Traženje istinskog zadovoljstva – konjunkcija Venere i Sunca

Ovih dana Venera se nalazi u blizini Sunca. Danas je dan njihove uske konjunkcije. Svaka planeta koja se približi Suncu biva prekrivena (spaljena) njegovim sjajnim zrakama.

Venera simbolizira ljubav i savršenstvo koje tražimo u pogledu ispunjenja i potpunog zadovoljstva. Pošto živimo u svijetu dualnosti svaki simbol se može protumačiti iz dvije perspektive; materijalne i duhovne. No, u suštini postoji samo jedna perspektiva, a to je ispravna perspektiva u kojoj sve stvoreno potiče iz istog izvora i stoga je istovjetno, odnosno neodvojivo od izvora. Ako prihvatimo svjesnost u kojoj smo odvojeni od izvora i stoga nezavisni i samostalni, prihvaćamo perspektivu dualnosti i stvari, ljude, okolnosti možemo dijeliti na materijalne i duhovne kako i velika većina ovog svijeta funkcionira, odnosno većina ljudi iz te perspektive promatra svijet.
Zato, u materijalnom smislu Venera predstavlja materijalna zadovoljstva i uživanja u materijalnom svijetu, a u duhovnom smislu Venera predstavlja duhovnu ljubav koja teži ispunjenju na duhovnom nivou.
Sunce s druge strane predstavlja sjaj duše, ego ili izvorni identitet. Ego može biti prekriven materijalnim željama ili težnjom ka uspjehu u materijalnom svijetu (tada postaje “lažni ego”), a u duhovnom smislu čisti je ego manifestacija izvornog identiteta duše kakva jeste. Zato Sunce govori o duhovnom znanju koje razotkriva identitet duše.
Konjunkcija Venere i Sunca na desetom stupnju sideralnog znaka Riba ovog vikenda govori o želji duše za čistim duhovnim zadovoljstvom. To je tema već od siječnja od kada se Venera nalazi u znaku Riba.
Živuća duša, odnosno identitet ili osoba, je duhovna čestica. Simptom njenog prisustva u tijelu je svjesnost, svjesni smo tijela u kojem se nalazimo. U raznim učenjima svijeta je duša opisana kao vječna, nerođena, neuništiva, puna znanja i blaženstva. Zašto onda ne osjećamo vječno blaženstvo? Zašto frustracije, razočarenja, neispunjena očekivanja, tuga…
Utjecaj jednog dijela Božanske energije koji se zove “maya” (ili “ono što nije”, jednostavno rečeno “iluzija”) čini duše zaboravnim svoga izvornog identiteta. Duša to želi jer se želi odvojiti od cjeline i igrati ulogu cjeline za sebe. To je pomalo nelogično; kao kada bi se žica gitare željela odvojiti od gitare i glumiti gitaru. Nemoguća misija. No, sve je to omogućeno posredstvom Božanskih energija koje duši daju slobodu izbora.
Na taj način duhovna duša traži ispunjenje u materijalnom svijetu. Duša, atma ili anima, pošto je duhovne i vječno blažene prirode ne može pronaći ispunjenje u materijalnom svijetu koji je samo privremena manifestacija Božanskih zabava.
Rješenje za potpuno zadovoljstvo i ispunjenje je prepoznati duhovnu bit svijeta i uskladiti se sa cjelinom. Zadovoljstvo treba pronaći na duhovnom nivou. Sve što je materijalno je privremeno i podložno propadanju te je stoga jasno da duša svoje ispunjenje ne može pronaći u konzumiranju užitaka materijalnog tijela i svega što je povezano sa tijelom i lažnim egom.
Ova konjunkcija Venere i Sunca govori o tome. Pokušajte u svojim meditacijama, molitvama, vizualizacijama prepoznati dušu i uskladiti se sa cjelinom. Venera je “spaljena” ili prekrivena sjajnim zrakama Sunca od 21.3. do 29.3., dakle još nekoliko dana će nas pratiti ovaj utjecaj u kojem snaga duha prekriva težnju za uživanjem.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt