Pašankuša (Papankuša) ekadaši

U srijedu 25. 10. 2023. je ekadaši koji se naziva Pašankuša ekadaši. Slijedi opis iz Brahma-vaivarta Purane:

Yudhišthira Maharaja reče: „O Madhusudana, kako se zove ekadaši koji dolazi za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Ašvina (rujan – listopad)? Molim te budi milostiv i razotkrij mi ovu istinu.“
Vrhovna Božanska Osoba Šri Krišna reče: „O kralju, molim te pažljivo slušaj dok ti opisujem slave ovog ekadašija – Papankuša ekadašija – koji uklanja sve grijehe.
Na ovaj dan treba se obožavati Padmanabha Božanstvo, Gospodin Višnu lotosolikog pupka u skladu s arcana vidhijem (propisi). Slijedeći ga, osoba može doživjeti sve božanske užitke koji se mogu osjetiti na rajskim planetima i na kraju dostići oslobođenje. Jednostavno ponizno nudeći poštovanje neizrecivom Gospodinu Višnuu koji leti na Garudinim leđima osoba može dostići dobrobit jednaku onoj koja se stječe dugotrajnim vršenjem velikih strogosti, potpuno ovladanim osjetilima. Čak ako je netko počinio neopisivo odvratan grijeh, može se osloboditi paklenih kazni odavajući poštovanje Gospodinu Šri Hariju, koji oslobađa od svih grijeha.
Mantrajući Sveta Imena Gospodina Višnua na ovaj dan, osoba stječe dobrobit kao da je obišla sva sveta mjesta na ovom svijetu. Tko god mantra Sveta imena – Rame, Višnua, Janardane ili Krišne – posebno na ovaj ekadaši – nikada neće vidjeti prebivalište gospodara smrti, Yamaraje. Niti će bhakta koji posti na ovaj ekadaši, koji Mi je jako drag, vidjeti podzemne svjetove.
I vaišnave koji kritiziraju Gospodina Šivu i štovatelji Šive koji kritiziraju Mene zacijelo odlaze na paklene planete. Milost dobivena izvođenjem sto žrtvovanja konja i sto Rajasuya žrtvovanja nije jednaka ni 1/16 milosti koju bhakta stekne posteći na ovaj ekadaši. Ustvari, u sva tri svijeta nema veće dobrobiti od posta na ovaj dan i ništa nije povoljnije i ne može pročistiti od grijeha kao ovaj ekadaši, dan Gospodina lotosolikog pupka, Padmanabhe.
O kralju, dokle god osoba ne počne postiti na dan Gospodina Padmanabhe nazvan Papankuša ekadaši, neće se riješiti grijeha, nego će ga i dalje grijesi njegove prošlosti pratiti kao vjerna žena. U sva tri svijeta ne postoji dobrobit koja se može mjeriti s dobrobiti koja se stječe postom na ovaj ekadaši. Onaj tko s vjerom posti na ovaj ekadaši nikada neće vidjeti utjelovljenje Gospodara smrti Yamaraje. Tko želi dostići oslobođenje, uzdizanje na rajske planete, dobro zdravlje, lijepu ženu, zdravlje i žitarice, treba samo postiti na ovaj Pašunkuša ekadaši. O kralju, ni Ganga, Gaya, Kaši, ni Puškara ni Sveto mjesto Kurukšetra ne mogu donijeti toliku dobrobit kao ovaj Papankuša ekadaši.
O Maharaja Yudhišthira, zaštitniče svijeta, nakon slijeđenja ekadašija tijekom dana, osoba treba ostati budna cijelu noć nastavljajući i dalje biti zaokupljena slušanjem, mantranjem i služenjem Gospodina – zahvaljujući čemu će lako dostići Vrhovno prebivalište Gospodina Višnua, i ne samo to nego će 10 generacija njegovih predaka s majčine strane, 10 generacija predaka s očeve strane i 10 generacija sa ženine strane biti oslobođeno samim pridržavanjem posta na ovaj ekadaši. Svi ovi preci poprimit će svoj izvorni, četveroruki transcendentalni oblik. Nosit će žutu odjeću, bit će okićeni lijepim vijencima i doletjet će u duhovno kraljevstvo na leđima Garude, velikog neprijatelja zmija. Ovu dobrobit stječu svi Moji bhakte koji jedanput ispravno proslave Papankuša ekadaši.
O najbolji među kraljevima, čak i dijete, mladić ili starac posteći na ovaj ekadaši može se osloboditi grijeha i osloboditi se patnji grešna rođenja. Svi oni koji poste na ovaj ekadaši oslobađaju se svih grijeha i vraćaju se u duhovno prebivalište Gospodina Šri Harija. Svi koji daruju zlato, sezamovo sjeme, plodnu zemlju, krave, žitarice, pitku vodu, kišobran ili par cipela na ovaj povoljan Sveti dan, nikada neće posjetiti Yamarajino prebivalište, koji uvijek kažnjava grešnike.
O kralju, na ovaj ekadaši čak bi se i siromašni najprije trebali okupati, a zatim dati u milostinju nešto u skladu s njihovim mogućnostima.
Tko izvodi žrtvovanja i pomaže ljudima, ili gradi javna okupljališta, odmarališta, vrtove ili kuće ne pati od Yamarajinih kazni. Ustvari, treba se shvatiti da je onaj tko je u prošlom životu obavljao takve pobožne djelatnosti nagrađen dugim životom, bogatstvom, dobrim rođenjem ili je oslobođen svih bolesti. Ali onaj tko slavi Pašunkuša ekadaši odlazi u prebivalište Vrhovne Božanske Osobe, Višnua.“
Gospodin Šri Krišna je zaključio: „Tako sam ti, pobožni Yudhišthira, opisao slave povoljnog Papankuša ekadašija.“
Ovim završava pripovijedanje o slavama Papankuša ekadašija ili Ašvina-šukla ekadašija iz Brahma-vaivarta Purane.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt