Blagoslov Gurua – Guru Purnima

Danas, petak 27.7.2018., je Guru Purnima ili dan punog mjeseca koji se uglavnom odvija u srpnju/julu svake godine. Ovaj dan je posvećen Guruu. Ovog punog Mjeseca je milost Gurua posebno prisutna i lako dostupna. Zato se učenici ohrabruju da na ovaj dan učine posebnu službu za Gurua.
Koncept Gurua je esencijalan za duhovni napredak. Sama riječ “guru” znači “težak” što ima dalje značenje “pun obilja znanja” (i zbog toga težak, odnosno težak od obilja znanja), “pun dobrih odlika i osobne spoznaje” ili slično. Advayataraka Upanišada opisuje kako je riječ “guru” sastavljena od “gu” što znači “tama” i “ru” što znači “onaj koji raspršuje ili uništava”. Riječ guru stoga znači “onaj koji raspršuje tamu neznanja”.
Bhagavad Gita opisuje proces prihvaćanja znanja od Gurua na sljedeći način:
“Samo pokušaj naučiti istinu pristupajući duhovnom učitelju (Guruu). Raspituj se ponizno i služi ga. Samo-spoznata duša ti može predati znanje jer je sama vidjela istinu”.
Budistički spis Guhyasanaya Sadhanamala opisuje Gurua na sljedeći način:
“Guru je buddha, Guru je Dharma, Guru je Sangha. Guru je slavni Vajradhara, u ovom životu jedino je Guru put buđenja. Zbog toga svatko tko želi dostići stanje Buddhe treba zadovoljiti Gurua.”
Koje god znanje da želimo steći treba nam učitelj, savjetnik ili trener. To je osnovni princip života. A pogotovo ako želimo ostvariti duhovni napredak i uzdići svoju svjesnost na nivoe koje duša nije spoznala treba nam vodič koji je upoznat sa putem samo-spoznaje jer je sam prošao njime. U mnogim tradicijama i učenjima postoji izuzetna važnost učitelja, bez obzira da li nas taj učitelj podućava svjetovnom ili duhovnom znanju.
Postoje mnoge priče koje opisuju kolika je moć Gurua i kako on može promijeniti srce učenika. Te priče ilustriraju činjenicu da znanje možemo istinski primiti u svoje srce samo od osobe koja vjerodostojno živi ono što propovijeda i koja je zapravo otjelotvorenje principa koje zastupa. Jedna od tih posebnih priča je priča o Valmikiju, mudracu koji je autor epa “Ramajana”.
Narada Muni je poznati lutajući mudrac ili Guru koji je utjecao na mnoge osobnosti i zgode opisane u vedskim spisima. Tako je i ovom prilikom Narada Muni sreo Valmikija koji je tada bio lopov i razbojnik. Valmiki je bio vođa bande razbojnika koji su pljačkali brahmane (svećenike, yogije i askete), ubijali ih i krali njihovu imovinu i obilje. Narada Muni nije imao predrasuda prema njemu, kada ga je sreo mirno mu je propovijedao i na taj način, riječima, promijenio njegovo srce. Narada je Valmikiju dao instrukciju da recitira sveto ime “Rama”, no Valmiki to nije mogao. Očito je to ime bilo “presveto” za njega pa ga je Narada podučio da recitira riječ “mara” što znači “smrt”. Recitirajući ma-ra, ma-ra, ma-ra, ma-ra… Valmiki je zapravo izgovarao slogove imena Rama te je na taj način, uzastopce ponavljajući mantru izgovarao riječ Rama i ipak slijedio upute Gurua.
Valmiki je tako postao asketa koji je vrijeme provodio u meditaciji i recitiranju svetog imena. Postepeno je u svojoj viziju vidio Ramu i Njegove zabave te je sve detaljno opisao u Ramajani.
Valmiki je primio milost Gurua. Nije bio kvalificiran, ali je posebnim blagoslovom Narade Munija postao sposoban da se približi i uđe u društvo Rame. To je moć Gurua.
Želim vam da se danas prisjetite vaših gurua i učinite nešto da steknete i dobijete blagoslov koji može promijeniti vaše srce.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt