Retrogradnosti u travnju

Od danas je Merkur retrogradan. Do 3.5.2017. Osim Merkura na nebu su još tri retrogradne planete: Saturn, Jupiter te Venera.
Retrogradnosti okreću perspektivu. To su trenuci kada izgleda da se planete kreću u suprotnom smjeru iako je to samo optička iluzija.
Cijeli materijalni svijet je relativan, shvaćamo ga u ovisnosti od naše svjesnosti, odnosno perspektive iz koje promatramo cjelinu. Retrogradnost znači naizgled okrenuto ili unatraške kretanje planeta no pravi smjer kretanja je ovisan od naše referentne točke. Ovaj svijet kojeg gledamo i osjećamo, u kojem živimo, je opisan kao odraz izvornog svijeta. Odraz je uvijek zrcalna slika, odnosno suprotnost izvornoj. Bhagavad Gita opisuje ovaj svijet kao stablo koje je okrenuto naopačke, sa korijenjem prema vrhu, a granama prema dolje. Dakle, mi živimo u svijetu koji je okrenut “naglavačke”. On je ustvari vjerna kopija izvornom (duhovnom) svijetu, ali je u potpunosti suprotan.
Retrogradnost nam daje mogućnost da svijet vidimo iz drugačije (naopačke) perspektive. Možda se u toj perspektivi povežemo sa stvarnošću onakva kakva jeste. Može biti da je upravo to prilika da sve vidimo iz prave perspektive, a ne one koju smatramo “krivom”.
U svakom slučaju retrogradnosti nam daju priliku da shvatimo dublje značenje okolnosti i odnosa, da vidimo drugu stranu medalje i da na taj način proširimo svoje horizonte.

“Rečeno je da postoji neuništivi banjan čiji je korijen okrenut prema gore, a grane prema dolje i čiji su listovi vedske himne. Onaj tko poznaje to drvo je poznavalac Veda.” (Bhagavad Gita 15.1.)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt