Saturnovi tranziti

Od 26.10.2017. do 24.1.2020. Saturn će se nalaziti u sideralnom znaku Strijelca. Isti tranzit se zadnji puta desio od 16.12.1987. do 14.12.1990. Unutar tog perioda desio se pad berlinskog zida (9.11.1989.) Taj je događaj završio jednu epohu i započeo sljedeću.
Opisati ću efekte Saturnovog tranzita kroz Strijelca, držati ću se principa jednostavnosti.
Saturn predstavlja suočavanje sa istinom i odgovorno uspostavljanje izvornih (ali zaboravljenih) vrijednosti. On se ne libi sukobiti sa maskom ili prividom koji prekriva suštinu i srž te razvrgnuti pravo stanje stvari.
Saturn predstavlja narod i volju naroda koji uspostavlja svoje vrijednosti. Narod je tada srušio Berlinski zid, simbol podjela onoga što treba biti jedna cjelina. Saturn je onaj koji potlačenima, obespravljenima, siromašnima i marginaliziranima daje prava.
A što je Strijelac? Pod vladavinom je Gurua Jupitera; idealista koji vjeruje u pravdu. I Jupiter i Saturn predstavljaju tradiciju, svaki na svoj način. Jupiter predstavlja našu vjeru u ustaljene vrijednosti, a Saturn strah od promjene i stoga striktno pridržavanje pravila i propisa, disciplinu kojom se održavamo unutar granica. I jedna i druga strana imaju svoje prednosti i mane.
Što se dešava kada se oni sretnu i druže neko vrijeme (osim rušenja berlinskog zida)?
Narod preuzima pravdu u svoje ruke i uspostavlja vrijednosti i novi moral po svojoj mjeri. To nam je poznato pod imenom “demokracija”.
Kada smo već kod Berlinskog zida danas također imamo planove za gradnju kojekakvih zidova od kojih je najpoznatiji onaj između SAD i Meksika. Kako će ti planovi završiti vidjeti ćemo i učiti iz toga. No, ako smo već naučili istu lekciju zašto je ponavljati? Već znamo kako završavaju umjetno podignuti zidovi. Zato mislim da smo, kao čovječanstvo, spremni da se sa sličnim situacijama bavimo na bolji način.

Saturn (Šani) je sin Sunca (Surye). Sunce je izvor života, svjetlosti, vitalnosti i znanja. Bez svjetlosti ne možemo vidjeti i steći znanje. Sunce predstavlja izvornu dušu koja se prekrivena materijalnom energijom manifestira kao ego koji se nameće kao centar svega. Tako Sunce predstavlja kralja među nama koji u trenutku slabosti djeluje pod utjecajem lažnog ega uzimajući sebi za pravo da sebe stavi u apsolutni centar svega.
Saturn je sin takvog Sunca te se oglušio na lojalnost ocu zato što se ne slaže sa slabostima nametnutog autoriteta i lažnog lidera. Saturn zato predstavlja sve što je suprotno autokratu i tiraninu koji je opijen povjerenom mu moći. No, kao sin Sunca, izvorne duše, izvora svjetlosti, znanja i života, beskompromisno je odan izvornim vrijednostima. Tako daje pravdu potlačenima i istinu zanemarenima.
Zadatak Saturna je da nas podsjeti na put pravde sa kojeg smo zalutali. To može činiti kažnjavanjem, oduzimanjem, izolacijom i slično. Njegov brat je Yama koji sudi dušama nakon smrti i posjeduje detaljni karmički zapis grešaka, ali i zasluga. Yama kažnjava greške i nagrađuje vrline. Zovemo ga Dharmaraja što znači “kralj dharme”. On poznaje zakone dharme, odnosno pravičnosti, te vjerodostojno sudi o njima.
Tokom života svih nas Saturn je tu da nas podsjeti na dharmu. Yama to čini nakon smrti, a Saturn prije smrti, tako su dva brata podijelila svoje dužnosti.

Saturn u Strijelcu uvesti će potrebu da odgovorimo na dužnosti za uvođenjem reda u područje vjerovanja, religije, idealizma, prava (ili pravosuđa), edukacije i slično. Ovaj tranzit naglašava odanost i povratak izvornim vrijednostima, onakvim kakve one trebaju biti, a ne onima nametnutima od strane lažnih autoriteta.
Da bi se ostvarili takvi rezultati desiti će se da se u područja višeg znanja (edukacije), religije, filozofije, pravosuđa itd uvode osobe nižeg statusa koje bi se inače smatralo manje vrijednima. To je milost Saturna: brine se za bolesne, siromašne, obespravljene, marginalizirane, iskorištene itd. Njima, Saturn u ovom tranzitu, daje pristup višem znanju i vrijednostima. Marginaliziranima se daje pristup elitizmu.

S druge strane odanost dogmama, krutim tradicijama ili ritualima koji se slijepo slijede ograničiti će religijsko i filozofsko razumijevanje dubljih istina i svrhe. Svrha ovog tranzita je shvatiti razlog i istinsku namjenu rituala i tradicije.
Ovaj tranzit također donosi porast snage vođa lokalnih zajednica koji se odupiru tiraniji većih grupa i institucija. U tom smislu slijedi i povećani interes mnogih lokalnih zajednica za veća prava u lokalnoj samoupravi. No Saturn jedino traži povratak tradiciji i izvornim vrijednostima uspostavljenima u davnim vremenima. Svrha svih takvih događanja je ustvari sigurnost i stabilnost u edukaciji, religiji, raspodijeli vrijednosti i prava i ostalo.
Način na koji Saturn ostvaruje svoju svrhu je ograničavanje i zato u prvoj fazi govori o potrebi za odbacivanjem laži kako bi se konačno došlo do istine. Zato ovaj tranzit čak može prouzročiti i nestanak određenih tradicija ili otuđenje od religijskih korijena.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt