijemo, a što ne smijemo. Ali nismo, a zašto je to tako, to je priča za neki drugi put. Ono što je trenutno važno, tijekom tranzita Marsa kroz Ribe, je da se obavi transformacije niže energije Marsa u višu energiju Marsa. Da sami sebi odgovorimo na pitanje što je to univerzalni zakon, onaj koji vrijedi za sve, koji uključuje sve, koji uzima sve kao da smo svi OK, odnosno da svi dijelimo istu zajedničku iskru života. To je onaj svijet u kojem sam ja osoba i ti si osoba; bez tebe nisam osoba jer jedino je u odnosu moguća osobnost, jezik, misao i humanost. Važni postajemo u odnosu jedni s drugima, jedan bez drugih smo nebitni, zapravo kao da ne postojimo. Povrijedim li tebe, povređujem sebe. Jedino smo tako ljudi, a ne stvari koje koriste ili koje koristimo.
Mars tako postaje izvorni kreativac, inovator, pun energije za stvaranje i otkrivanje, pokretač promjena, onaj koji svjetlom obasjava put, daje jasnoću vizije, ali i onaj koji obnavlja i regenerira tjelesnu energiju i snagu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt