Kako odgovoriti na izazove Saturna

Saturn ima reputaciju kao planet koja predstavlja probleme, blokade, poteškoće, strahove, zakašnjenja, razočarenja, kaznu, frustraciju i još mnogo drugih loših stvari kojih se možete sjetiti. Tako je Saturn na lošem glasu i izaziva strah kod mnogih ljudi. Sve nevolje i poteškoće su normalan dio života, a ponekad se može vidjeti i mnogo poteškoća koje uzrokuje i Jupiter koji je poznat kao vrhunski dobroćudnik, planet znanja, morala, blagostanja, inteligencije i slično. S druge strane Saturn može darovati stabilnost, zrelost, dugotrajnost, lojalnost, pravednost, odgovornost i još mnogo drugih dobrih odlika.
U ovom članku navodim nekoliko mjera ili postupaka koji vam mogu pomoći ako smatrate da vas „muči“ Saturn, ako vam je netko rekao da je Saturn loš u vašoj karti, možda prolazite kroz nezgodne tranzite Saturna u vašoj natalnoj karti ili možda jednostavno želite poraditi na tome da udobrovoljite utjecaj Saturna u svom životu.

• Ne budite sebični: u zahtjevnim životnim situacijama koncentriramo se isključivo na sebe te se lako može dogoditi da postanemo sebični. Saturn testira našu svjesnost o zajedništvu i zahvalnost.
• Ne sumnjaj u sebe: Saturn testira koliko vrednujemo sebe. Odanost sebi i svojoj istini, odnosno autentičnost, je ono što Saturn želi od nas.
• Ne odbijajte prihvatiti istinu, čak i ako ona ugrožava vaš dobar ugled i reputaciju: Saturn pokazuje greške i traži istinu.
• Uvedite više discipline u svoj život, imajte raspored, redovnu rutinu, budite organizirani i točni. Lakše je da sami sebe disciplinirate nego da vas netko/nešto (vanjski utjecaj) disciplinira. Istovremeno pazite na kontra-efekt rutine i sigurnosti koji vas sprječava da napravite potrebne promjene. Kada trebate biti tvrdoglavi onda budite tvrdoglavi, a kada ne trebate biti tvrdoglavi onda nemojte biti tvrdoglavi. Saturn nas podučava striktnoj disciplini u ostvarivanju svojih ciljeva i sposobnosti da se odreknemo svega samo da bi dostigli više vrijednosti koje želimo i trebamo.
• Odvojite se ili odbacite stvari koje vam više ne trebaju. Ne opterećujte se s prošlošću. Dobra metoda je izvaditi iz ormara i s polica stvari koje niste koristili barem dvije godine unazad i donirajte ih ljudima kojima je to potrebno. Na taj način lišavamo se stvari koje nas vuku unazad i otvaramo prostor novim prilikama. Lekcija Saturna je odvajanje od nepotrebnog, minimiziranje uslova života na ono što je istinski potrebno i kvalitetno.
• Ako je potrebno osamiti se onda se ne bojite toga. Saturn daje malo prijatelja i sljedbenika, ali oni su pravi, dugotrajni i istinski lojalni.
• Nemojte se žaliti. Saturn nas podučava da stoički prihvatimo lekcije koje nam servira.
• Činite ono što je potrebno, a ne ono što vam se sviđa: Saturn predstavlja rad koji trebamo odraditi, službu ili žrtvu koju trebamo napraviti. U trenutku njegovih istaknutih tranzita i/ili perioda podučava nas marljivom i discipliniranom radu i služenju bez obzira sviđa se to nama ili ne. Saturn podučava onome što je potrebno, a ne ugodno.
• Kao nastavak prethodne točke možemo uključiti i lekciju strpljivosti u neugodnim trenucima i situacijama. Posvećenost ciljevima i u trenucima neugodnosti te vjera da će slijeđenjem pravedne dužnosti sve ispasti kako treba su osobine stabilnog djelovanja Saturna.
• Preuzmite odgovornost u svim područjima života, a pogotovo na području u kojem se trenutno nalazi Saturn u vašoj karti. Na tim područjima se traži posebna odgovornost. Saturn je predstavnik suočavanja s odgovornošću.
• Krenite sada. Drugim riječima: radite na navici odgađanja i odugovlačenja. Riješite se toga čim prije. Saturn stvara zakašnjenja i razočarenja, a svrha tome je stjecanje potrebne zrelosti i iskustva. No, iskustvo se ne stječe čekajući na njega, ono se stjeće aktivnošću i djelovanjem. Zato budite aktivni i ne bojite se neuspjeha.
• Imajte “plan B”. Stvari neće biti onako kako planirate, pripremite se na to unaprijed.
• Prije nego što nešto napravite razmislite da li je to ispravno ili nije.
• Poštujte starije i uvijek se ponašajte ljubazno prema njima. Na taj način primite njihove blagoslove. Saturn predstavlja starije, ozbiljnije, zrelije, iskusnije, mudrije…
• Naučite kontrolirati svoj um. Naučite meditaciju. Naučite vještinu koja će vam pomoći da u okolnostima mentalnog nemira i emotivnog nezadovoljstva pronađete ravnotežu i stabilnost.
• Hodajte bosi, pogotovo subotom: stopala su pod vladavinom dvanaeste kuće, ona predstavlja gubitke. Kontakt sa zemljom čini nas poniznima, poput trave po kojoj se gazi i koja se uvijek ponovo diže i iznova raste. Ovo je dobra vježba za spoznaju iluzije ega. Kontakt sa zemljom spaja nas s realnošću, konkretnom i praktičnom realnošću. Saturn vlada elementom zraka i pod njegovim utjecajem možemo postati “prezračnim” (pod pretjeranim utjecajem elementa zraka) i zato je dobro “prizemljiti” se ili “uzemljiti”, stupiti u kontakt sa zemljom.
• Sljedeća metoda za uravnoteženje elementa zraka koji je pod vladavinom Saturna je pranayama ili vježbe disanja. Te vježbe uravnotežuju protok zraka unutar tijela, ne samo zraka koji udišemo nego i tokova suptilnih energija, odnosno prane.
• Donirajte siromašne ili bolesne: Saturn predstavlja siromašne, bolesne, marginalizirane, obespravljene ili općenito najniže slojeve društva. Donirati, služiti i pomagati onima kojima je to potrebno udobroboljava Saturn. Misliti na druge i razviti duh zajedništva i povezanosti. Duh kolektivizma, zajedništva, nesebičnosti, odricanja i slično su osobine koje zadovoljavaju Šanija.
• Hranite vrane, pogotovo subotom: vrane su životinje koje Saturn predstavlja. Zato je hranjenje vrana aktivnost koja udobroboljava Saturn, a subota je Saturnov dan.
• Post je odlična mjera za udobrovoljenje graha (ili planeta). Za udobrovoljenje Saturna se preporuča post subotom. Post na pun Mjesec ili na “saptami tithi” se može prakticirati jer Saturna vlada ovim fazama u promjenama Mjeseca. Saturn traži da se odreknemo nepotrebnog i suvišnog, navodi nas na asketizam i zato se post općenito smatra mjerom koja udobrovoljava Saturn.
• Recitirajte mantre koje su namijenjene ili opisuju Šanija, odnosno Saturn. Najjednostavnija i uvijek primjenjiva mantra je “bija-mantra”, odnosno mantra koja je sjeme svih mantri: Šam Šanišćaraja namaha.
• Tamno-plava i crna boja opisuju raspoloženje Saturna. Od kristala tu su plavi safir i ametist ili lapis lazuli. Korištenje ovih boja i kristala pomaže harmonizirati energije Saturna.
• Klasični đjotiš preporuča štovanje Hanumana za bilo koji problem povezan sa Saturnom. Hanuman je od Šanija (Saturna) dobio blagoslov da Šani neće mučiti njegove štovatelje. Za Sade Sati period, a i uopće za probleme sa Saturnom uvijek preporučam štovanje Hanumana za one koji su upućeni.
• Za Sade Sati konkretno, opet za upućene, u prvoj trećini tog perioda (tranzit Saturna kroz dvanaestu kuću od Mjeseca) preporuča se štovanje boginje Kali. Ona je boginja uništenja te njena pomoć može biti zaštitničkog karaktera u ovom periodu koji nas zna lišiti mnogih stvari do kojih nam je stalo. Kali pomaže u transformaciji koju Saturn započinje, pomaže da se lakše prođe kroz intenzivna iskustva i da se pronađu načini kako uspješno iskoristiti izazove koji se pojavljuju.
• U drugoj trećini Sade Satija preporuča se obožavanje Hanumana. On predstavlja energije Marsa, a Mars je egzaltiran u znaku Jarca koji je pod vladavinom Saturna. Mars dakle najbolje funkcionira u okruženju kojim vlada Saturn. To okruženje omogućava disciplinu, fokus, strogost, konkretno i praktično upotrijebljenu snagu i dinamiku uz pomoć koje je moguće ostvariti uspjeh i pobjedu. Hanuman pomaže da kreativno iskoristimo drugu trećinu Sade Satija.
• U zadnjoj trećini Sade Satija preporuča se štovanje Šri Krišne. Krišna pomaže u očuvanju i opstanku. On je zaštitnik koji daje život, koji nas “hrani” onim čime je potrebno i čuva ono što imamo.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt