Akšaja Tritija

Treći lunarno-solarni dan (ili tithi) svijetle četrnaestodnevnice Vaišaka mjeseca zovemo Akšaja Tritija. Ovo je jedini dan tokom godine kada su Sunce i Mjesec istovremeno u egzaltaciji, u svojem vrhuncu na putu kroz 12 znakova zodijaka.
Zbog tih egzaltacija ovaj se dan smatra izuzetno povoljnim za započinjanje bilo kojeg projekta. Sunce i Mjesec su najvidljivija nebeska tijela i samim tim ih smatramo najutjecajnijim, oni se poistovjećuju s ocem i majkom zodijaka, kraljem i kraljicom među planetima. Njihov blagoslov je ključan. Ako se ove uzvišenosti nebeskih kralja i kraljice poklope s lunarnim danom koji se zove tritija (a to bi se moglo prevesti kao treći korak u udaljenosti Mjeseca od Sunca) stvara se moćna energija inicijative i mnogih otvorenih opcija koje dugoročno gledano mogu uroditi izvrsnim plodovima. „Akšaja“ znači onaj koji nema kraja tako da će sve što se započne ovog dana trajati dugoročno.
Ove se godine egzaltacije Sunca i Mjeseca dešavaju u subotu 25.4. i nedjelju 26.4. Akšaja tritija ili treći tithi je u nedjelju, no utjecaj egzaltacije najvećih nebeskih tijela (Sunca i Mjeseca) se osjeća i u subotu. Ova dva dana su stoga odlični ako planirate započeti neke poslovne projekte, putovanja, vjenčanja, edukaciju ili pisanje nove knjige ili slično, investicije, kupovine zlata i sličnih sredstava. Ovo je pravi trenutak da započnete nešto što želite da bude dugotrajno.
Tritija je pod vladavinom Marsa koji ovom danu daje aktivnost, dinamizam i visoku energiju. Za početak svakog projekta trebamo početni impuls, entuzijazam, strast te hrabrost da se usudimo. Mars omogućava ove sastojke.
Ovaj dan pripada Gauri. To je pratilja Šive, a poznata je po mnogim drugim imenima poput Parvati, Sati, Uma i slično. Gauri personificira govor, njegovu moć da rani, ali i izliječi. Grube riječi mogu nanijeti veliku povredu i stvoriti emotivne ožiljke. Riječi koje ohrabruju i uzdižu mogu donijeti samopouzdanje, mir i predstavljaju istinski blagoslov. Riječi ohrabrenja mogu biti presudne i od gubitnika stvoriti pobjednika. Uz pomoć govora se povezujemo s drugima, komuniciramo ono što želimo, nastupamo i pokazujemo svoj stav, borimo se za svoje ciljeve i ideale. Treći dan, kao i treća kuća natalne karte, predstavlja proces kreativnog stvaranja, hrabrost, ambiciju, inicijativu, idealizam i početni zanos koji je nužan da bi se uopće pokrenuli prema ostvarenju cilja. Što god želimo ostvariti započinje kao ideja, klik u mozgu, bljesak intuicije ili „onaj osjećaj“ u srcu. Treća kuća govori o tom idejnom početku, kliku. Ove su osobine tokom ovog dana potaknute, kao da dobivaju poseban poticaj od strane nevidljivih energija koje prožimaju univerzum.
Tritiya je dan boginje ženskog principa koja podržava muški princip. To je dan u kojem se desilo spajanje Šive i Gauri. Gauri je uzor savršenog očitanja energije ženskog. Njena veza sa Šivom, koji je savršeno očitanje energije muškog, traje vječno. Gauri se pojavljuje u mnogim inkarnacijama i u svakom se pojavljivanju sjedini sa Šivom.
To je impuls ovog dana; želja za partnerstvom ili odnosom, za pronalaskom božanske ljubavi i predanosti odnosno za savršenim duhovnim sjedinjenjem. Zbog toga žrtve koje se naprave ovim danom mogu rezultirati izvrsnim plodovima.
Povijest kaže da je na ovaj dan stvoren univerzum (prema Narajana Maharađu), dakle Brahma (stvoritelj) je stvorio cijeli univerzum upravo na današnji dan.
Današnji dan je isto tako dan pojave Parašurame, Višnuovog avatara koji je svijet vratio u konačnu ravnotežu nakon manipulacije i zloupotrebe od strane korumpiranih vladara.
Također Vjasadeva je na današnji dan započeo sa recitiranjem Mahabharate koju je zapisivao Ganeša. Taj spis se dan danas čita i proučava kao izvor bezvremene mudrosti i znanja.
Dok su prinčevi Pandave bili u izgnanstvu na današnji dan su od samog Krišne dobili posudu/lonac zvan Akšaja patra koji je sadržavao neograničenu količinu hrane. Što god da su stavili u taj lonac nije moglo biti potrošeno tako da su imali neograničene količine hrane. Na taj je dan siromašni brahmana Sudama posjetio svog prijatelja Krišnu. Nije imao ništa da Mu ponudi osim šake riže, ali Krišna ga je zauzvrat blagoslovio blagostanjem i svim obiljima.
Kuvera, čuvar riznice polubogova (ili deva), svoj je položaj i obilje zadobio upravo na ovaj dan nakon što je upućivao molitve Šivi.
Na ovaj dan, kao jedna od najpovoljnijih mjera za prosperitet i napredak preporuča se recitiranje Višnu Sahasra Nama Stotre. Milostinja, služenje i pomoć koja se daje u ove dane imati će višestruke rezultate.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt