Mars kao pokazatelj puta i interesa duše

Kada Mars u natalnoj karti preuzme ulogu Atmakaraka planete (kralja horoskopa) ili pokazatelja puta i interesa duše u ovom životu, osobi se preporučuje da kultivira principe nenasilja ili ahimse.
Svima je znano da je Mars “bog rata”, planeta koja predstavlja borbenost i strast, želju za nadmetanjem i pobjedom. Zašto onda Mars, kao kralj horoskopa, govori o potrebi usvajanja lekcija nenasilja?
Zato što jedino nenasiljem možemo obuzdati odnosno kanalizirati izuzetno aktivnu i dinamičnu energiju Marsa. Pošto Atmakaraka predstavlja najvažnije životne lekcije i period Atmakaraka planete govori u kojim se periodima dešavaju najznačajnije duhovne spoznaje, sam Mars kao pokazatelj duše govori da je pravilna upotreba njegovih energija ključ za duhovni napredak.
Mars je strastven i borben. Njegove energije simbolizira Hanuman koji je nepobjedivi ratnik, bio je sposoban da sam pobijedi zlog Ravanu, ali je znao da to treba učiniti Rama. Hanuman je ratnik, ali i sluga Rame, Božanske Osobe. Ta simbolika nam govori kako energije koje Mars predstavlja trebaju imati višu svrhu, biti povezane sa cjelinom, usmjerene prema nekom višem smislu.
Snažan Mars u natalnoj karti govori o vatrenoj energiji dinamizma i želje za pobjedom. No, vatra također daje jasnoću uvida i znanje, gdje je prisutna vatra tu ne može biti prisutna tama. Gdje je znanje tu ne može biti neznanje. Mars stoga daje direktan uvid u istinu, prodire duboko do srži i otkriva tajne.
Istaknuti Mars također predstavlja potrebu za kontrolom te visoko naelektrizirane energije dinamizma i strasti. Kontrola se ostvaruje disciplinom i zato je Mars u Jarcu na vrhuncu svoje snage. Jarac je naime sposoban za asketsku disciplinu.
Veliki borci koje Mars simbolizira prije ili kasnije shvate uzaludnost borbe i nadmetanja. Najvažnija lekcija snažnog Marsa je kako koristiti svoje energije konstruktivno, a ne destruktivno. Osim discipline, potrebno je imati i jasne ciljeve kako bi se vatrena energija mogla kanalizirati u pravom smjeru. Sa disciplinom i jasnoćom vizije moguće je ostvariti duhovne ciljeve.
Zamjeranje i ljutnja te želja za osvetom uvijek rezultiraju u žaljenju zbog počinjenih grešaka. Snaga nenasilja koje se dugoročno i strpljivo kultivira ima moć da ukroti ljutnju koja je poput podivljalog tigra. O tome svjedoče priče poput one o zloglasnom pljačkašu Angulimali koji je imao običaj odsjeći prste svojih žrtava i nanizati ih na ogrlicu koju je nosio oko vrata. Kada ga je Buddha sreo jedino što je napravio je da mu je uputio nekoliko riječi: “Pođi sa mnom, monaše.” Angulimala je u tom trenu napustio svu agresivnost i prihvatio principe nenasilja te postao sljedbenik Buddhe. Trenutak druženja s osobom koja istinski živi principe nenasilja bio je dovoljan da pobijedi neobuzdanog razbojnika.
Slična legenda postoji i o Aleksandru Makedonskom koji je nakon susreta sa mudracima od kojih je slušao o nenasilju odbacio oružje i odustao od borbe. O Đingis Kanu se priča kako je pred kraj svog života primio izaslanstvo monaha koji su došli s istoka s namjerom da spriječe uništenje koje je širila vojska Đingis Kana. Veliki Kan ih je primio s poštovanjem i godinu dana je slušao njihova podučavanja. Nakon svega Kan je odlučio povući svoju vojsku i zaustaviti osvajanja na zapadu. To su, naravno, priče koje nemaju povijesnih dokaza, ali ipak su prisutne i prepričavaju se kao mogući razlozi zašto je Đingis Kan obustavio daljnje osvajanje zapada.
Konačna lekcija je da je duša neuništiva. Krišna u Bhagavad Giti uvjerava ratnika Arđunu kako duša ne može biti ubijena, kako je duša nesalomljiva, kako se je ne može spaliti, smočiti niti osušiti ili razrezati na dijelove. Duša je vječna i nepromjenljiva. Zbog toga sama duša ne treba niti jednu vrstu materijalne ili tjelesne zaštite. No, materijalistička svjesnost donosi mržnju prema drugima, ljudima i ostalim bićima. To je samo neznanje o pravoj prirodi duše i svijeta. To su najvažnije lekcije kojima Mars podučava.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt