Jupiter je u Vagi

Od 12.9.2017. do 11.10.2018. Jupiter putuje kroz sideralni znak Vage. Taj je tranzit počeo nedavno i evo što približno možemo očekivati od sljedećih godinu dana:
Jupiter u ovom području zodijaka ekspandira pregovore i dogovore, uravnoteženje dviju strana, spajanje suprotnosti, partnerstva, jednakost i pravednost, vaganje, mjerenje ili kalkuliranje i slično. Područje znaka Vage je neprijateljsko okruženje za Jupiter jer je Vaga pod vladavinom Venere koja je s Jupiterom u mnogim suprotnostima. Zato će rezultati djelovanja Jupitera ovisiti od položaja i dostojanstva Venere u određenim trenucima njenih tranzita.
Ovaj položaj Jupitera govori kako možemo koristiti mudrost koja je povezana sa diplomacijom, pogađanjem i stvaranjem ugovora, traženjem sklada i harmonije te pravednih rješenja u društvu i zajednici. Umjetnost i estetika su također dio znanja i životnih vrijednosti koje čine temelj u ovog perioda. Zadovoljstvo u uređenju socijalnih uslova života te ekspanzija obilja i ljepote su također rezultati ovog položaja Jupitera.
Oaj tranzit također donosi ekspanziju u područje partnerstva, ljubavnog života ili poslovnih dogovora i ugovora. Vizija se tokom ovog tranzita treba podrediti suradnji.
Ovo je odličan tranzit za podučavanje o odnosima, pričanje priča o uspješnim odnosima i učenje iz njihovih primjera. Ekspanzija u bilo kojem smislu (ljubavno ili poslovno) treba biti u skladu sa drugima, partnerstvima, suradnjom, pravdom i jednakošću.

Jupiter u balansu

Kod ovog položaja se dešava sukob između Jupitera i Venere (koja vlada znakom Vage): Jupiter želi jedinstvo sa božanskim, a Venera želi jedinstvo sa materijalnim. Jupiter predstavlja težnju ka prosvjetljenju i duhovnosti, a Venera teži uživanju u materijalnom svijetu. Putovi ova dva učitelja su različiti; jedan podučava odricanju od materijalnog dok drugi podučava o korištenju materijalnih resursa i okolnosti. Zato se može desiti da inteligencija (koju predstavlja Jupiter), zbog neprijateljskog okruženja ovog znaka, bude zavedena materijalnim vrijednostima. To predstavlja kompromis duhovnih vrijednosti da bi se zadovoljili neki materijalni prohtjevi.
Biti ćemo svjedoci truda koji će činiti mnogi da u mnogim odnosima pronađu uravnoteženje te da pronađu životnu mudrost dok istovremeno pokušava ostvariti idealno partnerstvo. Znati će se desiti da se tokom ovog perioda zastupaju visoke vrijednosti pravednosti i morala u odnosima, a istovremeno krše određene norme i da neki padnu kao žrtve nekih nižih vrijednosti. To se ponašanje teško može razumjeti i jedino pojedinac sam sebi može pružiti objašnjenje i izgovor za takvo ponašanje.
Zbog negativnog okruženja i neprijateljstva s Venerom, Jupiter u ovom znaku predstavlja poteškoću na putu ostvarenja istinske dharme. Kao da ćemo biti prisiljeni slijediti ustaljene norme i ograničenja društva unutar kojeg djelujemo što će često onemogućiti ekspanziju dharme. Razlog tome je što Jupiter po svojoj prirodi nije navikao da radi kompromise da bi udovoljio drugim ljudima ili socijalnim normama. On je element koji prezentira istinu bez obzira na društvena očekivanja.
Stoga je ovo tranzit kompromisa vrijednosti morala i dharme sa potrebama okoline, društva, drugih ljudi i partnerstva u ljubavnom i poslovnom smislu.

Jupiter na vagi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt