Pun Mjesec i Hanuman Jayanti

Danas je dan punog Mjeseca. Ovaj tjedan je pun promjena: prva je retrogradnost Merkura (jučer), zatim promjena znakova: Mars ulazi u sideralni znak Bika (sutra), a Sunce u sideralni znak Ovna (prekosutra). U nedjelju završava retrogradnost Venere.
Jučer je naime bio jako lijepi pun Mjesec u konjunkciji sa Jupiterom; mogli su se lijepo vidjeti na nebu. Takva konstelacija je trajala do jutros kada je Mjesec ušao u sideralni znak Vage. Kako nam ovaj pun Mjesec može pomoći da ostvarimo svoju svrhu. Jučerašnji i današnji dani su zaista poput “dana Gurua” kada je povoljno prihvatiti duhovne instrukcije i produbiti svoj odnos sa učiteljem ili učiteljima. Jupiter predstavlja Gurua i trenutno je retrogradan što pojačava potrebu za učenjem, produbljivanjem odnosa i prihvaćanjem instrukcija od učitelja.
Promjena položaja Marsa donosi mirniju energiju, malo staloženiju, ali i okrenutu prema zadovoljstvu i uživanju (u svojoj krajnjosti hedonističku). Bik je pod vladavinom Venere, a spoj Marsa i Venere redovno rezultira strašću. No, Venera također predstavlja ljubav, čistu i izvornu, duhovnu i platonsku. Bik je zemljani znak i govori o aktivnostima povezanim sa zemljom i svime što dolazi od ili iz zemlje. Zato je ovaj tranzit Marsa, elementa dinamizma i akcije, kroz zemljanu domenu Venere, dobar trenutak da se posvetimo radu na pročišćenju naših zadovoljstava i osnovnih nagona, ali i da aktivnosti spojimo sa bazičnim osnovama koje dolaze iz elementa zemlje.
Sunce će sljedećih mjesec dana biti egzaltirano u Ovnu tako da je energija Ovna i nakon tranzita Marsa još uvijek prisutna. Inovacije su i dalje moguće, pokretanje novih projekata i vraćanje izvornoj kreativnosti odnosno individualnosti su na vrhuncu.
To su potencijali ovog tjedna, način na koji nam planetarne energije pomažu da se usmjerimo i ostvarimo što želimo/trebamo. No, danas, uz pun Mjesec, je i dan kada se slavi “rođenje” Hanumana. Ovo je zapravo njegovo “duhovno rođenje”, dan kada je Hanuman postao Guru ili kada je dobio duhovnu inicijaciju. Danas se slavi razotkrivanje moći koje je Hanuman zaboravio. Svatko od nas ima potencijal koji je prikriven i zatomljen. Hanuman je zaboravio na svoje moći, ali ih se kasnije prisjetio, u trenutku kada mu je to bilo potrebno i uz pomoć starijeg prijatelja koji mu je pomogao da ih se prisjeti.
Zato Hanuman kao Guru može pomoći da ostvarimo svoje potencijale koje smo iz bilo kojeg razloga potisnuli. On nas podučava da je predanost ili posvećenost način da ostvarimo sve ono za što smo sposobni. Ovo su Hanumanove riječi kada je kao glasnik Rame došao pred Ravanu:
“Ja sam ponizni glasnik Šri Rame. Došao sam ovdje da služim Ramu, po Njegovom zahtjevu sam ovdje. Nemam straha, milošću Šri Rame, ne bojim se umrijeti. Smrt je dobrodošla ako je u službi Šri Rame.”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt