Dnevni osvrt za 15.3.

Danas je dan kada Sunce ulazi u zadnji znak zodijaka; Ribe. U ovom znaku Sunce uzima oblik Višnu Aditje. Višnu je sveprožimajuć, a Krišna u Bhagavad Giti kaže: “od svih Aditja, ja sam Višnu”. Ovaj Aidtja je najuzvišeniji od svih, Višnu nam pomaže na putu do zadnjeg od četiri cilja života, a to je mokša ili oslobođenje.
Simbol znaka Riba su dvije ribe koje plivaju u krugu, jedna od njih je okrenuta prema gore, a druga prema dole. Riba koja je okrenuta prema gore označava oslobođenje, njem pogled i smjer gledaju gore, prema uzvišenom cilju. Riba koja pliva prema dole predstavlja put materijalizma ili samsaru, krug rađanja i umiranja. Oba puta su podjednako moguća, Riba je dualni znak te daje mogućnost izbora. Ovaj simbol opisuje mogućnosti koje daju Ribe; možemo se probuditi iz sna (iluzije) u materijalnom svijetu, a možemo i nastaviti uživati u iluziji materijalnog svijeta te roniti beskonačnim dubinama u potrazi za savršenstvom koje ne postoji.
Mjesec je ušao u Strijelac, u sazviježđe koje nas spaja sa korijenom ili izvorom. To je Mula nakšatra i nalazi se na početku Strijelca. Simbol ove nakšatre je “korijen” pa osobine ovog dijela zodijaka govore o interesu za bit problema, odnosno želji da dopremo do same srži svake teme kojom se bavimo. To je dobro u smislu istraživanja i razotkrivanja. Ribe govore o dubinama, a korijen prodire u skrivene dubine, u ona područja kojih nismo svjesni i koja ne vidimo. Želju da prodremo u dubine ne dobivamo slučajno, ona je uglavnom rezultat razočarenja površnošću koja nam ne daje odgovore na važna životna pitanja. Tragaoca je uvijek bilo i biti će ih; oni koji trže odgovore, pitaju i istražuju, oni rone po dubinama i žele otkriti odakle izvire taj korijen. Sva ta potraga vodi transformaciji iskustva u osobnu spoznaju koja obogaćuje život u duhovnom smislu.
Simbol „korijena“ također predstavlja ukorijenjenost u ispravnim vrijednostima. S ovim tranzitom Mjeseca imamo priliku povezati se sa unutarnjom istinom, srži ili centrom unutarnje galaksije.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt