Konjunkcija Saturna i Marsa

Nalazimo se u trenucima konjunkcije Saturna i Marsa. Danas i dva dana unazad Mars i Saturn su na istom stupnju, spojeni, zajedno. Sutra će već biti lakše jer se polako udaljavaju, a i Mjesec će biti u svom znaku, malo više udaljen od nepredvidivosti Rahua. U sljedećim danima to je ono što olakšava ovu napetost i tjeskobu koja je rezultat spoja Marsa i Saturna.
Prije godinu i pol dana, u vrijeme konjunkcije Marsa i Saturna, pisao sam o Hanumanu i Šaniju, o njihovom specifičnom odnosu. Taj odnos simbolizmom govori o odnosu arhetipa koje ove dvije planete predstavljaju u astrološkoj teoriji. Tko je zainteresiran može čitati na poveznici: http://vedska-astrologija.com/konjunkcija-marsa-i-saturna/
Danas razmišljam o Marsu kao vojniku ili osvajaču. On osvaja nova područja i donosi nešto novo, on je inovator koji ide tamo gdje još nitko nije bio i radi ono što još nitko nije napravio. Kao takav predstavlja sve što je novo, svježe i mlado. Saturn je suprotan tome; on predstavlja svu tradiciju kojoj dajemo našu vjernost stoljećima i tisućljećima, predstavnik je sustava koji želi održati stari poredak i spriječiti stvaranje novog. Jer stvaranje novog znači uništenje starog. Spoj Saturna i Marsa koji se trenutno odvija govori o sukobu starog i novog. Njihova konjunkcija završava 4.5. ove godine.
Do 4.5. gledamo kozmičku igru (kao neki film na sveprožimajućem nevidljivom platnu) o izdržljivosti i opstanku uz pomoć snage i nadmetanja. Novo se bori sa starim, staro se opire promjeni, ali novo ima gomilu energije i svježine. Treba znati da je Mars u sukobu sa Saturnom neustrašiv, A Saturn je onaj koji se boji Marsa. Saturn opstaje uz pomoć strpljivosti i ustrajnosti, njegova je metoda „strpi se, stisni zube i sve će proći“. Mars gura glavu kroz blokade, razbija sve pred sobom i otvara samom sebi novi put.
Saturn i Mars su direktni neprijatelji. Saturn je ugrožen pod naletom Marsa, boji se. No, Mars gleda na Saturna kao na starog i dosadnog, ima potrebu da se nešto promijeni. To je stalno prisutna dinamika života, konstantna napetost između slobode koju želi Mars i pravila koja nam garantiraju osnovnu zaštitu života čiji je predstavnik Saturn. Zato trenutno balansiramo između strogosti mjera koje su nam nametnute i želje da tim istim metodama pobijedimo trenutnog neprijatelja koji nagovještava potrebu za promjenom svega i svačega u nama i oko nas.
Priča je zapravo uvijek ista: imaš jednu jaku, svojeglavu, osobu koja želi prekoračiti zakone koji je uokviruju i zarobljavaju. To je Mars. Osoba puna energije, dinamična, pobunjena protiv pravila, koja se ne obazire na zakone. Ona predstavlja prijetnju zakonu društva i zajednice. Zakon, a to je Saturn, se boji takvih pojedinaca. S druge strane ovaj jak i svojeglav, nezavisan do te mjere da ga nije briga što će tko misliti, ne obazire se na hijerarhije i norme. I tako stalno, izmjena između zakona koji nas štite i onih novih elemenata koji omogućavaju da rastemo, otkrivamo i inoviramo.
Rješenja ove situacije su razna. Svaki filozof ili religiozni učitelj će imati svoje tumačenje što bi i kako trebalo. Ako razmišljamo kroz astrološke simbole onda je zapravo ovako: disciplinom možemo usmjeriti energiju koja nastaje i raste kako bi ona mogla ostvariti svoj puni potencijal. Lijepo zvuči, aha, da, baš fina fraza. Ali pođimo korak dalje: Mars i Saturn su u znaku Jarca trenutno, tu se sukobljavaju. To je znak egzaltacije Marsa, a to znači da ovo okruženje pogoduje Marsu, daje mu resurse, Mars ovdje ima sve što mu je potrebno za uspjeh. Ono što zapravo i jeste ključ uspjeha svakoga vojnika koji se sprema na borbu i osvajanje je samonametnuta disciplina. Što je stroža disciplina to je vojnik spremniji za pobjedu. Kada govorim o „vojniku“ i „ratu“, to su samo metafore, nemojte se zabrinuti i doslovno shvatiti. Život opisuju simboli koji igraju predstavu pred nama, nije sve u matematici i zakonima znanosti, promatrajmo savršenu igru prirode kao namjernu, smislenu, s jasnim uzrokom i posljedicom, ali opet neshvatljivu, tajnovitu, fleksibilnu i uvijek u nastajanju i otkrivanju.
Egzaltacija Marsa se odvija na zadnjim stupnjevima znaka Jarca. To znači da nagla i brza energija novog koju Mars predstavlja sazrijeva tokom vremena i kada Mars dođe do zadnjih stupnjeva Jarca imamo disciplinirano usmjerenu aktivnost prema željenim ciljevima. Tada se pojavljuje sposobnost samokontrole i discipline koju tek očekujemo krajem ovog i početkom sljedećeg mjeseca. Ravnoteža je u jasno postavljenim prioritetima: kratkoročna sloboda ili dugoročna sigurnost. U egzaltaciji je Mars sposoban darovati svjesnu kontrolu instinkta i zrelost koja donosi dugoročnu pobjedu i konačan uspjeh. To se dešava tijekom prve polovice sljedećeg mjeseca. A do tada balansiramo između ludog Marsa i dosadnog Saturna.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt