Konjunkcija Jupitera i Saturna

Opet razmišljam o konjunkciji Jupitera i Saturna. To je ono što imamo i imati ćemo još neko vrijeme, nekoliko mjeseci u budućnosti. Neki kažu da je to Brahma yoga ili kombinacija koja donosi duhovno znanje, znanje o “brahmanu” ili sveprožimajućem duhu. To je ono što nam treba, svakako. Po tome bi se trebali veseliti ovoj konjunkciji jer će nivo duhovne spoznaje općenito diljem svijeta porasti ili se proširiti. Saturn i Jupiter daju duhovno znanje koje se konkretno može primijeniti u praksi, koje je dostupno svima. Daju disciplinu u učenju, sposobnost planiranja i realistično postavljene ciljeve. Iz te perspektive Brahma yoga je odlična.
Drugi kažu da su tri kralja slijedili “zvijezdu”. Vidjeli su zvijezdu koja im je namignula i poručila kako se tamo negdje na zapadu rađa kralj koji će promijeniti povijest svijeta. Postoji teorija, neki astrolozi to kažu, da je ta zvijezda namiguša zapravo konjunkcija Jupitera i Saturna. Kažu da je Isus rođen u trenutku konjunkcije Jupitera i Saturna. Iako točno vrijeme rođenja objektivno ne znamo, ali imamo mišljenja. Rečeno je da se je u trenutku njegovog razapinjanja na križu odvijala pomrčina Sunca. To možemo znati, točan datum pomrčine se može lako odrediti. Ako se od tog trenutka pomrčine vratimo onoliko godina unazad koliko je rečeno da je Isus bio star u trenu razapinjanja dolazimo do konjunkcije Jupitera i Saturna. Po tome ova konjunkcija opisuje život Isusa Krista.
Oboje, i Jupiter i Saturn su učitelji svog tipa. Jupiter je Guru i povezujemo ga s religijom i moralom, a Saturn je odmetnik koji propituje vrijednosti tradicije i morala. Saturn je pravednik koji se osjeća odgovornim za nepravdu cijelog svijeta, spreman je prihvatiti žrtvu za sve one koji pate. Tako je barem kod ljudi koji imaju važnu ulogu Saturna u svom horoskopu. A osim toga Saturn nas suočava sa svim negativnostima kako bi ih bili svjesni i mogli ukloniti. Što se Brahma yoge tiče to je baš to, ne možeš se duhovno osloboditi ako se ne riješiš vezanosti, odnosno negativnosti. Da bi razvili duhovno shvaćanje trebamo biti spremni odbaciti iluziju za koju smo vezani, zamisli vezani smo za laž koja nam stvara prividnu ugodu i takozvano zadovoljstvo. Treba se suočiti i prepoznati kao takve sve loše navike i negativnosti koje nas opterećuju i uništavaju nam život. Jedna od mojih najranijih spoznaja u duhovnom životu je kako je neophodno biti iskren prema sebi, vidjeti sebe u pravom svjetlu, priznati sebi istinu kakva god ona bila. Drugim riječima; priznati sebi kako sam u banani. Tako se ostvaruje iskrena poniznost što je uvjet za duhovni rast. Uloga Saturna je to: pokazati nedostatke, greške, neuspjeh, izazvati strah, grižnju savjest, razočaranje i frustraciju.
I sad kad se ta i takva hladna prstenovana kugla susreće s balonom šarenih gasova vidjeti ćemo (i vidimo) svu frustraciju lažne religije ili svakakvih vjerovanja i uvjerenja, praznih priča koje ne drže vodu ni mjesec dana te takozvanog morala. Ne znam kako vi, ali evo ja već neko vrijeme primjećujem kako se svakakvi elementi množe ili možda tek sada ohrabreni izlaze iz svojih rupa i ljuštura i skidaju svoje maske. Većina su samo zavedeni sljedbenici koji nisu smislili ništa novo, ali vjeruju u svaku budalaštinu koja im se servira. Vjeruje se u sve i svašta, baš sve i svašta. U tom kontekstu smatram negativnosti koje Saturn donosi blagoslovom, neka nam pokaže sve što ne valja i neka padnu sve maske. Tada neće preostati drugo nego da se predamo onom što nam jedino i uvijek ostaje, a to je istina i samo istina.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt