Prvi dan nove 2018 godine i pun Mjesec

Početkom nove godine obično donosimo nove odluke i imamo želju pridržavati se nekih načela i ostvariti svoje ciljeve tokom sljedećih 365 dana. Današnji dan je dan punog Mjeseca, a ujedno je i početak nove kalendarske godine, novog mjeseca i novog tjedna. Nadam se da će vam ovaj opis današnjeg položaja punog Mjeseca pomoći da usklađeni s ritmovima prirode ostvarite ono najbolje u vama na dobrobit svih oko vas.

Ponedjeljak je dan kojim upravlja Mjesec, a on se danas pun nalazi u području neba kojeg nazivamo Ardra nakšatra ili sazviježđe Oriona. Najistaknutija zvijezda ovog sazviježđa je Betelgeuse, a stari vedski mudraci su smatrali da je to zvijezda na kojoj prebiva božanstvo imenom Rudra. Upravo je Rudra vladar ovog dijela neba odnosno Ardra nakšatre. Rudra je božanstvo koje predstavlja uništenje i novo stvaranje.
Simbol koji predstavlja ovo sazviježđe je „suza“ ili „dijamant“ (dijamant simbolizira vrijednost koja je stečena nakon velikog pritiska i poteškoća, a suza je simbol za tugu i potištenost).
Postoji određena sjeta kod ove nakšatre kako i simbol (suza) sugerira. Simbol uništenja trebamo razumijeti na ispravan način, a to nam objašnjava simbol dijamanta. Bez uništenja ne može postojati niti stvaranje nečeg novog i svježeg. Dakle, da bi se nešto novo stvorilo ono staro se treba napustiti ili uništiti. Pošto u ovom sazviježđu postoji „uništenje“ kao važna tema trebati će pažljivo kanalizirati takve energije. Treba shvatiti da nakon najtamnije noći slijedi zora i novi dan – to je smisao uništenja kako je već rečeno. Dragulj (ili dijamant) je sposoban kanalizirati pozitivnu energiju koju dobiva i odašiljati je primaocu. To je također simbol preobrazbe primljenih vrijednosti u nešto bolje i svrsishodnije.
Zato ovaj dio neba predstavlja sposobnost da se stvara iz (ili nakon) uništenja, odnosno da se prihvati akt uništenja kao akt stvaranja nečeg novog i boljeg. Nakon što prođemo kroz neke poteškoće (ili osobne tragedije) postajemo zahvalni i zadovoljni u životu.
Suze nam mogu zamagliti pogled, ali nakon nekog vremena stvari postaju jasne i kristalno čiste. Zbog tog zamagljenja može se istovremeno pojaviti osjećaj zbunjenosti, ali i prosvijetljenosti. Um je vrlo aktivan, ali i svjestan svojih ograničenja. To ponekad zbunjuje, ali i pokazuje mogućnost promjene u trenucima kada se intelekt poveže sa podsvjesnim te stvori bogat temelj za rast u budućnosti.

Rudra, koji vlada ovim dijelom neba, predstavlja uništenje, odnosno transformaciju ega. Rudra je ekspanzija Šive koja je zadužena za uništenje neznanja i usmjeravanje svjesnosti prema znanju i pronalasku odgovora o stvaranju i kreaciji. Ova nakšatra stoga daje sposobnost razumijevanja zakone prirode, ali i potencijal da se upravo zbog toga i razočaramo.
Rudra predstavlja našu ljutnju zbog koje učinimo nepromišljena djela radi kojih kasnije dugo vremena možemo snositi posljedice. Tokom tog vremena suočavamo se sa negativnim reakcijama ljutnje i pritom se istinski pročišćavamo. Nakon svega slijedi zahvalnost i poniznost, ali i znanje o zakonima prirode koji su u potpunosti nepristrani.
Sama riječ „rudra“ znači „onaj koji plače“ ili „onaj koji uzrokuje plač“. U jednom dijelu Veda je opisano kako se Rudra, za potrebe uništenja, ekspandira u jedanaest ekspanzija koje su poistovjećene s deset osjetila i umom (um je jedanaesti jer objedinjuje osjetila, predstavlja središte osjetila). U trenutku kada osjetila (svjesnost) napuštaju smrtno tijelo osoba jadikuje i plače kao što i svi njeni bližnji jadikuju i plaču. No, nakon napuštanja starog i bolesnog tijela duša uzima novo, mlado tijelo i krug se nastavlja. Rudra rukovodi tim procesom preobrazbe i uzrokuje plač bićima koji se poistovjećuju sa smrtnim, prolaznim i privremenim. Rudra je uvijek opisivan kao Božanstvo koje se nalazi negdje u sredini i rukovodi prelaskom iz jednog stanja u drugo, rubnim situacijama i okolnostima koje nas mijenjaju i transformiraju.

Rahu koji je astrološki vladar ove nakšatre predstavlja ambiciju. On želi dostići ono što je nedostižno ili ostvariti nemoguće. Tu je prisutna neutaživa žeđ za ostvarenjem i ispunjenjem. No, kada ostvarimo svoje ambicije često shvatimo uzaludnost naših težnji, ako su one bazirane na materijalnim i prolaznim vrijednostima. Zbog svega toga ovo sazviježđe teži intelektualnom savršenstvu i zbog toga može postojati nezadovoljstvo jer je savršenstvo nemoguće ostvariti u ovom materijalnom svijetu.
Često se također može pojaviti i osjećaj izolacije ili odvojenosti. Rahu je demon koji je popio nektar besmrtnosti i postao besmrtan. Stoga ga demoni ne prihvaćaju kao svojega, ali niti ga bogovi ne prihvaćaju u svoje redove jer potiče iz redova demona. Stoga je Rahu napušten i usamljen.
No, upravo tamo negdje između, na granici dva svijeta, postoji mogućnost izbora; da li krenuti na jednu ili drugu stranu, kako gledati na ovaj svijet, po kojim kriterijima mjeriti vrijednosti itd.

Osim opisanog položaja Mjeseca uzmite u obzir i nekoliko nedavno opisanih zvjezdanih fenomena koji su opisani na ovom blogu i koji su još uvijek aktualni i utjecajni. Posebno je bitna trenutna konjunkcija Sunca, Saturna i Venere koja je u opoziciji na opisani položaj Mjeseca.

Želim vam da na današnji dan donesete dobre odluke. Budite vjerni i odani sebi i svojoj autentičnosti, samo srce zna što je ispravan put i ispravna odluka. Postoje vodiči koji pomažu i usmjeravaju, ali na kraju krajeva sami živimo svoje živote, nitko osim nas to ne čini umjesto nas.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt