Rahu i Ketu ususret pomrčini

Tokom srpnja/jula 2019 godine odvijaju se dvije pomrčine (2.7. i 16.7.) Glavni akteri pomrčina su Rahu i Ketu. Simbolizam ovih Mjesečevih čvorova govori i o simbolizmu pomrčine Mjeseca koja će se dešavati u utorak 16.7.

Vede govore kako živo biće ima nebrojene želje za uživanjem u ovom materijalnom svijetu te prelazi iz života u život sve dok ne iscrpi svaku želju. Rahu je predstavnik tih želja, onih koje nismo ispunili u prošlim životima. Rahu je glava bez tijela. Glava ima usta i voli jesti. No, Rahu/glava nema želudac pa se ne može zasititi. Dakle, imamo glavu bez želuca koja voli jesti i ne može se zasititi. To je neutaživa glad, odnosno želja kojoj ne vidimo kraja ni konca.
Vede dalje navode kako je Rahu najgori od svih asura ili demonskih bića koja nastoje izvući sebično uživanje iz ovog svijeta. No, milošću Svevišnjeg Višnua Rahu je dobio tu povlasticu da igra ulogu vladara grahe, odnosno “planete” koje koristimo u astrologiji.
Rahu je unuk Hiranjakašipua, demona poznatog iz priče o Narasimha avataru (poslaniku) Višnua. Hiranjakašipu je bio zakleti neprijatelj Višna u tolikoj mjeri da je bio opsjednut Njime i stalno mislio na Njega. No, Purane (priče koje su dodaci Vedskim spisima) dalje opisuju kako je sam Hiranjakašipu bio vječni pratilac Višnua te se pojavio (inkarnirao) u ovom materijalnom svijetu samo da bi Višnu imao priliku provesti svoje zabave. Hiranjakašipu je tako bio samo prikriveni, tajni agent koji igra ulogu demona u materijalnom svijetu. Iz te perspektive prijateljstvo i neprijateljstvo u ovom svijetu gube smisao. U jednom životu smo prijatelji, a u drugom neprijatelji…
Rahuov je ujak Prahlada, poznati bhakta zbog kojeg se je pojavio Narasimha avatara. Da ne prepričavam cijelu priču o Hiranjakašipuu, Prahladi i Narasimhi želim istaknuti kako je blagoslovom Prahlada cijela obitelj asura pročišćena i svi njegovi potomci uzdignuti na nivo bhakta (štovatelja) Višnua. Što se desi kada najveći demon postane najveći bhakta? To je vrhunsko dostignuće. Kada Rahu u natalnoj karti zauzme ulogu Atmakaraka grahe, pokazatelja puta i interesa duše, predstavlja osobu visoke duhovne svjesnosti, odnosno već razvijenog duhovnjaka.

Nekad je Rahu volio jesti Sunce. Hanuman ga je jednom prilikom spriječio u tome i pojeo Sunce ispred njega. Rahu je tada kukao kako je ostao gladan. Da ga umiri kralj bogova Indra dao mu je obećanje da će tu i tamo imati priliku pojesti Sunce, a taj fenomen je nama poznat kao pomrčina Sunca.
Jednom još davnije Rahu je sudjelovao u proizvodnji nektara besmrtnosti. To je supstanca koja daje snagu svjesnosti i umu, ali naravno ne daje besmrtnost tijelu jer smo u materijalnom svijetu svi smrtni. No, nektar te učini da se osjećaš besmrtnim zbog vitalnosti svjesnosti i uma. Okusiti nektar značilo je imati moć, dominaciju, prevlast ili biti na vrhu. Ipak, Rahu je bio izopćen iz kruga dostojnih za konzumiranje spomenutog nektara, Rahu je nekvalificirani otpadnik. E sad, sjetimo se da Rahu predstavlja jaku želju koju ne možemo kontrolirati i da je spreman baš na sve kako bi ostvario svoje želje. Tako se Rahu prerušio, prekrio se maskom i ušuljao u povlašteni krug bogova koji su iščekivali dijeljenje nektara. Prerušeni prevarant i lukavac, odnosno onaj koji se predstavlja za ono što nije bio je otkriven. Rahu se nalazio u redu između bogova Sunca i Mjeseca, a oni su odmah alarmirali Višnua koji je svojom svjetlećom čakrom odsjekao glavu Rahuu. No, pošto su usne Rahua već dotakle nektar glava je ostala živa, ali odvojena od tijela. Tako je Rahu bio raspolovljen na glavu i bezglavo tijelo kojeg nazivamo Ketu. Tako Rahu i Ketu lebde univerzumom i pokušavaju prekriti sjaj Sunca i Mjeseca smatrajući ih svojim neprijateljima i pokušavajući se osvetiti i barem na trenutak zauzeti njihovo mjesto. Rahu je prevrtljivac koji ima neutaživu glad. Njegova želja da proguta Sunce rezultat je opsesije da sebe stavi u centar ili da igra glavnu ulogu. Sunce je uvijek u centru i zato je suparnik Rahuu.
Rahu je izuzetno inteligentan. Jedini je on, između svih asura, uspio shvatiti obmanu Višnua koji je nektar namjeravao podijeliti samo devama ili polubogovima jer je njima posebno naklonjen. Zato Rahu u svakoj natalnoj karti predstavlja inteligenciju, promućurnost ili lukav um koji razumije ili razotkriva skrivene namjere i tajne. Egzaltirani Rahu ili Rahu na istaknutim i jakim položajima u natalnoj karti govori o visokoj inteligenciji, ali i velikom potencijalu materijalnog uspjeha, bogatstva, moći i slično.
Suparništvo između Rahua/Ketua i Sunca/Mjeseca možemo shvatiti i kao arhetip vječne borbe između dobra i zla u materijalnom svijetu. Kaže se da na kraju uvijek pobjeđuje dobro. Tako je i u pričama o bogovima i demonima koje su opisane u Puranama i vuku korijene iz Vedskih spisa. Bogovi ili “deve” uživaju naklonjenost Višnua koji održava ovaj materijalni svijet. “Asure” ili demoni su oni koji su moćni u svojoj želji za uživanjem, ali redovno poraženi u svojim borbama za prevlast u materijalnom univerzumu. Jedan od načina (možda i najčešći) kako Višnu pobjeđuje demonsku prirodu je da je svojim “trikovima” preobrazi u božansku. To vidimo iz priče o Prahladi, ali i iz priče o Baliju koji je još jedan od unuka Hiranjakašipua. Demonska priroda je pobijeđena tako da se pročišćava i uzdiže do božanske.

Ove priče opisane su u Puranama, “pričama” baziranim na vedskoj mudrosti koje sadrže obilje zaključaka vedskog znanja. Simbolika opisana u tim zgodbama govori o mnogih obrascima koji su pohranjeni u kolektivnoj svjesnosti i negdje duboko u našoj DNK jer smo i mi dio prirode, materije od koje je sve satkano. Rahu u nama predstavlja neutaživu želju koju moramo ispuniti. Zato smo spremni pretvoriti se u sve što je potrebno da bi mogli ostvariti tu želju. Rahu je trenutno egzaltiran u Blizancima. Kao predstavnik opsesivne želje pojačava sve čega se dotakne, pozitivno i negativno. Ali što je zapravo pozitivno, a što negativno? Hmmm… Uglavnom Rahu može govoriti o velikom uspjehu u karijeri, bogatstvu, ljepoti pa čak i inteligenciji. Ali čemu sve to, koja je svrha? Uživanje? Poanta je da Rahu govori o željama koje se žele ispuniti i izvući će iz nas sve što treba, dobro i loše, da ostvari želje. Istovremeno Rahu je nepredvidiv pa može djelovati svakako. Ako je egzaltiran onda je veliki potencijal da će djelovati pozitivno.
Zato trenuci pomrčine govore o prekretnicama, s jedne strane je tu jaka želja koja stvara intenzitet do opsesije, a s druge strane nepredvidivost i manipulacija koja se pritom može koristiti da bi se želje ostvarile. Prekretnica je nestabilan trenutak, ali istina je da se u takvim trenucima mnoge stvari mogu preokrenuti i predstavljati novi početak u životu…

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt