Mlad Mjesec – Amavasya

Noćas je noć mladog Mjeseca ili Amavasya. To je trenutak koji se dešava jednom mjesečno kada se Sunce i Mjesec spoje, odnosno kada se nalaze u konjunkciji.
U ovom slučaju ta se konjunkcija dešava u sideralnom znaku Riba, a nedavno sam pisao o utjecaju Sunca na Veneru, koji se osjeća ovih dana; tom se utjecaju danas/noćas pridružuje Mjesec.
Spoj Sunca i Mjeseca predstavlja spajanje muške i ženske energije. U drugom smislu to je spoj duše (atme) i uma (manas). Um (Mjesec) reflektira svjetlost koju dobije od Sunca, on sam po sebi nije izvor svjetlosti. To znači da duša daje sadržaj umu te se kroz filter uma taj sadržaj manifestira u našim emotivnim i mentalnim stanjima. Stanje Mjeseca u natalnoj karti je ključno jer govori o emotivno/mentalnom sklopu osobe.
Amavasya, ili dan kada ne možemo vidjeti Mjesec (um) jer je on potpuno spojen sa Suncem (dušom), označava nultu točku ili prapočetak. Sve se rađa iz duhovne energije koju predstavlja Sunce i dan mladog Mjeseca smatra se početkom novih mjesec dana ili novog ciklusa kruženja Mjeseca oko Zemlje. Ovo je dakle dan novih kada se Mjesec nanovo rađa i započinje novi život, novi početak.
Ovaj dan je također povezan sa precima, pod vladavinom je Pitra ili predaka. Odanošću precima pokazujemo našu zahvalnost prema velikanima prošlosti koji su omogućili da živimo život kakav imamo danas. Na osnovu svega što imamo možemo napraviti novi start ili re-start na dan mladog Mjeseca.
Konjunkcija Sunca i Mjeseca predstavlja jedinstvo duše i uma. U tom stanju um je ispunjen duhovnom energijom i ne postoje nesuglasice između onoga što duša želi i onoga što um čini. No, nedostatak svjetlosti Mjeseca na ovaj dan može govoriti o mentalnoj slabosti, pogotovo kod osoba koje nemaju razvijenu duhovnu svjesnost. Ako nedostaje duhovnog sadržaja onda će i um biti slab, nepostojan, prazan, spor, neučinkovit. To su karakteristike ovog dana. Zato ovaj dan može biti duhovno intenzivan i dati velike rezultate u domeni duhovne spoznaje i napretka, ali i materijalno neučinkovit, nezainteresiran i frustirajuć.
Mjesec predstavlja Božansku Majku ili Devi i dan mladog Mjeseca je posebno povezan sa štovanjem Devi ili boginje mraka Kali. Transformacija počinje uništenjem jer je to jedini način da se iz starog stvori novo, preobraženo i preporođeno. Žena ima moć rađanja novog života i sposobnost da prođe kroz porođajne muke kako bi na svijet donijela novi život. Zato je ovaj dan dan novog rođenja ženske energije ili Devi. U nekim tradicijama ovim danom započinje Navaratri ili 9 dana štovanja Devi. Tih se devet dana poklapa sa početkom proljeća koje opet simbolizira sezonu novog početka.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt