Vodenjak i Venera

Dok Venera prolazi kroz znak Vodenjaka priprema se na svoju uzvišenost, odnosno egzaltaciju, u Ribama. Venera već sada osjeća da joj se približava egzaltacija pa djeluje uzbuđeno, u iščekivanju nečeg dobrog što se treba desiti.
Vodenjak je neobičan znak, jedan od neobičnijih. Pod vladavinom je Saturna i Rahua. To ga opisuje kao onog koji ima znanje o područjima iza ili preko ovog smrtnog svijeta. Saturn opisuje proces rođenja i smrti, samsare, a Rahu vlada nepoznatim područjima. U Vodenjaku je prisutno puno elementa zraka, Saturn i Rahu su inače vladari zraka i njihov spoj stvara oluje, pijavice ili virove u vodama. Zato Vodenjak prirodno predstavlja blokade i prepreke kroz koje trebamo proći. Riba predstavlja oslobođenje ili mokšu, ali prije treba proći kroz Vodenjak i upoznati se sa svim preprekama kako bi bili slobodni odbaciti ih.
Riječ koja se u sanskritu upotrebljava za ovaj znak je Kumbha. To znači “posuda puna nektara”. Zato se Vodenjak uvijek opisuje kao osoba koja drži posudu punu “vode” ili nektara besmrtnosti. U Vedama je opisana zgoda koja govori o proizvodnji nektara besmrtnosti: bogovi i demoni bućkali su ocean mlijeka i prva proizvedena stvar je bila otrov. Ocean simbolički može predstavljati naš um ili podsvijest. Kada započnemo rad na sebi negativnosti ili otrovi počnu izlaziti kao rezultat “bućkanja” podsvijesti . Većina se ljudi u toj fazi rada na sebi uplaši i pobjegne u status quo prividne sigurnosti ovog svijeta. Oni koji nastave dolaze do nektara i mnogih povoljnih nus proizvoda u ovom mućkanju oceana ili uma. Zgoda pripovijeda dalje kako je jedan od sudionika bućkanja ukrao posudu s nektarom i pobjegao. Ostali jurnu za njim, a on bježeći kroz univerzum prolije par kapi na površinu planete zemlje. Jedna od tih kapi je pala na ušće svetih rijeka Gange, Jamune i Sarasvati. Tamo se svake godine održava Kumbha Mela ili kupanje u svetim vodama. Hodočasnici žele besmrtnost, žele oslobođenje od smrtnih tijela i prelazak u predjele koji su izvan ovog trodimenzionalnog privremenog svijeta.
Takvu simboliku nosi i znak Kumbha ili Vodenjaka. U sideralnom zodijaku Venera putuje kroz znak Vodenjaka do svojeg savršenog stanja u Ribama. Do 2.2. je u Vodenjaku, a zatim nastupa idealno stanje Venere: čista ljubav. To će trajati do 28.2. Imamo 26 dana za dostizanje savršenstva u ljubavi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt