Konjunkcija Venere i Marsa

Tokom druge polovice osmog mjeseca imati ćemo blisku konjunkciju Venere i Marsa na nebu. Svi znamo simbole Venere i Marsa. To su simboli ženskog i muškog. Pri ovoj konjunkciji dešava se susret ženskog i muškog principa te potreba za uravnoteženje ova dva principa.
Čim se u ovom svijetu rodimo dobijemo ulogu muškarca ili žene. To je naravno uvjetovano tijelom. No, princip muževnost se ne miješa niti povezuje za principom ženstvenosti, ta dva principa su u kulturi i u kolektivnoj svijesti današnje civilizacije strogo odvojeni. Nitko ne spominje da svaki muškarac ima osobine ženstvenosti i da svaka žena ima osobine muževnosti. Tisućama godina unazad uče nas da ignoriramo osobine suprotnog spola u nama. Na primjer muškarci su „pravi“ muškarci ako pokazuju izrazito muške osobine. Takvi su cijenjeni i poštovani, u društvenoj hijerarhiji vrlo čvrsto pozicionirani. Slično je i sa ženama. Cjelovita smo bića i ponekad možemo djelovati nježno, a u drugoj situaciji dominantno i kontrolirajuće. Osim toga duša prelazi iz jednog tijela u drugo što znači da ista osoba u jednom životu može biti rođena u muškom tijelu, a u drugom životu u ženskom tijelu. Tko smo onda mi zapravo? Ako je duh vječan te prelazi iz jednog u drugo tijelu, je li duh muško ili žensko? Možda je najpreciznije da kažemo da je duh oboje: i muško i žensko ili možda ništa od toga jer su to uloge koje prihvaćamo utjelovljenjem u materijalnom tijelu.
Ako ove principe promatramo kroz arhetipe planeta princip muškog i ženskog predstavljaju Sunce i Mjesec. Sunce i Mjesec stalno izmjenjuju svoju energiju, Mjesec se puni i prazni, a to je ovisno od njegovog odnosa sa Suncem; kad je Mjesec, ženski princip, u opoziciji sa Suncem, muškim principom, pun je u svojoj svjetlosti. Kada je Mjesec zajedno sa Suncem u konjunkciji on gubi svoju svjetlost i postaje nezamjetljiv, odnosno nevidljiv. Na taj se način nadopunjuju muški i ženski princip u prirodi. Od gibanja Mjeseca ovise gibanja vode, plima i oseka, ali i menstrualni ciklus kod žena. Sunce daje svjetlost i toplinu neophodne za život te je izvor elementa vatre. Sunce je kralj, a Mjesec kraljica. No, oboje su istovremeno prisutni na nebu. Vladaju znakovima Lava i Raka, a od tiha znakova počinje podjela zodijaka na ostalih 12 znakova. Mjesec i Sunce su na taj način početak svega, stalno su u interakciji i oboje istovremeno prisutni, da li u vidljivom obliku (kao pun Mjesec) ili možda nemanifestirano (kao mlad Mjesec). Ono što želim istaknuti je stalno prisustvo i suradnja između muškog i ženskog principa u prirodi.
Svatko od nas u svojoj natalnoj karti ima Sunce i Mjesec. To znači da svatko ima mušku i žensku prirodu unutar svoje osobnosti. Idealno je imati te dvije strane osobnosti uravnotežene. Kao što je na početku rečeno; uobičajeno nas se ne podućava ravnotežu muškog i ženskog unutar jedne osobnosti. No, ona je ključna za ostvarenje kvalitetnih rezultata u životu. Stanje elementa vode i vatre u životu su ključni za odnose i emocije, ali i životnu energiju i aktivnost u ostvarenju živortnih ciljeva. Element vode hrani i njeguje, a vatra oživljava i daje znanje. Osoba koja u svom životu može djelovati nježno i ohrabrujuće, a istovremeno energično i poduprto znanjem može ostvariti istinski uspjeh na svim područjima života.

Venera i Mars su sekundarni vladari elemenata vode i vatre i općenito predstavljaju ženski i muški princip.
Mars predstavlja aktivnost i visoku energiju, snažno samopouzdanje, mladalački (pionirski i istraživački) ego, snagu, bijes, strast i impulzivnost, herojsku prirodu i avanturizam. Povezujemo ga sa bitkama, ratom i vojnicima.
Venera predstavlja ljubav, romansu i seksualnost. Predstavlja umjetničke talente, obilje, kvalitetu materijalnog života, zadovoljstvo, ženstvene osobine. Donosi naklonjenost prirodi, partnerstvima, pravednosti i jednakosti (jedinstvenosti). No, ako je oslabljena može donijeti i slabosti koje dolaze zbog zloupotrebe zadovoljstava što ponekad može završiti u skandalima ili gubitku reputacije.
Što možemo očekivati od spoja ovih simbola u trenucima konjunkcija Venere i Marsa? Kada spojimo vodu i vatru nastaje burna reakciju u kojoj oboje nestaju; vatra se ugasi, a voda ispari. Upravo zbog toga će nam biti potrebna ravnoteža između vode i vatre, a ona se manifestira kao muško i žensko u ovom svijetu.
Ako promatramo svoje muške osobine, njih treba usmjeriti kreativno jer inače vrlo lako mogu postati destruktivne i napraviti mnogo štete, izazvati sukobe i slično. Energija ženskog, Venera, treba počivati na pravim vrijednostima jer inače može usvojiti štetna zadovoljstva i dati priliku slabostima da se manifestiraju.

Venera i Mars su astrološki simboli koji predstavljaju muško-ženske odnose. Trebamo ih shvatiti kao odraz današnjeg stanja u društvu. Mars je element aktivnosti, a Venera predstavlja zadovoljstvo. Kada se spoje zajedno nastaje strast. Nusproizvodi ove konjunkcije mogu biti direktan i impulzivan odnos između muške i ženske energije. Mars traži inovacije i zanimaju ga počeci. Zato je ova konjunkcija dobra za početak nekih novih odnosa, veza ili poznanstava. No, odnosi koji se započnu u trenutku ove konjunkcije, iako strastveni, mogu imati tendenciju da se brzo potroše i izgube na intenzitetu. Mars nije zainteresiran za održavanje odnosa nego za otkrivanje novih odnosa ili novih dimenzija istih odnosa. Kreativan je i inovativan, voli novine, ali se brzo potroši. Odnosi mogu doći brzo, eksplozivno, sa mnogo strasti, ali imaju potencijal da isto tako i nestanu. Zbog sve te strasti ovakvi odnosi mogu lako ispasti iz ravnoteže i završiti ili u nasilju ili možda u zloupotrebi ove ili one vrste. Kod neuravnoteženih osoba ovakve konjunkcije znaju biti destruktivne.

Zbog svega toga je u sljedećim danima potrebno da svjesno i namjerno radimo na uravnoteženosti ovih elemenata i principa u nama, ali i izvan nas, u našim odnosima. To će biti naš doprinos istini, odnosno stvaranju svijeta onakvog kakav želimo da on bude.

 

Art: The Dance of Longing by @autumnskyeart

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt