Zapisi o postu

Post je metoda ili mjera koja ima mnogobrojne pozitivne učinke. Svakako bih preporučio povremeni post, a da vam približim moja iskustva s postom prenosim nekoliko detalja koja sam zapisivao u nedavnoj prošlosti kada sam prihvatio režim posta dva puta mjesečno i držao se toga tokom 2017 godine i jednog dijela 2016 i 2018 godine. Tu i tamo zapisao bih svoje utiske tokom i nakon posta pa ovdje prenosim dijelove tog “dnevnika”:

10.12.
Danas prvi dan postim nakon 10 ili više godina.
Danas je Moksada ekadasi i Gita Jayanti dan.
Dobro se osjećam, iznad očekivanja. Očekivao sam da ću se osjećati slabije, bez energije itd. Ali osjećam se sasvim u redu, ne osjećam glad. Zanimljiv je to osjećaj, kada shvatiš da ti hrana ustvari nije potrebna. jer kad bi mi hrana stvarno nedostajala onda bih bio gladan. Ali izgleda da sam gladan za okusom u ustima, a ne toliko za hranom koja je potrebna tijelu i umu.
Zadovoljan sam kako podnosim post. Možda je razlog za to što sam cijeli dan na neki način zaokupljen.

11.12. dan nakon posta

Post je prošao dobro. Nisam bio iscrpljen, umoran, nervozan… Jutros sam prekinuo post i probava radi bez problema. Vrlo sam zadovoljan sobom i svojim tijelom.
Rano sam se probudio, svjež i odmoran. Nije bilo problema sa probavom.
Zadnji put sam postio prije 12 ili 13 godina. Sjećam se da mi je u prošlosti takav post bio mentalno, ali i tjelesno naporan . Zato sam zadovoljan kako sam dobro prošao kroz sve. Znači napredujem. Pripisao bih to praksi yoge, meditacije, pms (pozitivan mentalni stav) itd itd
Jučer kad sam se spremao na počinak mislio sam u šali: “dobro mi ide, nisam gladan, umoran… Mogao bih ja još jedan dan produžiti post.” Počelo mi se sviđati. Malo sam strepio zbog bubrega, imao sam problema zimus.

9.1.

Jedan od efekata posta: kada postiš neko vrijeme osjetila se pročiste, pogotovo osjetilo okusa. Nakon posta jezik ima pojačanu osjetljivosst i može osjetiti fine nijanse okusa. Post razbistri i smiri um. Stabilizira tok prane u tijelu. Pročisti osjetila. Ojača odlučnost.

24.3. Dan nakon posta.

Post sve bolje i bolje podnosim. Prvi je post ustvari bio i najteži. Svi ostali su lakši, kao da postaje rutina. Osjećam da tokom posta i nakon posta iz tijela izlaze nečistoće, sve ono što u tijelu ne treba biti, otpadni materijal tijela.
Ali ne samo to, osjećam kako mi je tijelo stabilnije, volja jača, kako se mogu lakše kontrolirati. Mirniji sam i usredotočen, mogu se odreći mnogih stvari pa čak i jela i pića za cijeli jedan dan. To ne predstavlja nikakav problem. Ako se mogu odreći hrane i postiti jedan dan onda mogu još štošta. Ovo je fenomenalna metoda samokontrole i upravljanja sobom do ostvarenja osobnog punog maksimuma.

Objava o postu za FB:

Sutra, 7.2., je “ekadaši” ili jedanaesti “tithi” (solarno-lunarni dan) nakon mladog Mjeseca. Taj se dan preporuča za post.

Post vam može dati spoznaju da hrana ustvari nije potrebna. Shvatimo da smo ustvari gladni za osjećajem okusa na jeziku, a ne za hranjivim sastojcima hrane koji su potrebni našem tijelu i umu. Post donosi lakoću tijelu i jasnoću umu. Odvaja nas od poistovjećivanja sa iluzornim i privremenim vrijednostima. Pročišćava tijelo i um tako što “spaljuje” suvišne i štetne fizičke i mentalne supstance.

Ekadaši post razbistri i smiri um. Stabilizira tok “prane” (vitalne energije) u tijelu. Pročisti osjetila. Ojača odlučnost.

Kroz yogu pratimo solarno-lunarni ritam i sinkroniziramo se s ritmom prirode. Kad je ekadaši preporučam da uzmete “neradni dan”. Cijeli proces yoge je namijenjen odvajanju od prolaznog i nevažnog i spajanju sa onim što je suštinski važno i bitno. To je duhovna istina.

No, zaokupite se duhovnim aktivnostima ili stvarima koje obnavljaju vašu životnu energiju. Na taj način nećete misliti o gladi nego glad nećete niti osjećati.

Post se također preporuča kao odlična mjera za udobrovoljenje “graha devata” ili božanstva koja vladaju planetima. Npr, sutra je utorak kojim vlada Mars. Post utorkom udobrovoljiti će energije Marsa pa vam može pomoći u skladu sa položajem Marsa u vašoj natalnoj karti. Ako npr imate problema zbog negativnog utjecaja Marsa na partnerstva (što nije rijedak slučaj), post utorkom je odlična mjera za poboljšanje stanja u partnerstvima. Činite to svjesno i sa jasnom namjerom.

O duhovnim dobrobitima posta na ekadaši govore razne Purane (dodaci Vedskim spisima)  pa ako vas zanimaju fascinantni detalji o ekadašiju potražite i provjerite.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt