Jupiter u Škorpionu

U sideralnom zodijaku Jupiter je ušao u znak Škorpiona 11.10. Tu će ostati do 5.11.2019. sa malom pauzom od 29.3. do 22.4.2019. kada će proviriti u sljedeći znak Strijelca. Opisati ću što nas može očekivati u spoju Jupitera i Škorpiona, ali prije toga da navedem datume koji će obilježiti ovaj tranzit.
Jupiter će projuriti kroz znak Škorpiona vrlo brzo, već 29.3.2019. ulazi u sljedeći znak, a to je Strijelac. To je brzo kretanje Jupitera za kojeg smo navikli da se u jednom znaku zadrži približno godinu dana. No, kada Jupiter stigne do Strijelca će već biti usporen i neće se pomaknuti dalje od nultog stupnja Strijelca; Jupiter će samo kratko zaviriti u znak Strijelca i nagovijestiti neke buduće događaje, snove i vizije. 10.4. Jupiter postaje retrogradan i vraća se nazad prema Škorpionu te u retrogradnosti ulazi u ovaj znak 22.4. Njegova će retrogradnost trajati do 11.8., a Jupiter se zadržava u Škorpionu do 5.11.2019.
To su datumi Jupiterovog gibanja kroz sideralni zodijak u sljedećih godinu dana. A što to sve znači? Evo nekoliko simbola Jupitera i Škorpiona:
Jupiter je poznat kao onaj koji donosi ekspanziju te mnoge blagoslove poput znanja i inteligencije, bogatstva i edukacije, moralnosti i ljepote. Klasik đjotiša autora Kalyana Varma „Saravali“ iz 10-tog stoljeća na sljedeći način opisuje Jupiter: „Njegove su oči crvenkasto-smeđe. Učen je u Vedama, a njegov glas nalikuje lavovskoj riki. Stabilan je i pretežno u sattva-guni (odliki vrline). Njegova put je nalik čistom žutom metalu te se diči širokim i jakim prsima. Uvijek je pun vrlina i skromnosti. Ima velike oči i spreman je opraštati. Nosi žutu odjeću, flegmatičan je, punašan i superioran nad svima.“
Po tvrdnjama istog klasika Jupiter predstavlja povoljnost, vrlinu, tjelesnu snagu, junaštvo, položaje poput učitelja, moralnog uzora ili prethodnika, izaslanike ili ambasadore, grad i državu, zlato, krevet, prijevozna sredstva, položaj (status), žitarice, prebivalište i sinove.
Po svemu ovom sudeći vidimo da je Jupiter vrhunski dobroćudnik koji u svako područje zodijaka gdje se nalazi i kroz koje prolazi donosi sve spomenute osobine. Kakav je njegov efekt kada se nalazi u okruženju Škorpiona?

Škorpion predstavlja tajne i misterije, to je osmi znak prirodnog zodijaka. Simbolika osme kuće ili znaka predstavlja čuvara životne sile (ili prane), tamo je sadržana suma kompletne negativne karme prošlih života, sve tajno i misteriozno, okultno znanje, nepoznato i nesigurno, tama i sve slično tome. Jupiter predstavlja našu vjeru kojom život želimo učiniti boljim. Stoga spoj Jupitera i Škorpiona daje vjeru da razotkrivanje tajni može promijeniti život na bolje. Ova nebeska situacija nam daje sposobnost za duboku vjeru u moć transformacije i obnove. Ta vjera može biti toliko velika da ponekad liči na aroganciju.
Škorpion je nepokretan znak što znači da je odlučan i ustrajan, lojalan te predan do krajnosti. S druge strane Jupiter je ekspanzionista koji donosi priliku i daje mogućnost da se ostvari ono što se želi. U sljedećih će godinu dana trebati napraviti ravnotežu između principijelnosti Škorpiona te novih prilika koje ovaj period nudi. To neće biti toliko teško jer je Jupiter odan moralu i vrijednostima tradicije te ne želi stvarati revolucije koje bi porušile postojeći sistem i uvele nove principe. U tome je Jupiter podržan u Škorpionu. Promjene koje će se dešavati su interne, odnosno dešavaju se na unutarnjem nivou.
Škorpionom prevladava element vode koji govori o potrazi za znanjem. U tom se području Jupiter jako dobro osjeća. On je taj koji daruje duboko znanje i mudrost. Stoga će naše potrage za znanjem nailaziti na plodno područje.
Škorpion je također ženski znak što govori o njegovoj pasivnoj, kontroliranoj ili suzdržanoj energiji. Zbog vatrenog Marsa, koji je vladar ovog znaka, Škorpioni mogu postati osvetoljubivi i obično se osvećuju na tajnoviti način, a ne u otvorenom ratu. Oni vrlo vješto skrivaju svoj „unutarnji vulkan“ koji iznutra bruji i vibrira, ali se izvana ništa ne primjećuje. Zbog svega ovoga klasik „Saravali“ govori kako je za vrijeme Jupitera u Škorpionu moguće da budemo puni vrlina, ali i spremni na djela koja su vrijedna prijezira.
Ovo je znak kontroverzi ili dijametralno suprotstavljenih osobina; svetosti i raskalašenosti. To lijepo opisuju simboli Škorpiona: element vode koji predstavlja emocije, privrženost i lojalnost te vladar Mars koji je nositelj elementa vatre koja predstavlja aktivnost, dinamizam i želju za kontrolom i dominacijom. Jasno nam je što taj spoj vode i vatre može donijeti. Škorpioni su zato često kao na samom rubu jedne od dviju krajnosti, bilo lijeve ili desne.
Jupiter u ovom području širi mogućnosti svih ovih područja. Dodaje znanje, mudrost i inteligenciju kojom se mogu ostvariti mogućnosti koje ovdje postoje.

Ovo je zato dobar tranzit za psihologe i psihijatre, za liječnike i edukatore, za svakoga tko upotrebljava moć transformacije, regeneracije ili preobrazbe da bi pomogao sebi ili drugima. Ove i slične aktivnosti će prosperirati tokom sljedećih godinu dana. Jupiter u Škorpionu omogućava pristup skrivenom znanju (uključuje tantričko znanje) i znanju o tome kako kontrolirati ljude i okolnosti. Zato je tokom ovog tranzita posebno važno obratiti pažnju na odanost čvrstim moralnim principima u životu koji osiguravaju da kontrola neće otići u manipulaciju.
Ovo je dobar tranzit za obilje i blagostanje. Također je dobar za zdravlje i dugovječnost. Dobar je za one koji žele biti poznati među moćnim i utjecajnim ljudima i sami biti moćni i utjecajni.

Škorpion ima slabost u elementu etera. Ovdje je sjedište elementa vatre koji pročišćava od svih nečistoća i predstavlja ponovno rođenje. Kada se oslobodimo svih vezanosti, nedostataka i prljavština spremni smo za novi početak, odnosno novo rođenje. Zbog toga se ovaj znak smatra znakom pročišćenja od karme nagomilane u mnogim prošlim životima. Vatra i eter su neprijateljski, odnosno suprotstavljeni elementi i jedan na drugog djeluju negativno. Zato položaj Jupitera koji je nositelj elementa etera u ovom znaku može biti izazovan za sve odlike koje Jupiter predstavlja. Vatra Škorpiona jednostavno želi uništiti eter Jupitera.

Ovaj znak ima razvijenu intuiciju uz pomoć koje može ući duboko u podsvjesne slojeve svjesnosti te se na taj način pokušava spojiti sa univerzalnom sviješću. Želja Škorpiona za prosvjetljenjem treba usmjerenje i znanje, znanje o tome da postoji veza sa Božanskim. To znanje za Škorpiona može značiti rješenje mnogih pitanja, a ono dolazi od gurua kojeg predstavlja Jupiter. Stoga je važno za vrijeme ovog tranzita ojačati energije Jupitera. Znanje koje dolazi od Jupitera, a on je nositelj elementa etera, daje stabilnu bazu koja je za Škorpiona važna. Znanje pomaže da se raštrkana energija ili neutemeljeni intenzivni osjećaji sakupe u smislenu cjelinu te da se izađe iz meditativne izolacije. Druženje je važno da se izađe iz izolacije, a aktivnosti koje uzemljuju poput vrtlarstva mogu biti vrlo korisne.

I na kraju ovog opisa tranzita Jupitera slijede tvrdnje klasika „Saravali“ koje su stvorenje u 10-tom stoljeću i opisuju položaj Jupitera u Škorpionu:
Ako je Jupiter u Škorpionu osoba će biti ekspert u poznavanju svetih spisa (šastri), biti će kralj te tumač ili komentator mnogih zaključaka proizašlih iz svetih spisa. Osoba će biti vješta, graditi će hramove i gradove te će imati mnogo supružnika, ali malo sinova. Morati će proći kroz određene poteškoće i ispaštati zbog bolesti. Biti će vatrenog temperamenta i razmetljiva u vršenju svojih aktivnosti. Puna je vrlina, ali također uključena u činjenje nekih djela koja su vrijedna prezira. („Saravali“ Kalyan Varma)

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt