Retrogradnost Saturna i mlad Mjesec

Danas, u subotu 17. 6. 2023. počinje retrogradnost Saturna i ona traje do 4. 11. 2023. Saturn je retrogradan 140 dana ili četiri i pol mjeseca. To je nešto više od četvrtine godine. I tako svake godine, Saturn retrogradan jedan kvarat svake godine. Njegova retrogradnost u nama potiče osobine poput strpljivosti, upornosti, poniznosti, požrtvovanosti, odgovornosti, pravednosti i slično. Sve što je povezano sa Saturnom u periodu njegove retrogradnosti postaje jače, dublje i intenzivnije. Pošto je Saturn graha tama-gune ili odlike neznanja i pasivnosti donosi i osobine poput tromosti, tvrdoglavosti, emotivne nedostupnosti ili hladnoće i slično. Saturn koji je retrogradan je poput nekog malog čovjeka u našoj podsvijesti koji spava u potpunoj nesvijesti, nepovezan sa bilo čim što se oko njega događa. I onda se taj mali čovjek probudi (na kraju retrogradnosti) i shvati da okolnosti nisu onakve kakve je on sanjao. Tada nastupa razočarenje i frustracija, a to su već uobičajene osobine koje Saturn u nama provocira.
Saturn pokazuje grižnju savjest koja je pohranjena u podsvijesti, a to znači da nismo svjesni korijena ni uzroka tog neobičnog i neugodnog osjećaja. U prošlosti smo donijeli loše odluke i napravili greške. Možda smo nekoga povrijedili i učinili tužnim. Čista duša zbog prekrivača od naslaga iskustava ovog svijeta nije svjesna tih događaja, ali su zato svi ti obrasci pohranjeni u skladištu podsvijesti ili u oblaku karme koji vučemo za sobom po kojem god nebu ovog materijalnog svijeta plovimo. Saturn u retrogradnosti nas podsjeća na naše greške iz prošlosti.
Retrogradnost okreće značenje planete; kada je ona retrogradna ponaša se kao da je u suprotnom znaku, odnosno u opoziciji. Saturn je retrogradan u Vodenjaku, a to bi značilo da će se ponašati kao da je u Lavu, znaku koji je u opoziciji s Vodenjakom. Saturn u Lavu simbolizira sukob sa autoritetom lidera, vođe, vladara, oca, ali i izvornu kreativnost i autentičnost koja se treba podrediti zahtjevima i očekivanjima kolektiva. I tu su mogući sukobi, nadmetanja i suočavanja sa izazovima.
Osim toga dan je mladog Mjeseca, odnosno Amavasya. Počinje nekih pola sata nakon izlaska Sunca i kulminira u trenutku konjunkcije Sunca i Mjeseca u rano nedjeljno jutro. Mlad se Mjesec odvija u Blizancima, u nakšatri pod imenom Mrigašira. Sunce u Blizancu ima oblik Mitra Aditye, a Mitra znači prijatelj. U Bhagavad-giti je osobina “mitra” opisana kao kvaliteta čistog bhakte ili osobe koja je potpuno utemeljena u duhovnoj svjesnosti i spoznala je apsolutnu istinu. Prijateljstvo je osobina koja nam pomaže da shvatimo kako smo svi dio istog svijeta, a osoba na putu duhovnosti je prijatelj svih živih bića. Mrigašira je nakšatra traženja, istraživanja, gibanja, otvorenog uma koji reagira na svaki podražaj i upija svaku informaciju. U trenutku mladog Mjeseca tražiti ćemo ove osobine u sebi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comments

  • Kontakt