Konjunkcija Saturna i Sunca 2024. godine

Konjunkcija Sunca i Saturna aktualna je u drugoj polovici veljače/februara i prvoj polovici ožujka/marta. Spoj Saturna i Sunca je susret oca i odmetnutog sina. Tu se među njima stvara prilika pomirbe, no duboko su oni u svoje uloge zaglibili da bi sad nešto mogli promijeniti među sobom. Promjene su lakše kad imaš 5 ili 8 godina, ali s 55 ili 88, to je teeeeško. Tako da od ove konjunkcije koja se događa jednom godišnje možemo očekivati sukob autoriteta s narodom, sa svim onim što je autoritetu suprotno. Autoritet, koliko se god trudio, neće uspjeti nametnuti svoju dogmu, nego će biti raskrinkan i odbačen. To je prirodan generacijski jaz, mlađi uvijek žele biti drugačiji i bolji od starijih.

Priča o Saturnu govori o odmetnutom sinu koji je uzeo u životnu misiju da bude sve što je suprotno od svog oca, pa se u danima od polovice veljače/februara do sredine ožujka/marta mogu očekivati povećani potencijali sukoba roditelja i potomaka. Potonji prokazuju greške prethodnika, bune se i protestiraju.

Šani (Saturn) je rođen od Surye (Sunca). Kao sin Sunca trebao bi imati sve osobine Sunca, sjaj, istaknutost, karizmu i autoritet. No Šani je sve to odbacio i odlučio predstavljati sjenu i sve ono što se skriva u tami, ono što zaobilazi i ne podnosi sjaj glamuroznih šljokica koje zasljepljuju i bockaju oči. A za sve je kriv ponos. Kao i uvijek, da nije ponosa sve bi bilo u redu, da nije ega sve bi bilo bolje. Ego mora sve pokvariti. Surya je sjajio toliko snažno i ponosito da se njegova najbliža pratilja morala skriti. Blještavilo ne možeš tolerirati, u jednom trenu poželiš mrak, mir i tišinu.

Samgja je bila pratilja Surye. Neki je zovu ženom Surye, no dopuštam si zamisliti da to metafizičko biće, koncept ili konstrukt koji nam pomaže da razumijemo stvarnost – a kojeg zovemo Surya ili bog Sunca – nema baš ženu, suprugu, partnericu poput nas smrtnih muškaraca. Ipak trebamo na ovaj ili onaj način sebi predočiti odnose pa kažemo da Surya ima ženu Samgju. Ona je tolerirala sjaj Sunca koji je pržio i pržio, spaljivao sve što mu se približilo, zaslijepio sve i svakoga. U jednom je trenu rekla „ne mogu više“ i skovala plan. Budući da je ta supruga ili žena opet neko visokorazvijeno metafizičko biće, svojom je moći oživjela svoju sjenu i učinila je u potpunosti nalik sebi. Svojoj je sjeni dala jasne instrukcije i objasnila zadatke te ju je ostavila da se nosi sa Suryom koji je ponosito sjajio pun sebe i spoznaje svoje uzvišenosti. Samgja je otišla svojim putem nikome ne otkrivši svoje namjere. I tako je Ćaya (a to znači ‘sjena’) ostala glumiti ulogu pratilje moćnog Surye koji se svakodnevno bahatio nebom ništa ne sluteći. U tom su odnosu rođeni sin i kćer. Plod tog odnosa je sin Šani kojeg poznajemo kao Saturna.

Majka Šanija bila je sjena izvorne majke ili klon prave majke. Već od samog začeća Saturn je proizvod sjene ili nečega što je samo privid. Saturn je rezultat pretjeranog ponosa, prejakog utjecaja, nametanja vlastite važnosti, sjaja, glamura, autoriteta, prvog i jedinog i tako dalje. Surya je prejako sjajio i isticao se povrh svih nebeskih tijela kao izrazito dominantan. Sukob oca i sina je počeo samim začećem. Saznavši istinu o obmani, Surya je nasilno postupio prema majci Šanija na što je Šani odlučio da neće slijediti svojeg oca jer to nije uzor i primjer koji vrijedi poštovati. Šani je okrenuo leđa i konstatirao, „Od danas predstavljam sve što je suprotno Suryi. Ako je on svjetlo, ja sam tama, ako je on toplina, ja sam hladnoća, ako je on autoritet, ja sam onaj koji ruši autoritet.“ Nakon tog incidenta Surya je tražio načine da pridobije izgubljenu ljubav Samgje te je pronađen je kompromis. Samgja se vratila svojoj kući pod uvjetom da Surya smanji svoj sjaj na podnošljiv nivo.

I tako, sada se susreću u konjunkciji ti nebeski akteri, glumci u predstavi o ponosu i suprotstavljanju autoritetu, o ljubavi koja nije mogla tolerirati pa se povukla, o prividu iz kojeg se rodi rušitelj svoje tradicije, revolucionar, otpadnik ili možda onaj koji stvari vraća na pravo mjesto, tamo gdje zaslužuju da budu. Možda je Saturn samo kontrolor koji korigira našu vezanost za ljepotu, vanjsko blještavilo, čistoću, znanje i ostalo čime se ponosimo. Na taj nas način vraća u sredinu; između bahatosti i zdravog samopouzdanja, baš u pravu mjeru. Kada nas zaslijepi sjaj koji prekriva sve, isključuje sve, ne dopušta ništa i nikog osim sebe samog, Saturn nas podsjeti da smo obuzeti i preuzeti, kao hipnotizirani površinom iza koje nema sadržaja.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt