Pun Mjesec poput pune ljubavi

Pun Mjesec poput pune ljubavi

Danas je dan punog Mjeseca. U sideralnom znaku Lava postoje dva sazviježđa (nakšatre) koja se nazivaju “Phalguni”, prvo je Purva Phalguni, a drugo Uttara Phalguni. Mjesec se nalazi u ovim sazviježđima tokom nedjelje, 12.3. Većinu će dana provesti u prvom Phalguni sazviježđu (Purva Phalguni), a tik pred sam trenutak svoje punine, u popodnevnim satima nedjelje preći će u Uttara Phalguni. To znači da se pun Mjesec ustvari odvija u Uttara Phalguni sazviježđu.

No, oba sazviježđa imaju istu simboliku, a to su partnerstva; ovo su sazviježđa koja predstavljaju brak, zajedništvo i ujedinjenje. Krevet predstavlja uživanje u partnerstvima, a to je upravo i simbol ova dva sazviježđa; jedan od simbola Purva Phalguni sazviježđa su prednje dvije noge kreveta (odnosno polovica kreveta sa dvije noge) dok je simbol (jedan od) Uttara Phalguni sazviježđa druga polovica kreveta sa druge dvije noge. Ova sazviježđa tako tvore jedinstveni simbol kreveta.

Pun Mjesec će naše potrebe za partnerstvima, zajedništvom, uživanjem u odnosu dovesti do vrhunca. U višem, duhovnom smislu, partnerstvo, odnosno sjedinjenje znači jedinstvo sa Apsolutom. Svako živo biće je duhovna duša koja traga za potpunim ispunjenjem i sjedinjenjem sa voljenim. U materijalnom svijetu nailazimo samo na odraz istinske prirode od koje se duša sastoji. Pokušajmo uživati u odrazu koji vidimo u zrcalu. To je iluzija. Stoga je uživanje u materijalnom svijetu iluzorno.

Istinsko zadovoljstvo i ispunjenje duša može osjetiti samo kada je potpuno usklađena sa savršenim duhovnim identitetom koji je u potpunosti čist i bez mane, besprijekoran i neokaljan. Današnji dan ustvari simbolizira duhovno jedinstvo duše i Apsoluta koje rezultira savršenim zadovoljstvom.

Ovim danom punog Mjeseca slavi se festival poznat kao Holi. Tradicija ovog festivala potiče iz doba Božanskih zabava Radhe i Krišne. U svojim ljubavnim zabavama Radha i Krišna su se prskali bojama te na taj način jedan drugom izražavali privrženost. Ovaj Božanski par predstavlja savršenstvo sjedinjenja u ljubavi i ideal jedinstva energije i izvora energije kojem svaka duša teži. Osim Holi festivala koji se praznuje, ovaj dan je obljetnica rođenja Šri Krišne Ćaitanje koji je prije nešto više od 500 godina obnovio Kali-yuga dharmu ili duhovni proces koji je u Vedama preporučen za ovo doba, Kali-yugu, pjevanje svetih imena.

Taj se pokret u današnjem suvremenom društvu širi svijetom kao što je bilo najavljeno prije 500 godina. Šri Krišna Ćaitanja je “avatar” koji objedinjuje Radhu i Krišnu u jednoj osobi: pojavljuje se u raspoloženju Radhe koja traga za svojim voljenim Krišnom. Njegova pojava predstavlja stalnu težnju duše za ekstatičnom ljubavlju.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt