Početak novog perioda

Mnogo je planeta trenutno u sideralnom Jarcu. Bit će još i više. Ovo su dani gužve u Jarcu. Gužva je za neke uzbudljiva, a za druge iritantna. Neki se od nas vole gužvati u mnoštvu ljudi dok drugi izbjegavaju ljude i vole samoću, planinske vrhove ili nepristupačne plaže. Kakvi god da jesmo situacija je trenutno vrlo zgusnuta (intenzivna), a biti će i zgusnutija. Sada su tu u Jarcu Jupiter, Saturn, Sunce i Venera. Uskoro će se tu pridružiti Merkur, a onda, 10. i 11.2. i Mjesec. 6 planeta biti će u jednom znaku što i nije tako čest događaj. U natalnoj astrologiji ovakva se kombinacija zove Yuga yoga. Riječ yuga označava period, doba, u širem smislu eon. Značenje toga je da ovakva kombinacija označava početak nove yuge ili novog doba. U počecima novih doba puno se planeta nađe u konjunkciji. To pokazuje fokus u jednoj točki i shodno tome prekretnice i promjene. Mogli bi računati na te planete koje su u jednom znaku kao kap koja preliva čašu. Nešto se godinama nagomilava i onda samo jedna kap napravi konačnu promjenu. Osobe rođene sa 4 ili više planeta u jednom znaku imaju snažnu moć fokusa na jedno područje života i u ovisnosti od planeta uključenih u takvu kombinaciju te osobe mogu imati visoke kvalifikacije za duhovni uspjeh u životu. U kartama nekih duhovnih učitelja mogu se pronaći takve kombinacije. Sposobnost fokusa i discipline prema ostvarenju svojih ciljeva je izuzetno visoka.
Konjunkcija Jupitera i Saturna je već poznata stvar. Na početku Kali yuge (“željeznog doba”) bila je konjunkcija Jupitera i Saturna. I sada je opet, ona se ponavlja svakih 20 godina. Konjunkcije pokreću važne promjene. One suprotstavljaju mnoge proturječne osobine i traže ravnotežu. Balans se traži u području Jarca, a on je predstavnik proletarijata, a i prekarijata. Drugim riječima, onih zapostavljenih radnika koji se trude i žrtvuju te prolaze nezapaženi i marginalizirani. U njemu pronalaze utočište marljivi radoholičari, uniformirani službenici i birokrate, sljedbenici pravila i tradicija, disciplinirani poduzetnici koji su usmjereni na uspjeh pod svaku cijenu, bez obzira na žrtve. Jarac je deseti znak pa predstavlja uspjeh pod svaku cijenu, sadrži element zemlje i govori o osobinama aktivnosti vaišja, a to su poduzetnici, proizvođači, trgovci, poljoprivrednici, bankari, uglavnom svi oni koji stvaraju poslovni uspjeh i proizvode profit koji je kao hrana društva.
Slična kombinacija se dogodila u februaru 1962. Tada se je 7 planeta našlo u jednom znaku i to opet u znaku Jarca. Možemo reći da su tada započeli važni procesi društvenih promjena. Sada imamo sličnu kombinaciju i nastavak započetog procesa. Ili se isti proces uzdiže na viši nivo. Jarac je znak odgovornosti u odnosima, a vladar Jarca Saturn je onaj koji ukazuje na nepravedne odnose. Saturn zna pokvariti ili testirati odnose, prstom pokazuje na negativnosti i suočava nas s tamom (ili sjenom) u našim odnosima. Sve što je povezano s Jarcem dolazi na raspored sada, kao što je bilo i u februaru 1962. Da li se pokreće revolucija u kojoj oni koji su bili potlačeni dolaze do položaja jednakosti i ravnopravnosti? Da li nam slijedi nova faza tehnološkog napretka pod izlikom da će pojednostavniti naše života, a možda ih baš zakomplicira? Da li ćemo biti slobodniji, sa prividom osjećaja ravnopravnosti i pravednosti ili možda više kontrolirani i sputani, ograničeni pravilima i propisima? Da li je ovo početak neke nove yuge, pod-yuge ili sub-perioda u nekom drugom dužem periodu. Kako god, mislim da će se u budućnosti nastaviti procesi koji su započeti u 60-tim godinama prošlog stoljeća. Ti procesi su obilježeni simbolima znaka Jarca, ali i fokusirane energije u jednom području od interesa što može osloboditi potencijal velikih društvenih promjena i prekretnica. To se ne događa preko noći, promjene u društvu sazrijevaju i uzimaju oblik kao što i drvo daje plodove u odgovarajućoj sezoni. Kada je vrijeme da trešnje sazriju one će i sazrjeti, ne može to biti ni prije ni kasnije od one prave sezone trešanja.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt